JAČANJE ANGAŽMANA

AMERIKA U OBRAČUN S ISIS-om ŠALJE 'STROJEVE ZA UBIJANJE' Prekaljeni specijalci već se diče trofejima poput Osame i Sadama

Šef Pentagona Ash Carter istaknuo je da je spreman i na proširenje aktivnosti vojske ako bi to dopustio predsjednik Barack Obama
Arhivska fotografija
 John Moore / Getty Images / 2007 Getty Images

Sjedinjene Američke Države odlučile su u borbu protiv ekstremista tzv. Islamske države poslati ono najbolje što imaju: pripadnike specijalnih postrojbi, prekaljene “strojeve za ubijanje” u čije “trofeje” već spadaju Osama bin Laden i Sadam Husein.

Suočen sa zastojem u borbi protiv IS-a i nemogućnosti da ga okljaštre udarima iz zraka, SAD u Irak šalje tzv. specijalizirane ekspedicijske postrojbe za posebne ciljeve među kojima su: potraga i oslobađanje talaca IS-a, provođenje racija te prikupljanje obavještajnih podataka koji bi im mogli omogućiti eventualnu eliminaciju IS-ova vodstva.

Ashton Carter, američki ministar obrane, tvrdi da specijalce šalju na poziv i u koordinaciji s iračkim vlastima, i to kako bi pomogli u obrani granica te države te uspostavljanju iračkih sigurnosnih snaga. Oni će moći, kako tvrdi, provoditi i unilateralne operacije u Siriji, a akcije će koordinirati Združeni stožer za specijalne operacije (JOSC). Carter pritom nije otkrio točan broj specijalaca kao ni razdoblje u kojem će biti raspoređeni.

200 vojnika

Kako pak ističe Daily Beast, koji se poziva na dvojicu neimenovanih američkih vojnih dužnosnika, riječ je o oko 200 pripadnika specijalnih postrojbi. Oni će biti raspoređeni na sjeveru Iraka i surađivati s iračkim snagama i kurdskim pešmergama te djelovati kao “vrh oštrice koplja” za oko 50 pripadnika specijalnih postrojbi koji su ovih dana raspoređeni u Siriji. - Ne znate tko će vam doći kroz prozor usred noći. Želimo da taj osjećaj imaju vodstvo IS-a i njihovi sljedbenici - ističe Carter koji je spreman, kako tvrdi, na “proširenje angažmana” ako to dopuste mogućnosti i predsjednik. Iako se američki vojni vrh čini samouvjeren oko raspoređivanja specijalaca, tvrdeći “da će iskoristiti svaku priliku koja im se pruži”, iza ugla već vrebaju potencijalni problemi.

Šijitske milicije

Američke snage mogle bi se suočiti s otporom moćnih šijitskih milicija koje se u Iraku bore protiv IS-a neovisno o službenim iračkim snagama. Dio lidera tih milicija, od kojih su neke slizane s Iranom, već su najavili da će se boriti protiv bilo kakvog dodatnog raspoređivanja američkih snaga čija je uloga dosad bila isključivo savjetodavna (deklarativno).

Berlin i London

Njemački je parlament jučer trebao početi raspravljati o poduzimanju vojne intervencije u Siriji, uključujući raspoređivanje 1200 vojnika. Britanski je parlament trebao odlučiti hoće li zračne napade protiv IS-a, osim u Iraku, provoditi i u Siriji - za što se premijer David Cameron svesrdno zalaže.

Sirt u Libiji nova je baza ISIS-a

Dok međunarodna zajednica - nadasve neuspješno - pokušava obuzdati IS i opći kaos u Siriji, pred nosom Europe on već postoji i prijeti ozbiljnim sigurnosnim rizikom. Riječ je o nemirnoj Libiji koja je postala utočište i strateško čvorište za IS, u koje se slijevaju regruti koji se trenutačno ne mogu dokopati kalifata.

U Libiji se navodno nalazi oko 3000 IS-ovih boraca. Gotovo polovica njih, oko 1500, smještena je u Sirtu, rodnom gradu bivšeg libijskog vođe Moamara Gadafija. U toj zemlji djeluje još 100 različitih milicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:16