DIPLOMATSKI RAŠOMON

Amerikance zatekla bijesna reakcija saveznika: ‘Nismo vas izdali, vi ste naš dragi partner‘

Trostrani vojni pakt između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a - AUKUS - usmjeren je protiv Kine, ali je žrtva i Pariz
 Imageseurope/Alamy/Profimedi

Trostrani vojni pakt između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a - AUKUS - u tolikoj je mjeri isprovocirao Francusku da su diplomacije svih triju država bile prisiljene posvetiti se smirivanju Pariza dok su se odgovori na kinesku zabrinutost oko sigurnosnog sporazuma koji uključuje i nuklearnu tehnologiju razlikovali od države do države.

Izvori iz Bijele kuće tvrde da je američka diplomacija bila potpuno nespremna na francusku reakciju, vjerujući da neće burno reagirati na objavu trostranog sigurnosnog pakta na području Indopacifika. Francuska je izgubila ugovor za gradnju flote podmornica na dizelski pogon vrijedan oko 90 milijardi dolara, no ukupni gubitak, kada se uračunaju penali za otkazivanje ugovora, bit će tek oko 10 milijardi eura.

Administracija Joea Bidena očekivala je da će Francuze umiriti s nekoliko ugovora za francusko vojno brodogradilište Naval Group, organizaciju posjeta predsjednika Emmanuela Macrona Washingtonu, malo Bidenova šarma i uvjeravanja da je Australija samostalno donijela odluku na temelju procjene svojih operativnih potreba.

No, riječnik kojim se francuska koristila u svojem odgovoru bio je bez presedana u visokoj diplomaciji. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drien optužio je Bidena da se ponaša kao Trump, a Washington i Canberru da su zabili nož u leđa Francuskoj.

Dizajnirali motore

Francuski je bijes utoliko lakše razumijeti kada se uzme u obzir da je australski ministar obrane Peter Dutton prije samo par tjedana razgovarao s francuskom kolegicom Florence Parly te je iskazao australsku predanost ugovoru sklopljenom 2016.

Premda je australski premijer Scott Morrison u četvrtak tvrdio da je Francuska bila obaviještena da bi ugovor mogao biti raskinut, francuski dužnosnici tvrde da su za to čuli tek kada su trojica vođa uživo predstavila svoj pakt - figurativno poderavši francuski ugovor pred cijelim svijetom.

Francuska je bijesna i jer je Australija od nje izričito tražila dizelske podmornice, dok su sve francuske podmornice na nuklearni pogon. Svi dosadašnji problemi oko programa gradnje - probijanje rokova i cijene - izvirali su upravo iz toga što je Francuska morala dizajnirati dizelske motore za ugradnju u oplate nuklearnih podmornica samo zato što je Canberra tvrdila da ih nikako ne želi.

Američki državni tajnik Antony Blinken uvjeravao je novinare u četvrtak da su on i njegovi australski i britanski kolege bili u kontaktu s Francuzima prije i poslije objave pakta te je naglasio da je "Francuska posebno ključan partner" u pitanju sigurnosti na Indopacifiku i mnogim drugim pitanjima te da Washington želi produbiti svoju transatlantsku suradnju.

Britanski premijer Boris Johnson suočio se s brojnim pitanjima zastupnika u parlamentu, potaknutim prilično snažnim prokineskim poslovnim lobijem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji se grozi zaoštravanja odnosa s Kinom. Britansko sudjelovanje u paktu koji Peking najoštrije osuđuje sigurno će znatno koštati London po pitanju odnosa s Kinom.

Obrana Tajvana

Johnsonova prethodnica Theresa May zahtijevala je znati hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo u slučaju kineske invazije sada morati sudjelovati u obrani Tajvana. Johnson je odbio izravno odgovoriti, no odbio je i isključiti tu mogućnost, rekavši da je Britanija predana obrani međunarodnih zakona te da je to savjet koji bi uputio i vlastima u Pekingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2021 20:51