KLIMATSKA KONFERENCIJA

Amerikanci i Kinezi iznenadili svijet dogovorom nakon kojega summit u Glasgowu možda ipak neće biti debakl

Obje strane priznaju da postoji jaz između trenutnih napora i ciljeva Pariškog sporazuma, rekao je kineski izaslanik u Glasgowu

Xie Zhenhua, John Kerry

 AFP

Iz Glasgowa u kojem se održava summit COP26 o klimatskim promjenama iznenada je u srijedu stigla objava da su se Kina i Sjedinjene Američke Države, dva najveća svjetska emitera stakleničkih plinova, dogovorili da će zajedno raditi na usporavanju globalnog zagrijavanja tijekom ovog desetljeća te da će osigurati uspješan kraj klimatske konferencije, piše Washington Post.

Posebni izaslanik Kine za klimu Xie Zhenhua rekao je najavljujući 'Deklaraciju o poboljšanoj klimatskoj akciji u 2020-ima' da će dvije zemlje ponoviti važnost cilja iz Pariškog sporazuma o zaustavljanju rasta temperature ispod 2°C, s ciljem da ne prijeđe 1,5 stupanj.

Ostalo je još samo nekoliko dana do postizanja sporazuma na summitu COP26, a kineski izaslanik je izjavio da su dvije zemlje usredotočene na razvoj transparentnih propisa za izvješćivanje i praćenje emisija stakleničkih plinova i razvoj propisa za tržište ugljika.

- Obje strane priznaju da postoji jaz između trenutnih napora i ciljeva Pariškog sporazuma, rekao je Xie na novinskoj konferenciji u srijedu navečer.

- SAD i Kina kao najveće svjetske supersile imaju posebnu obvezu raditi zajedno na održavanju mira u svijetu.

image

John Kerry

Jeff J Mitchell/AFP
image

Xie Zhenhua

Jeff J Mitchell/AFP

- Moramo razmišljati globalno i biti odgovorni. Moramo se aktivno baviti klimatskim promjenama i kroz suradnju donijeti više koristi za naše dvije nacije i ljude diljem svijeta, rekao je.

Odmah nakon Xiejeve pressice, medijima se obratio i američki posebni izaslanik John Kerry koji je deklaraciju nazvao korakom na kojemu možemo graditi kako bismo pomogli zatvoriti jaz u pogledu emisija.

- Mnoštvo je razlika Sjedinjenih Američkih Država i Kine, ali što se tiče klime, suradnja je jedini način da se ovaj posao obavi, rekao je.

Oba izaslanika su u srijedu izjavila da je zajednička deklaracija rezultat gotovo 30 pregovaračkih sastanaka na kojima su se kineski i američki predstavnici susreli osobni i virtualnim putem tijekom godine.

Kerry je poručio da se Kina obvezala da će brzo razviti plan za smanjenje svojih emisija metana i postupno smanjivanje uporabe ugljena "što je brže moguće". Ovo je prvo priznanje Pekinga o važnosti štetnog utjecaja metana u globalnom zagrijavanju.

Iznenadna objava u Glasgowu može poslužiti kao poticaj razgovorima koji su na rubu neuspjeha vezano za postizanje sporazuma. Podsjetimo, kineski predsjednik Xi Jinping odbio je putovati u Glasgow, što je bio težak udarac ambicijama za postizanje dalekosežnog sporazuma o smanjenju stakleničkih plinova i sprečavanju katastrofalnih razina globalnog zatopljenja.

Tijekom proteklih 10 dana razgovora Kina nije imala osobitu javnu nazočnost na konferenciji, za razliku od drugih velikih emitera CO2 poput Indije i Brazila. Njihovi dužnosnici su držali istaknute govore i moglo ih se vidjeti kako šeću nacionalnim paviljonima u izložbenom prostoru konferencije.

Iako detalji deklaracije nisu odmah precizirani, naglasak na djelovanju unutar desetljeća je značajan, izjavio je Harjeet Singh, viši savjetnik za Međunarodnu mrežu za kimatsku akciju.

'Ohrabrujuća vijest'

Sporazum koji su u srijedu na COP26 objavile Kina i Sjedinjene Države o jačanju klimatskih ambicija, je "korak u dobrom smjeru", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

"Pozdravljam današnji sporazum između Kine i Sjedinjenih Država o zajedničkom radu na poduzimanju ambicioznijih mjera za klimu tijekom ovog desetljeća", napisao je na Twitteru i naglasio da rješavanje "klimatske krize zahtijeva međunarodnu suradnju i solidarnost".

Sporazum SAD-a i Kine pozdravio je i europski povjerenik za klimatsku politiku Frans Timmermans rekavši da će to pomoći zemljama da postignu dogovor na klimatskom samitu UN-a.

"Stvarno je ohrabrujuće vidjeti da su te zemlje koje su bile u sukobu u toliko mnogo područja pronašle zajednički jezik oko najvećeg izazova s kojim se čovječanstvo danas suočava", rekao je Timmermans za Reuters.

"To također pokazuje da SAD i Kina znaju da ova tema nadilazi druga pitanja. I svakako nam pomaže ovdje na COP-u da postignemo dogovor." (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:21