'VATRA I BIJES'

AMERIKA ŠOKIRANA KNJIGOM KOJA JE UZDRMALA TEMELJE BIJELE KUĆE 'Taj čovjek nema kredibiliteta, njegovo osoblje mi je reklo da se ponaša poput djeteta'

 
Michael Wolff
 Brendan McDermid / REUTERS

Autor eksplozivne nove knjige o Bijeloj kući kaže da američki predsjednik Donald Trump "u ovom trenutku ima manje kredibiliteta od bilo koga tko je hodao Zemljom", prenosi u petak BBC.

Michael Wolff, koji je pripremajući se za pisanje knjihe proveo mjesece u Bijeloj kući u mandatu Donalda Trumpa, tom je izjavom odgovorio na predsjednikove tvrdnje da je knjiga "puna laži".

Trumpovi odvjetnici pokušati su zaustaviti objavu knjige "Fire and Fury: Inside the Trump White House" ("Vatra i bijes: unutar Trumpove Bijele kuće"), koja sadrži bombastične informacije o njegovu mandatu.

Na pokušaj Donalda Trumpa da sudskim putem zabrani za sebe neugodnu knjigu, nakladnik je objavljivanje pomaknuo četiri dana ranije, a autor je putem Twittera poručio: Gospodine predsjedničke, uzmite ju i čitajte, pa tako knjiga izlazi danas.

Wolff je za NBC-jev show Today izjavio da Trumpovo osoblje kaže da je predsjednik "poput djeteta". "Pod tim misle da se sve mora vrtiti oko njega", kazao je. "Taj čovjek ne čita, ne sluša", rekao je Wolff.

Trump je u petak ustvrdio da je knjiga "puna laži, krivih interpretacija i nepostojećih izvora".

"Autoru te lažljive knjige nisam dopustio pristup Bijeloj kući, zapravo sam ga nekoliko puta odbio. Za potrebe knjige s njime nikada nisam razgovarao! Puna je laži, krivih interpretacija i nepostojećih izvora. Proučite povijest tog lika i gledajte što se događa njemu i traljavom Steveu (Bannonu)", napisao je Trump na Tweeteru.

Komentirajući te izjave, Wolff isitče da "absolutno" stoji iza svega što je napisao. "Pa što sam radio ondje ako me nije htio? Apsolutno sam razgovarao s predsjednikom...i to nije bilo neslužbeno", tvrdi autor knjige.

Deseci ljudi stajali su u redu u Washingtonu zbog noćne objave knjige koja je izazvala dramatičnu javnu svađu između Trumpa i njegovog bivšeg bliskog suradnika Stevea Bannona.

Odvjetnik američkog predsjednika Charles J. Harder u četvrtak je uzalud pokušavao zabraniti objavljivanje knjige u kojoj se daje mračna slika Bijele kuće gdje osoblje ne radi svoj posao, nego spletkari oko predsjednika, a njegovi najbliži suradnici ga ismijavaju zbog nestručnosti i nesposobnosti da upravlja.

U knjizi, čiju su presliku dobile mnoge novinske agencije, Steve Bannon, bivši predsjednikov savjetnik i vlasnik krajnje desničarskog informativnog portala Breitbart News, optužuje Trumpova sina, Donalda Trumpa mlađeg, za izdaju, što je naljutilo čelnika Bijele kuće.

Po ulomcima iz knjige, Bannon je nazvao sastanak Trumpovog sina i glavnih dužnosnika iz kampanje sa skupinom Rusa u lipnju 2016. "izdajničkim" i "nedomoljubnim". Ostao je zaprepašten susretom u Trump Toweru u New Yorku na kojem je ruski odvjetnik navodno ponudio inkriminirajuće informacije o predsjedničkoj kandidatkinji demokrata Hillary Clinton, navodi se u knjizi.

Wolf osim toga piše da je Trumpov tim bio šokiran i uplašen nakon izborne pobjede, da je prva dama Melanija u izbornoj noći lila suze od tuge, da je Trump bio bijesan što su najpoznatiji američki pjevači odbili nastupiti na njegovoj inauguraciji i da je novi predsjedik za Bijelu kući rekao da je "pomalo zastrašujuća".

Njegova kćerka Ivanka planirala je zajedno sa svojim suprugom Jaredom Kushnerom da će jednoga dana biti "prva predsjednica", a pred prijateljima je ismijavala tatinu živopisnu frizuru, navodi se u knjizi.

Wolff, inače novinar Hollywood Reportera, napisao je knjigu na temelju više od 200 razgovora s predsjednikom, njegovim najbližim suradnicima i članovima administracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2021 23:21