‘OPASNI LET‘

Amerikanci digli posebni vojni avion nadomak ‘kineskog dvorišta‘, u Pekingu bijesni: ‘Baš tražite nevolje?‘

To nije jedini incident jer je prošlog petka američki zrakoplov presreo kineski borbeni zrakoplov,

Boeing P-8 Poseidon u letu, ilustracija

 Russian Defence Ministry/Tass/Profimedia/Russian Defence Ministry/tass/profimedia

Još jedna napeta situacija kod Tajvana, i nova američko-kineska svađa i razmjena optužbi. Povod je to što je izviđački avion američke mornarice preletio u ponedjeljak Tajvanski tjesnac, a sve kako bi dokazao pravo na letenje u međunarodnom zračnom prostoru, unatoč oštrim protivljenjima kineske vojske. U priopćenju, Sedma flota SAD-a rekla je da je let P-8A Poseidona iznad vodenog puta koji razdvaja Kinu i samoupravnog otoka Tajvana izveden u skladu s međunarodnim pravom, i pokazuje "predanost Sjedinjenih Država slobodnom i otvoreni Indo-Pacifik."

No, glasnogovornik kineskog Istočnog zapovjedništva Narodne oslobodilačke vojske (PLA), pukovnik Shi Yi, optužio je Washington jer je"namjerno je poremetio regionalnu situaciju i ugrozio mir i stabilnost diljem Tajvanskog tjesnaca". Ta je tvrdnja pojačana u kineskim državnim medijima, s pričom u nacionalističkom državnom tabloidu Global Times u kojem se tvrdi da je let protupodmorničkog borbenog i izviđačkog aviona američke mornarice "samo još jedna provokacija s ciljem izazivanja nevolja".

Nije jedini incident

To nije jedini incident jer je prošlog petka američki zrakoplov presreo kineski borbeni zrakoplov, iznad Južnog kineskog mora u blizini Paracelskih otoka, lanca spornih koraljnih atola na kojima je Peking izgradio vojna postrojenja unatoč konkurentskim tvrdnjama Vijetnama i Tajvana. Presretanje, koje je snimila ekipa CNN-a, uslijedilo je nakon što je kineski vojni aerodrom u Paracelsu, koji Kina naziva otocima Xisha, upozorio američki zrakoplov da se drži podalje od, kako je tvrdio, kineskog zračnog prostora oko otoka.

Na to je general Charles Flynn, zapovjednik američkih snaga na Pacifiku upozorio da Kinezi nastavljaju s jačanjem svojih snaga. "Vojna ruka koju su oni stvorili je izvanredna. Oni vježbaju, vježbaju, eksperimentiraju i pripremaju te snage za nešto. Ali ne gradite takav arsenal da biste se samo branili i štitili. Vjerojatno to gradite u druge svrhe", smatra general Flynn.

Zbog toga se Tajvan, u očekivanju da jednom bude napadnut, sprema usvojiti novi zakon koji kriminalizira "širenje glasina ili dezinformacija tijekom rata". Tamošnje ministarstvo obrane predložilo je do tri godine zatvora ili novčanu kaznu od 27.000 funti za one koji budu proglašeni krivima jer izbjegavaju mobilizaciju, a zakon će lokalnim vlastima dati ovlasti da preuzmu "potrebne kontrole" nad izdavačima, internetskim platformama i pružateljima aplikacija u slučaju da dođe do mobilizacije. Istovremeno su i u Kini najavili da bi neke odredbe Zakona o kaznenom postupku trebale biti prilagođene za vojsku tijekom rata kako bi se osiguralo da Narodna oslobodilačka vojska može "učinkovito ispuniti svoje misije i zadaće novog doba i povećati svoju sposobnost pobjede". Središnje vojno povjerenstvo vladajuće stranke, na čelu s predsjednikom Xijem, odlučit će o pojedinostima o aspektima kao što su nadležnost, obrana i zastupanje, mjere prisile, istraga, kazneni progon i suđenje.

Sastanak s Amerikancima

Inače, prošli tjedan, tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu i savjetnik za nacionalnu sigurnost Wellington Koo su se sastali s Jonom Finerom, zamjenikom američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost i Wendy Sherman, zamjenicom državnog tajnika Anthonyja Blinkena. Iako su razgovori bili neformalni, kako se ne bi iritiralo Kineze, u medije je procurilo da su visoki dužnosnici Sjedinjenih Država i Tajvana zaključili razgovore o nizu "sigurnosnih i diplomatskih" pitanja, uključujući situaciju preko Tajvanskog tjesnaca, napetosti između SAD-a i Kine i još nekim pitanjima.

"Opet smo ponavljali da nitko ne bi trebao poduzimati jednostrane akcije za promjenu statusa quo u Tajvanskom tjesnacu. U svjetskom je interesu da održimo mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu kao što to činimo desetljećima", rekla je Wendy Sherman. Koja pritom nije ni potvrdila, ali ni demantirala da se sastanak uopće održao, piše Glas Amerike (VOA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:56