RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Amerika poslala Ukrajini golemu vojnu pomoć, Prigožin: ‘Dvije brigade napuštaju položaje u Bahmutu‘

Ključne događaje vezane uz rat u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Jevgenij Prigožin

 Twitter/

Najvažniji događaji:

- Izrael po prvi puta Ukrajini poslao vojnu pomoć

- U Moskvi se održava parada povodom Dana pobjede

- Tijekom noći je preko Ukrajine ispaljeno 25 projektila

- Ursula von der Leyen doputovala u Kijev

- Ukrajinske snage granatirale regiju Belgorod



Prigožin: ‘Ako nam ne pošaljete municiju koju tražimo, odlazimo iz Bahmuta‘

Čelni čovjek plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin ponovno je napao ruski vojni establišment.

Prigožin je rekao da mu je rečeno da će Moskva njega i njegove ljude proglasiti izdajicama ako napuste položaje u gradu Bahmutu na istoku zemlje. Šef Wagnera je dodao da njegovi borci još uvijek nisu dobili municiju koju su zatražili.

- Ako nema municije, mi ćemo napustiti svoje pozicije i postati oni koji će se pitati tko je zapravo izdao našu domovinu - rekao je Prigožin.

- Tražimo da nam se svakih 10 dana pošalje 7200 komada municije. Mi dobivamo 1600 komada za svakih 10 dana - dodao je čelnik Wagnera.

Prigožin je ustvrdio da je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije Valerij Gerasimov osobno smanjio količinu municije koju će dobiti Wagner.

- To je jako loše - rekao je Prigožin.

Čelnik Wagnera spomenuto je izrekao u videozapisu koji je distribuiran za vrijeme obilježavanja Dana pobjede diljem Rusije.

Prigožin je dodao da su 72. brigada ruske vojske i bojna "Baklja" Gazpromove plaćeničke vojske svoje položaje u Bahmutu napustile nakon što je 500 Wagnerovaca poginulo kako bi ih izvukli iz nepovoljne situacije. Čelnik Wagnera rekao je da su njegovi borci pravo lice ruske vojne moći.

Prigožinov najnoviji javni istup najvjerojatnije je usmjeren protiv ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i Gerasimova, dvaju ruskih vojnih lidera s kojima je već neko vrijeme u latentnom sukobu.


SAD Ukrajini šalje još 1,2 milijarde dolara vojne pomoći

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država objavilo je u utorak da će SAD Ukrajini poslati vojnu pomoć u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara.

Novi bi paket pomoći Kijevu trebao pomoći da pojača svoju protuzračnu obranu.

Za razliku od američke opreme, oružja i municije koje Ministarstvo obrane SAD-a Ukrajini može poslati u kratkom roku, spomenuti će iznos Ukrajina potrošiti tijekom narednih mjeseci, pa možda čak i godina, piše The Associated Press.

Ministarstvo je reklo da će tim novcem financirati municiju za protuzračnu obranu, obrambene dronove, opremu za modificiranje zapadnih protuzračnih raketnih bacača, rakete i radare. Uz to, taj će se novac utrošiti na municiju za artiljeriju i minobacače, popravljanje postojeće opreme koju je Amerika poslala Ukrajini te stvaranje kvalitetnijih satelitskih snimaka situacije na fronti.

Amerikanci su rekli da će taj novac ukrajinskoj vojsci pomoći da se od Rusa obrani sada, ali i ubuduće.

The Associated Press navodi da je SAD Ukrajini do sada poslao vojnu pomoć vrijednu gotovo 37 milijardi dolara.


Izrael po prvi puta Ukrajini poslao vojnu pomoć

Ukrajina je po prvi puta od početka rata primila vojnu pomoć iz Izraela - radarski obrambeni sustav koji je već u ponedjeljak stigao u Kijev, pišu izraelski mediji.

16 sustava ieMHR, koje proizvodi izraelska tvrtka RADA Electronic Industries, dostavila je litvanska dobrovoljna organizacija pod nazivom Plavo/Žuti, a tri takva sustava već su u upotrebi u glavnom gradu Ukrajine.

Sustav je dizajniran da detektira zračne prijetnje uključujući projektile, rakete, granate, helikoptere i dronove u radijusu od 10 kilometara.

Oprema funkcionira kao sustav uzbunjivanja i nema mogućnost presretanja. Prema grupi Plavo/Žuti, mobilni i stacionarni sistemi koristit će se za zaštitu ključnih instalacija i infrastrukture.

Inače, Izrael je od početka invazije Ukrajini već poslao milijune dolara vrijednu humanitarnu pomoć. Međutim, s obzirom da žele zadržati odnose s Rusijom - koja u Siriji olakšava izraelske operacije protiv snaga koje podupire Iran - dosad su se suzdržavali od slanja vojne pomoći Kijevu.

Međutim, kad je Iran poslao Rusiji dronove, Izrael je zauzeo drugačiji stav. Premijer Benjamin Netanyahu također je kazao da će njegova zemlja ponovno razmotriti svoju poziciju u odnosu na rat u Ukrajini.

Izrael je tako Ukrajini ponudio sustave ranog upozoravanja koji mogu zaštititi civile i s Kijevom dijeli obavještajne podatke o iranskom programu dronova.


Guterres: Trenutno su nemogući pregovori o miru u Ukrajini

Glavni tajnik UN-a ocijenio je u utorak, u razgovoru za španjolski El Pais, da "u ovom trenutku" nisu mogući mirovni pregovori o okončanju rata u Ukrajini.

"Nažalost, mislim da trenutno nisu mogući mirovni pregovori" i "ne vidim nikakvu mogućnost da se sada postigne globalni prekid vatre", rekao je Antonio Guterres u tom razgovoru.

"Jasno je da su (dvije) strane potpuno angažirane u ratu" i uvjerene da mogu pobijediti", naglasio je glavni tajnik UN-a.

Guterres je ipak naglasio kako se nada da će u budućnosti biti moguće dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovarački stol.

Rusija u utorak obilježava Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945.

Pred tisućama ruskih vojnika i političke elite okupljene na moskovskom Crvenom trgu, predsjednik Vladimir Putin optužio je zapadne zemlje da orkestriraju "rat" protiv Rusije i zahvalio herojima koji se bore u Ukrajini.


Nema ni liste naoružanja na paradi u Moskvi

Osim što nije bilo parade takozvane "besmrtne pukovnije", prilično je znakovito da ovaj put službeni Kremlj nije objavio ni listu oružja i oružanih sustava koji su prodefilirali Crvenim trgom, ističe britanski analitičar, profesor Michael Clarke.

- Ove godine lista nije objavljena. Stoga ne znamo što će se pojaviti na trgu dok to doslovno ne vidimo, prvo je rekao Clarke pa nakon 20 minuta parade primijetio:

- Zar je to - to? Prilično razočaravajuće. Ovo je najkraća parada koju sam ja gledao, kazao je Clarke za Sky News.


Putin: ‘Borimo se protiv međunarodnog terorozima‘

Ruski predsjednik Vladimir Putin održo je govor na Crvenom trgu u Moskvi povodom parade za Dan pobjede. Počeo je tako što je čestitao zapovjednicima, kako je on zove, "specijalne vojne operacije" na tome što zemlju vode prema pobjedi.

Putin je dodao da Dan pobjede služi tome da se oda počast "djedovima naših očeva" koji su se "borili za domovinu".

- Oni su spasili svijet od nacizma. A danas je budućnost svijeta opet na liniji, ovaj put se Rusija brani od međunarodnog terorizma, rekao je Putin i dodao da će "braniti svoje građane".

Putin je, očekivano, opet optužio "zapadne elite i globaliste" za "provociranje sukoba".

Putin je tijekom govora rekao i kako Rusija danas nastavlja stopama svojih predaka:

- Mi smo ponosni sudionici specijalne vojne operacije, oni koji se bore na prvoj liniji i oni koji spašavaju ranjenike. Budućnost Rusije ovisi o onima koji se za nju bore, rekao je ruski predsjednik i dodao da su uz njih njihove obitelji i prijatelji.

- Siguran sam da osjećate njihovu bezgraničnu ljubav, rekao je Putin.

- Cijela zemlja okupila se iz naših heroja, svi žele pomoći i svi mole za vas - rekao je Putin i na kraju govora pohvalio sve one koji su se pridružili vojsci, raznim milicijama, FSB-u i drugim snagama, rekao je Putin.

Na samom kraju zaključio je kako se tijekom Drugog svjetskog rata dokazalo da za Ruse nema ništa jačeg od ljubavi prema Domovini, Rusiji, vojsci i pobjedi.


Prijenos parade u Moskvi

Reuters donosi prijenos vojne parade u Moskvi uživo, možete ga gledati na linku ispod.

Istovremeno, stižu i prve fotografije s Crvenog trga.

image

Parada u Moskvi za dan pobjede

Kirill Kudryavtsev/Afp
image

Parada u Moskvi za dan pobjede

Kirill Kudryavtsev/Afp
image

Parada u Moskvi za dan pobjede

Kirill Kudryavtsev/Afp
image

Parada u Moskvi za dan pobjede

Kirill Kudryavtsev/Afp
image

Parada u Moskvi za dan pobjede

Kirill Kudryavtsev/Afp
image

Parada u Moskvi za dan pobjede

Kirill Kudryavtsev/Afp
image

Parada u Moskvi za dan pobjede

Kirill Kudryavtsev/Afp
image

Parada u Moskvi za dan pobjede

Kirill Kudryavtsev/Afp
image

Parada u Moskvi za dan pobjede

Kirill Kudryavtsev/Afp

Kim Jong-un: ‘Rusija će pobijediti u borbi protiv ‘imperijalista‘‘

Sjevernokorejski,i diktator Kim Jong-un poručio je da će ‘Rusija pobijediti u borbi protiv imperijalista‘, prenosi sjevernokorejska državna agencija KCNA. Pod imperijaliste‘, Kim Jong-un očito svrstava Ukrajinu i njezine zapadne saveznike.

- Šaljemo vam tople želje da uspijete u ovom svetom ratu za svjetski mir, napisao je Kim ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Od kako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, koja se od zamišljenog trodnevne operacije pretvorila u više od 400 dana dugi rat koji je razotkrio slabosti ruske vojske, Pjongjang ostao je jedan od rijetkih saveznika Moskve.


Podoljak: ‘Parada u Moskvi je parada ubojica‘

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak poručio je da će Putin danas na Crvenom trgu stajati na "podiju licemjerja" i pritom promatrati svoju "paradu ubojica".


Prizor koji Kremlj ne želi na paradi

Ovogodišnja vojna parada u Moskvi za Dan pobjede, koji Rusi obilježavaju 9. svibnja, bit će puno manjeg opsega nego li je to inače običaj. Za početak, neće biti posebnog programa ruskog ratnog zrakoplovstva, Crvenim trgom proći će osjetno manje trupa nego inače, i možda najznačajnije od svega - neće biti marša "Besmrtne pukovnije". Riječ je o relativno novoj tradiciji u kojoj Rusi ulicama svojih gradova tijekom parada za Dan pobjede nose natpise s imenima svojih predaka koji su se borili i poginuli u Drugom svjetskom ratu. Kremlj tvrdi da ove godine toga neće biti zbog "sigurnosnih razloga".

Kada se uzme u obzir niz sigurnosnih incidenata u Rusiji proteklih dana - od napada dronovima, do eksplozija automobila i napada na željeznice, to se čini kao smisleni razlog.

S druge strane, logičnije objašnjenje je da bi velik broj Rusa to mogao shvatiti kao priliku da istakne fotografije i imena mladića koji su poginuli u ratu u Ukrajini a to je prizor koji Kremlj želi izbjeći pod svaku cijenu, smatra dopisnica Sky Newsa iz Moskve Diana Magnay.


Von der Leyen doputovala u Kijev

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen doputovala je u utorak u Kijev u simboličan posjet na Dan Europe kako bi iskazala punu potporu Ukrajini.

“Moja nazočnost danas u Kijevu je simbolična, ali i znak ključne i vrlo praktične stvarnosti: EU surađuju s Ukrajinom po mnogim pitanjima”, rekla je predsjednica Komisije novinaru European Newsrooma (ENR), projekta u kojem sudjeluje i Hina.

Ona je istaknula da će s ukrajinskim vodstvom razgovarati o brojim pitanjima, od slanja streljiva i znatne financijske pomoći do osiguravanja odgovornosti Rusije za njezin zločin agresije i pripreme terena za početak pristupnih pregovora.

Pozdravila je i odluku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da se 9. svibnja ubuduće i u Ukrajini obilježava kao Dan Europe.

“Ukrajina je dio europske obitelji”, rekla je von der Leyen.

“Nastavljamo vršiti pritisak na Rusiju. To je jedna od stvari o kojima ću izvijestiti predsjednika Zelenskija. Sada stavljamo naglasak na striktnu provedbu sankcija i poduzimanje mjera za sprječavanje zaobilaženja sankcija. Nitko ne bi trebao sumnjati u to”, rekla je predsjednica Komisije.

Komisija je u petak veleposlanicima država članica predstavila prijedlog 11. paket sankcija protiv Rusije, koji će prije svega biti usmjeren protiv onih koji pomažu Rusiju u izbjegavanju sankcija.

Prema diplomatskim izvorima, EK predlaže da se stvori zakonska mogućnost za ograničenje izvoza u zemlje za koje se sumnja da pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija.

To bi trebalo biti svojevrsno sredstvo odvraćanja, a ako to ne bude učinkovito, Unija bi mogla uvesti zabranu izvoza proizvoda namijenjenih za dvojnu namjenu, civilnu i vojnu, u određene zemlje.

Također je moguće da se na popisu sankcioniranih nađe nekoliko kineskih tvrtki.


Američka veleposlanica osudila napad

Američka veleposlanica u Ukrajini Bridget Brink osudila je jutrošnji napad.

- Ukrajina, Europa i SAD su jučer obilježili pobjedu nad tiranijom. Rusija obilježava 9. svibnja s više raketa i dronove lansiranih prema ukrajinskim gradovima i civilima, napisala je na Twitteru.


Tijekom noći je preko Ukrajine ispaljeno 25 projektila

Ukrajinske oružane snage su priopćile da je Rusija tijekom noći lansirala 25 projektila preko Ukrajine, a njih 23 su oborena.


Popko: Kijev je ponovno ustao!

Načelnik vojne uprave Kijeva Serhij Popko rekao je da prema prvim informacijama nije bilo žrtava u napadu koji je izveden krstarećim projektilima iz regije Kaspijskog mora.

Krhotine koje su padale, pale su na kuću u okrugu Holosivskij na jugozapadu Kijeva, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na svom Telegramu,dodajući da nije bilo žrtava ni velike štete.

- Kijev je ponovno ustao i tako će i u budućnosti!, rekao je Popko.


Rusi lansirali 15 krstarećih projektila na glavni grad Ukrajine

Rusija je u utorak ujutro lansirala oko 15 krstarećih projektila na glavni grad Ukrajine, no sustavi protuzračne obrane sve su ih oborili, rekli su ukrajinski dužnosnici, a nakon što su se nad većim dijelom zemlje oglasila upozorenja na zračni napad, prenosi Reuters .

Načelnik gradske vojne uprave Kijeva Serhiy Popko naveo je kako su se planovi agresora izjalovili.

Napadi u utorak, već peti ovoga mjeseca, dogodili su se dan nakon što je Rusija lansirala najveći broj bespilotnih letjelica dosad.

Popko tvrdi kako Rusi pokušavaju ubiti što više civila i na današnji Dan pobjede u Rusiji, jedan od najsvečanijih tamošnjih državnih praznika, kojim se obilježava godišnjica poraza nacističke Njemačke 1945. godine.

Kazao je i da prema preliminarnim informacijama nije bilo žrtava u napadu koji je izveden krstarećim projektilima iz područja Kaspijskog mora.

Krhotine su pale na kuću u okrugu Holosiivskyi na jugozapadu Kijeva, istaknuo je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, dodavši kako nije bilo žrtava ni velike štete.

U četvrti Shevchenkivskyi u središnjem Kijevu, koja je često meta, na cesti su također pronađene krhotine.


ISW: Putin koristi Dan pobjede da pokaže ruski utjecaj u središnjoj Aziji

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je svoje kolege iz Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kazahstana i Uzbekistana da prisustvuju godišnjoj proslavi Dana pobjede u Moskvi 9. svibnja. Ovo je prvi put da će se srednjoazijski predsjednici sastati s Putinom nakon što je protiv njega podignuta optužnica Međunarodnog kaznenog suda.

Institut za proučavanje rata je objavio da predsjednici tih zemalja navodno stižu na moskovsku paradu, no oklijevaju javno podržati rat.

Putin će održati govor na Crvenom trgu gdje će mu se pridružiti čelnici nekoliko bivših sovjetskih republika. U prošlogodišnjem obraćanju nije spomenuo Ukrajinu, ali je kritizirao NATO savez zbog širenja do ruskih granica.

Ruske su vlasti otkazale tradicionalni prelet na paradi zbog zabrinutosti nedavnim napadima bespilotnim letjelicama, a bilo je izvještaja i o manjem broju vojnika i vojne opreme u ovogodišnjoj paradi zbog toga što rat u Ukrajini uzima veliki danak u ljudstvu i opremi.


UN: Najmanje 23,606 civilnih žrtava u Ukrajini od početka rata

Prema agenciji UN-a za ljudska prava, u ruskoj invaziji na Ukrajinu ubijeno je najmanje 8.791 civila, a ranjeno njih najmanje 14.815. Samo od 1. do 7. svibnja ove godine potvrđena je 221 civilna žrtva u Ukrajini.

Agencija izvještava da je stvarni broj žrtava vjerojatno i veći, s obzirom na to da informacije s mjesta događaja kasne.


SAD šalje novi paket vojne pomoći Ukrajini, i Wagneru novo streljivo u Bahmutu

SAD bi danas trebale objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 1,2 milijarde dolara, javlja AP pozivajući se na američke dužnosnike.

Paket pomoći je osmišljen kako bi se zadovoljile dugoročne sigurnosne potrebe Ukrajine.

Paket će uključivati financiranje za sustave protuzračne obrane Hawk, streljivo i bespilotne letjelice za protuzračnu obranu. Također će kupiti topništvo, rakete, sredstva za tekuće održavanje i rezervne dijelove za niz sustava, dodaje AP.

Istovremeno, čini se da i Wagnerovim snagama stiže više streljiva. Jevgenij Prigožin je rekao da preliminarne informacije pokazuju da su njegovi borci u Bahmutu počeli dobivati više streljiva. Podsjetimo, Prigožin se više puta žalio da njegove jedinice ne dobivaju dovoljno streljiva, a prošlog je tjedna najavio da će se zbog toga čak i povući iz Bahmuta.


Ukrajinske snage granatirale regiju Belgorod

Ukrajinske snage granatirale su u ponedjeljak regiju Belgorod na ruskoj granici s Ukrajinom, ranivši najmanje pet osoba i oštetivši kuće i dalekovode, naveo je guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov, a prenosi Reuters.

Grad Shebekino u južnom Belgorodu granatiran je tri puta, pri čemu je petero ljudi ranjeno, naglasio je Gladkov, dodavši i da se najmanje pet drugih naselja također našlo pod vatrom.

Kasno u ponedjeljak ruski sustavi protuzračne obrane oborili su dron iznad grada Valuyki, objavio je Gladkov na Telegramu. Zasad nema informacija o žrtvama i razaranju, ali hitne službe rade na licu mjesta.

Gladkov je naglasio i da je u granatiranju oštećen niz obiteljskih kuća, farma, infrastruktura i dalekovodi.

Inače, obje strane poriču napade na civile u 14-mjesečnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije i na teritorij pod ruskom kontrolom u Ukrajini, ali je nedavno istaknuto da je uništavanje infrastrukture priprema za planirani kopneni napad.


Zelenski: Ruske snage su dobile nove zadatke od svojih čelnika

- Ruske snage su dobile nove zadatke od svojih čelnika da napreduju do određenog datuma, rekao je Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju. Ukrajinski predsjednik je rekao da je uspjeh Ukrajine u obrani od ruske agresije ‘protuotrov za druge agresije‘ i da svijet treba vidjeti da se slobodna nacija sposobna braniti od osvajača.

- Ako mi to možemo, onda mogu i drugi, rekao je Zelenski i zahvalio vojnicima koji su se borili na područjima gdje su borbe najžešće.

- Okupatori su opet dobili neke nove zadatke da do određenog datuma negdje napreduju. To samo znači da će bez obzira na datume, naši heroji kao i uvijek, uništiti okupatora.


Europska komisija: EU će Ukrajini donirati milijun komada streljiva u 12 mjeseci

Europska unija će u idućih 12 mjeseci Ukrajinu opskrbiti s milijun komada streljiva, rekao je u ponedjeljak povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u Europskom parlamentu.

Povjerenik Europske komisije u posljednjih šest tjedana posjetio je 15 tvornica u 13 država kako bi se upoznao s izazovima i potrebama industrije proizvodnje streljiva u Europi, te kako bi se ona proširila i ubrzala, rekao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Između ostalog Breton je krajem travnja boravio i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:15