BRŽE OD EMBARGA

Amerikanci će na sastanku skupine G7 predložiti da Europa uvede carine na uvoz ruske nafte

EU dužnosnici razmatraju postupni embargo na uvoz ruske nafte u sklopu šetog kruga sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu

Predsjednik SAD-a Joe Biden

 Nicholas Kamm/AFP

Dužnosnici američkog ministarstva financija objavili su u utorak da planiraju na ovotjednom sastanku ministara financija skupine G7 predložiti da europske zemlje uvedu carine na uvoz ruske nafte, što bi bila brža alternativa od uvođenja potpunog naftnog embarga.

EU dužnosnici razmatraju postupni embargo na uvoz ruske nafte u sklopu šetog kruga sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, no zabrinutost pojedinih EU članica na istoku kontinenta u vezi opskrbe predstavlja veliku prepreku tom planu.

Carinski mehanizam koji bi SAD trebao predložiti bio bi dizajniran tako da ruska nafta ostane na tržištu, ali da se ograniči iznos prihoda koji Moskva može ostvarivati kroz njezin izvoz, doznaje se iz američkog ministarstva financija. Ministri financija i guverneri središnjih banaka G7 trebali bi se sastati ovog tjedna.

Budući da se ruska nafta prodaje s popustom u odnosu na globalnu referentnu vrijednost, carina bi se mogla postaviti na razinu koja bi obuhvatila dio tog jaza i tako smanjila rusku dobit, poručili su američki dužnosnici. No, carina bi morala biti dovoljno niska da Rusija zarađuje više nego što je košta proizvodnja, čime bi imala poticaj za nastavak izvoza, dodali su.

Držanjem ruske nafte na tržištu izbjegli bi se potencijalni daljnji skokovi cijene nafte zbog europskog embarga, koji bi, pak, mogli nadoknaditi utjecaj embarga na ruske prihode.

Dužnosnici ministarstva tvrde da brojne vlade imaju izraženu želju da prestati kupovati rusku naftu što je prije moguće, ali to nosi sa sobom veliki rizik od toga da bi izravni embargo mogao znatno povećati cijenu nafte.

Američko ministarstvo financija razmatra mehanizme određivanja cijena, uključujući carine, kako bi pomoglo zaštiti globalno gospodarstvo od daljnje štete uslijed visokih cijena enerenata. Prihod od carina mogao bi se slijevati u fond za oporavak i obnovu Ukrajine, čime bi se zadovoljila želja da Moskva plati barem dio potrebne masovne obnove.

Taj prijedlog uslijedio je nakon što je talijanski premijer Mario Draghi prošlog tjedna tijekom sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom izložio ideju o formiranju kartela kupaca nafte kako bi se pomoglo ograničiti cijenu nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 20:02