KONAČNO ATACMS

Amerikanci će Ukrajini redovno slati moćne projektile kojima su Rusima već zadali razoran udarac: ‘Prvih 20 je tu‘

Novim američkim projektilima nedavno je izveden superuspješan napad na zračnu luju u Berdjansku

Ispaljivanje projektila ATACMS (lijevo je sustav južnokorejske vojske, desno američke)

 Profimedia/Afp/

Ukrajina će redovito primati američke dalekometne rakete ATACMS, rekao je njezin ministar vanjskih poslova u četvrtak, dva dana pošto je Kijev potvrdio da ih je prvi put upotrijebio.

Bijela kuća rekla je u utorak da je isporučila Kijevu rakete ATACMS, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su njegove snage prvi put upotrijebile te rakete. I to s prilično razornim učnikom, budući da su, kako se čini, u jednom napadu uništili čak 9 ruskih helikoptera (4 Mi-8 i 5 Ka-52).

Kijev je u više navrata zatražio ATACMS (Vojne taktičke raketne sustave, engl. Army Tactical Missile Systems) i napomenuo da bi oni mogli promijeniti tijek rata s Rusijom.

Na pitanje očekuje li redovite isporuke i veći broj takvih raketa, ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba odgovorio je potvrdno.

"I to je izravan rezultat dogovora između predsjednika Zelenskog i (američkog predsjednika Joea) Bidena postignutog na sastanku u Washingtonu u rujnu", prenijela je televizija.

Nije objavljeno koliko je raketa Ukrajina do sada primila. Prema listu The New York Times koji se poziva na dva zapadna dužnosnika, SAD je do sada poslao 20 raketa ATACMS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:03