FREEDOM HOUSE

Amerika po pitanju građanskih sloboda pala ispod Hrvatske, CNN: ‘Kako je to moguće?!‘

Izuzev Slovenije koja je dobila visokih 95 bodova, po čemu je ispala za bod bolja čak i od Islanda, hrvatski su susjedi poprilično loše ocijenjeni
 Jason Redmond/AFP

Amerika je u proteklih deset godina pala za jedanaest bodova na testu koji, ocjenjujući politička prava i građanske slobode u svijetu, već godinama objavljuje američki think tank Freedom House. Sada je negdje na istoj razini kao i Hrvatska, javlja danas CNN pitajući se kako je moguće da svjetska sila broj jedan tako potone kada je riječ o građanskim slobodama i nađe se uz bok državama poput Hrvatske ili Paname.

Naime, Sjedinjene Države dobile su 83 od mogućih stotinu bodova i našle se iza razvijenih zapadnih zemalja poput Ujedinjene Kraljevine, Njemačke i Francuske koje su na testu Freedom Housea dobile preko devedeset bodova. Hrvatska je dobila 85 bodova pa ispada da je zapravo slobodnija i pravičnija zemlja od Amerike, što možda i nije tako neobično kada se uzme u obzir da su se ocjenjivale slobode svih građana, uključujući i one iz manjinskih skupina, te građanska politička prava.

Izuzev Slovenije koja je dobila visokih 95 bodova, po čemu je ispala za bod bolja čak i od Islanda, hrvatski su susjedi poprilično loše ocijenjeni. Bosna i Hercegovina s 53 boda, Kosovo s 54, Crna Gora sa 63, Srbija sa 64 boda, Sjeverna Makedonija sa 66 i Mađarska sa 69 bodova svrstane su među poluslobodne zemlje.

Prije jedanaest godina Sjedinjene Države su dobile čak 94 boda, a sada se nalaze uz bok Hrvatskoj, Rumunjskoj i Panami, upozorava CNN. "Takav pad je neuobičajen jer se radi o uspješnoj demokraciji, a takve su zemlje obično stabilne na našim testovima. To je značajno i za SAD i za svijet budući da se ta zemlja smatra uzorom", komentirala je rezultate Sarah Repucci iz Freedom Housea za Guardian.

Osim što boduje zemlje po pitanju građanskih sloboda, Freedom House ocjenjuje i "kvalitetu" demokracije u svijetu. Na toj listi ne nalaze se sve zemlje na svijetu već samo one koje potencijalno nisu dorasle demokratskim standardima. Hrvatska je na ovom testu ocijenjena kao "polovično učvršćena demokracija". Za usporedbu, Slovenija je s 82 boda ocijenjena kao zemlja u kojoj je "konsolidirana demokracija" dok Hrvatska s tek 54 boda još ima puno posla pred sobom.

Ostale zemlje u njezinu susjedstvu ocijenjene su kao "tranzicijski ili hibridni režimi". Međutim, Mađarska i Srbija dobile su 49 bodova što ukazuje na to da je prag za viši razred postavljen na 50 bodova pa se Hrvatska sa svoja 54 boda zapravo ne razlikuje suviše od susjeda koji su upali u "lošiji razred".

Freedom House je bodovao zemlje i u trećoj kategoriji, onoj o slobodi na internetu, no među zemljama koje je naveo na svojoj listi nije Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:35