KAMPANJA SE ZAHUKTAVA

Amerika se opet mijenja: Trump prestigao mladog ‘republikanskog lava‘, a bliži se i Bidenu!

Trump je počeo vraćati svoje vodstvo u odnosu na guvernera Floride Rona DeSantis

Donald Trump

 Logan Cyrus/Afp

Popularnost američkog predsjednika Joea Bidena u laganom je padu nakon što su u javnost izašli podaci o tajnim dokumentima pronađenim u njegovim uredima, a njegov prethodnik Donald Trump lagano povećava svoju prednost pred potencijalnim republikanskim izazivačem.

Iako Bidena već dulje vrijeme podržava manje od polovice američkih građana, aktualni je predsjednik prije dva tjedna dosegnuo svoj najbolji rezultat od 2021. do danas - ankete su mu davale oko 48 posto podrške.

Podigli su ga rezultati međuizbora za Kongres i svađa među republikancima oko idealnog protukandidata Bidenu na sljedećim predsjedničkim izborima. Bivši predsjednik Trump nalazio se u fokusu medija zbog istraga koje se pokreću protiv njega, uključujući pronalazak više stotina tajnih dokumenata u njegovu odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, koje je ponio sa sobom nakon odlaska iz Bijele kuće.

Fokus na Trumpa pomogao je dijelu američke javnosti da se prisjeti zašto su uopće glasali za Bidena, no kako je u medije izašla informacija da su i kod Bidena pronađeni tajni dokumenti iz vremena kada je bio potpredsjednik Baracku Obami, Trump je pao u drugi plan, a brojni neodlučni glasači doveli su u pitanje i Bidenov integritet.

Analitičari ističu kako ta dva slučaja nisu usporediva ni po količini dokumenata, ni po načinu na koji su riješeni. Dok su Bidenovi pomoćnici odmah obavijestili Nacionalni arhiv o pronalasku dokumenata i potom ih proslijedili, Trump i njegovi odvjetnici prvo su odbijali vratiti dokumente za koje se znalo da su kod njega, potom su tvrdili da su ih sve vratili, a na kraju kako su pretražili sve urede i nisu našli više ništa. FBI-eva pretraga naknadno je pronašla još nekoliko kutija s tajnim dokumentima u Trumpovu odmaralištu.

Kako je u medije dospjela i informacija da su tajni dokumenti pronađeni i kod Trumpova bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea, otvorila se šira rasprava o nadzoru i čuvanju dokumenata s oznakom tajnosti, no Biden je svejedno pretrpio udarac u anketama.

Pad nije velik, ali je znakovit

Prema najnovijoj anketi CNN-a i SSRS-a, Biden sada uživa podršku od oko 46 posto među registriranim glasačima, a prema ranijoj anketi Pravnog fakulteta Sveučilišta Marquette, podrška mu je pala s 47 na 44 posto. CNN ističe da nije riječ o velikom padu, ali je svejedno znakovit. Pitanje je i koliko je samo otkriće dokumenata imalo utjecaja na taj pad - u isto je vrijeme porasla i cijena goriva na američkim benzinskim postajama, na što su američki glasači izrazito osjetljivi.

Trump je, s druge strane, počeo vraćati svoje vodstvo u odnosu na guvernera Floride Rona DeSantisa kojeg su mnogi desničari nakon međuizbora proglašavali novom zvijezdom Konzervativne stranke. Trump je prije međuizbora vodio čak 30 poena ispred DeSantisa među republikancima, no nakon što su rezultati njihove stranke ozbiljno podbacili, osim na DeSantisovoj Floridi, Trumpova se prednost stanjila na samo desetak poena.

Najnovije ankete pokazuju kako je ta prednost ponovno počela rasti te se sada radi o dvadesetak postotnih poena razlike u korist Trumpa, što znači da je bivši predsjednik u ovom trenutku ponovno najizgledniji pobjednik predizbora za republikanskog predsjedničkog kandidata.

Anketa koju je proveo Emerson College pokazuje da bi Trumpa odabralo 55 posto republikanskih glasača, a DeSantisa njih oko 29 posto. Morning Consult i Harvard CAPS daju mu nešto manju prednost, od 19 i 20 poena.

No, Marquette otkriva da bi DeSantis imao znatno bolje šanse protiv Bidena kada bi se njih dvojica sukobili na predsjedničkim izborima. Čak 45 posto registriranih glasača odabralo bi republikanca s Floride, a njih samo 38 posto aktualnog predsjednika. Ako bi se na predsjedničkim izborima ponovno sukobili Biden i Trump, rezultat bi bio znatno neizvjesniji - obojicu bi u ovom trenutku odabralo oko 40 posto glasača.

DeSantis je i marginalno popularniji među republikanskim glasačima i neovisnim glasačima koji preferiraju republikance - 71 posto tih glasača ima dobro mišljenje o njemu, dok ih 70 posto ima dobro mišljenje o Trumpu. Ipak, znatno manje preostalih glasača iz te skupine ima loše mišljenje o DeSantisu - samo 10 posto, dok ih čak 28 posto ima loše mišljenje o Trumpu. Kada je riječ o bivšem predsjedniku, rijetko tko ima neutralno mišljenje, čak i unutar njegove stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:19