MIJEŠANJE U POLITIKU

Amerika zbog teških optužbi prijeti Rusiji novim sankcijama! Kremlj: ‘Potpuno smo mirni...‘

Očekuje se da će Washington uvesti sankcije Moskvi već idući tjedan zbog tih optužbi, doznaje se iz upućenih izvora.
Vladimir Putin
 Alexey Druzhinin

Kremlj je u srijedu poručio da se Rusija priprema za nove američke sankcije nakon objave američkog izvješća kojim se Moskvu optužuje za miješanje u američku politiku, a službeni Kijev to je izvješće pozdravio jer ono amnestira Ukrajinu.

Izvješće američke obavještajne službe od 15 stranica, objavljeno u utorak, ističe da je ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno dirigirao naporima da se pokuša utjecati na američke predsjedničke izbore 2020. kako bi pobijedio Donald Trump.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da su te optužbe neutemeljene i za njih nema dokaza.

To će dodatno naštetiti bilateralnim odnosima, rekao je.

Rusija je mirna u pogledu prijetnje novim američkim sankcijama zbog navodnog miješanja u američke izbore, poručilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenijela je agencija RIA.

Očekuje se da će Washington uvesti sankcije Moskvi već idući tjedan zbog tih optužbi, doznaje se iz upućenih izvora.

Ukrajina je u srijedu pozdravila američko izvješće.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova istaknuo je da izvješće pokazuje da ukrajinska vlada nije imala nikakvu ulogu u djelovanju usmjerenom protiv SAD-a.

"Štoviše, ruski pokušaj miješanja uključivao je nastojanje da se potkopa američku potporu Ukrajini. Još jedan veliki fijasko za Rusiju", komentirao je ministar Dmytro Kuleba na Twitteru.

Američka mreža CNN utorak je objavila da će Sjedinjene Države predstaviti sankcije Rusiji već sljedeći tjedan zbog pokušaja utjecaja na izbore 2020 u američkoj predsjedničkoj kampanji.

Američki obavještajci tvrde da su na izbore pokušali utjecati i Kuba, Venezuela te libanonski pokret Hezbollah, iako su ti pokušaji bili „manji“ nego oni Irana i Rusije

Američka obavještajna zajednica i bivši posebni istražitelj Robert Mueller 2019. su objavili izvješće u kojem su zaključili da je Rusija utjecala i na izbore 2016. u korist Trumpa, napadajući njegovu protukandidatkinju Hillary Clinton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. siječanj 2022 15:33