‘TO MI JE U KRVI‘

Amerikanac koji se bori u Ukrajini postao zvijezda društvenih mreža: ‘Opet su me ubili!‘

Bivši narednik u američkoj vojsci stigao je u Ukrajinu 15. ožujka te otada o svemu izvještava na svojem Twitter računu

James Vasquez

 Twitter

Vojni veteran iz Connecticuta, koji se priključio ukrajinskoj vojsci kako bi se borio protiv Rusa, na društvenim mrežama redovito dijeli fotografije i snimke s bojišta pa i vijesti iz medija u kojima ga se proglašava mrtvim.

Tako je nedavno na svojem Twitteru objavio članak s nekog portala u kojem stoji da je poginuo, te sarkastično komentirao: 'Opet su me ubili!'

Priču o James Vasquezu (47) objavio je i New York Post.

Odmah prvog dana invazije, 24. veljače, Vasquez je objavio da napušta svoj obiteljski posao i kreće u Ukrajinu.

'To je u njegovoj krvi - to je ono što voli raditi', kazala je supruga Tina o junaštvu svojega muža.

'Isto je napravio nakon napada 11. rujna - odmah je požurio pomoći. On je takav, on je moj heroj!', kazala je.

Bivši narednik u američkoj vojsci napokon je stigao u Ukrajinu 15. ožujka te otada o svemu izvještava na svojem Twitter računu i opisuje kako je pomogao uništiti mnoge ruske tenkove i uhvatiti mnogo ruskih vojnika.

'Dobrodošli u Ameriku', čuje se kako netko viče u videu koji prikazuje razoreni ruski tenk iz kojega suklja dim, a koji je u međuvremenu pogledan dva milijuna puta.

'Ne znam znate li što je ovo iza mene', kaže Vasquez dok pozira s jednim od svoje ukrajinske 'braće po oružju'. 'Ovo je ruski tenk. Prvi tenk kojeg smo uništili. U međuvremenu smo ih riješili još sedam nakon duge borbe i preuzeli kontrolu nad područjem', kazao je u objavi od petka.

'Sada ćemo malo pregledati okolicu i vidjeti što je ostalo. Ako pronađemo kakve zaostale vojnike, njih ćemo srediti i to je to', kaže nekadašnji američki vojnik koji je ratovao u Iraku. 'Bio je ovo dug dan.'

U drugom isječku, Vasquez uzbuđeno prebrojava četiri zapaljena oklopna vozila i likujući uzvikuje: 'To, dušo! Ovo ja zovem dobrom danom!'

U jednoj je drugoj objavi napisao: 'Rusi ne odnose svoje mrtve. Njihovi pali borci su ostavljeni da ih pojedu psi lutalice', dodajući kako je to dokaz da su osvajači 'prava bagra'.

'Amerikanci ne bi nikada za sobom ostavili čovjeka ili leš', dodao je.

Vasquez se u objavama na društvenim mrežama hvali i arsenalom oružja kojim se služi te pokazuje granate i automatske puške.

'Dobio sam prilično loše oružje, pa sam odlučio uzeti ovog 'opasnog dečka' od Rusa', kaže.

Također izvještava i o gubicima u vlastitim redovima te kaže da je u četvrtak poginuo jedan član njegovog tima, dok su dvojica ozlijeđena u šest neprekidnih sati borbe.

Iako nije otkrio gdje se točno u Ukrajini nalazi, kazao je kako ga je probudila snažna eksplozija u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine.

No umjesto da bude u strahu, Vasquez je prošli tjedan rekao da se osjeća kao da je na 'fanatastičnim, ali vrlo opasnim praznicima'.

Kaže kako su ga ukrajinski vojnici jako dobro prihvatili te da misle kako je sjajno što im se priključio jedan američki vojnik, nakon što su se isprva šokirali kad su kontrolnoj točki vidjeli američku putovnicu.

Vasquez kaže kako se borio uz mnoge građane Velike Britanije i Kanade, ali da na bojnom polju još nije susreo niti jednog Amerikanca.

'Ne želim da ruska propagandna mašinerija kaže da se ovdje bori čitav bataljun Amerikanaca', kazao je u jednoj objavi na Twitteru. 'Ja sam ovdje sâm, na vlastiti račun i posve dobrovoljno.'

U jednom od posljednjih videa, Vasquez je podijelio fotografiju sebe i jednog britanskog vojnika kako u slobodno vrijeme treniraju ukrajinske snage.

'Njihova volja je velika i jako brzo uče. Doista je čast boriti se uz ove sjajne momke', rekao je. 'Definitivno sam donio dobru odluku da dođem ovamo.'

Tina Vasquez, Jamesova supruga s kojom je u braku već sedam godina, kazala je kako ju je suprug pitao bi li joj smetalo da ode u rat. 'Samo idi - ali se svakako i vrati kući', odgovorila mu je.

'Jesam li željela da ode? Nisam. Ali sam mu rekla: 'Učini što moraš učiniti'', dodala je.

'On želi biti dio ovoga i može mnogo toga ponuditi ukrajinskoj vojsci', kazala je o svojem mužu koji se borio u Iraku i Afganistanu nakon što se pridružio vojsci s 18 godina.

Tina kaže i kako je oduševljena podrškom svojih sugrađana u Norwalku koji i nju zovu junakinjom jer je pustila muža da ode na put koji će, ako bude potrebno, trajati barem do konca svibnja.

Pa ipak, svi su zabrinuti, kaže Tina.

'Teško je to, stalno brinuti. James se pokušava javiti kad god može, ali ponekad ga ne čujem i po nekoliko dana zbog čega, naravno, budem vrlo zabrinuta. No onda se podsjetim da je vrlo zauzet tamo na prvoj liniji bojišnice.'

Vasquezi oboje imaju po dvojicu odraslih sinova iz prijašnjih veza - a barem jedan od njih možda malo i previše podržava ono što James radi.

'Moj najstariji sin je vojni rezervist, tako da on to razumije. Možda je i malo ljubomoran što i sâm ne može biti u Ukrajini. No drago mi je što nije. Jedan borac u obitelji je sasvim dovoljno', kaže Tina Vasquez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:05