VAŽAN DOGOVOR

Amerika pronašla novog velikog saveznika, pri sklapanju pakta svima je na umu bio jedan neprimjetni gost...

Amerikancima ne smeta ni činjenica da je njihov novi strateški partner ključni kupac ruskog oružja i energenata

Joe Biden i Narendra Modi

 Stefani Reynolds/AFP

Crni oblak sukoba nadvio se nad Indo-Pacifikom, a stabilnost regije postala nam je jedina motivacija pri dogovaranju novih strateških partnerstava - znakovito je poručio Modi u govoru održanom pred zastupnicima američkog Kongresa tijekom ovotjednog državnog posjeta SAD-u kojim su ovjekovječene promjene u bilateralnim odnosima njihovih zemalja.

Indijski je premijer, tako, između redaka dao naslutiti da je posljednji bilateralni susret SAD-a i Indije imao još jednog neprimjetnog gosta; Kinu. Xi Jinping nije sjedio na fotelji Ovalnog ureda, nije se pojavio ni na državnoj večeri, ali je jasno kao dan da je apsolutno svim uzvanicima neprestano bio na umu.

Ključni partner

Joe Biden vidi Indiju kao ključnog partnera u promociji demokratskog globalnog poretka koji Kina i Rusija žele promijeniti. Narendra Modi, pak, SAD vidi kao logističku i financijsku podršku u tehnološkoj (ali i obrambenoj) utrci koju kriomice vodi s Kinom.

Iako su indijski dužnosnici izuzetno motivirani da po svaku cijenu formalno zadrže politiku neutralnosti (osobito u kontekstu rata u Ukrajini), pozivajući se na Pokret nesvrstanih i ulogu koju su imali u osnivanju tog pokreta tijekom hladnog rata, sve veći broj Indijaca otvorenog uma prilazi ideji da sa SAD-om unaprijedi suradnju po pitanju tehnologije i obrane.

- Indija si je u hladnom ratu možda mogla priuštiti da bude nesvrstana, ali to samo zato što ni s jednom ‘zaraćenom‘ stranom nije imala otvorenih teritorijalnih pitanja - rekla je za FT Tanvi Madan, stručnjakinja za Indiju pri washingtonskom Brookings Institution, dodavši kako to neće biti moguće s Kinom zbog graničnog spora na Himalaji.

Podsjetimo, 2020. došlo je do eskalacije tenzija u pokrajini Ladakh, te je život izgubilo više od 20 indijskih vojnika. Kineske su snage tada, de facto, anektirale regiju, zbog čega je New Delhi jasno dao do znanja da s Pekingom neće normalizirati bilateralne odnose dok se na granici ne vrati status quo.

Trzavice

Međususjedske trzavice nastavljaju tinjati. Peking je ove godine opozvao akreditaciju čak tri od ukupno četiri indijska dopisnika u Kini, čime većina indijskih medija ostaje bez novinara u toj zemlji. Komunistička partija tvrdi da su "bili primorani poduzeti tako radikalnu mjeru, jer Indija neprestano diskriminira njihove dopisnike u New Delhiju te ne želi produljiti radne vize kineskim reporterima".

Indija je ove godine "prešišala" Kinu po broju stanovnika, ali za njom još uvijek kaska u domeni proizvodnje i tehnologije, osobito umjetne inteligencije. Nada se da bi uz pomoć SAD-a mogla unaprijediti svoje izglede, kao i postrojenja, zauzvrat nudeći jeftiniju radnu snagu.

- Kada sam posljednji put posjetio Kongres, 2016., Indija je bila tek deseta ekonomija na svijetu. Danas je već peta, a predviđa joj se i skorašnji skok na treće mjesto globalne scene - rekao je Modi u svojem govoru pred američkim Kongresom.

- Suradnja u domeni obrane nedavno nam je bila misaona imenica, ali je SAD postao naš ključni obrambeni partner - istaknuo je.

Naime, Indija posljednjih godina ima učestale vojne vježbe sa SAD-om, a 2022. vježbe su organizirane i u saveznoj državi Uttarakhand na sjeveru zemlje; točnije, na granici s Kinom, što je Peking svojedobno interpretirao kao provokaciju.

Pitanje Rusije

No, tu dolazimo do manje prepreke u renesansi indo-američkih bilateralnih odnosa - do Rusije. Indija je jedna od zemalja koja Moskvi nije željela nametnuti sankcije nakon početka rata u Ukrajini te je ostala vjeran i ključan kupac ruskih energenata.

Modi u svojim govorima neprestano zaziva potrebu što hitnije uspostave mira u Ukrajini, a da nije prešao "crvenu liniju" i optužio Rusiju za iniciranje nepotrebnog krvoprolića. Međutim, čak i u tom kontekstu ima prostora za suradnju - u nabavi oružja. Prema izvješću SIPRI-ja objavljenom u ožujku ove godine, indijska obrana iz Rusije nabavlja čak 62 posto oružja.

Međutim, zbog rata u Ukrajini i vlastitih potreba, Rusija Indiji neće moći isporučiti obećanu količinu oružja u dogovorenom roku, što frustrira indijske zakonodavce koji pošto-poto traže druge izvore naoružanja. Osobito zato što susjedna Kina posljednjih mjeseci sve slabije skriva svoje teritorijalne apetite u regiji.

- Odnos Rusije i Indije pod velikim je pritiskom već neko vrijeme, a postaje sve jasnije da ovakvo partnerstvo neće biti održivo u jeku svega što se događa u Ukrajini - rekao je za CNN Harsh Pant iz Zaklade Observer Research.

Američki State Department još je prošloga rujna potvrdio da su u "ozbiljnim" pregovorima s indijskim dužnosnicima zbog njihove ovisnosti o ruskom oružju. Bidenova im administracija već mjesecima pokušava dokazati da Rusija više nije pouzdan partner te im nudi sebe alternativu u nadi da će New Delhi i u toj sferi uspjeti dodatno približiti zapadnoj sferi utjecaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:03