MIOKARDITIS

Amerikanci istražuju: Izaziva li Modernino cjepivo veći rizik od rijetkog srčanog oboljenja?

Istraga fokusirana na kanadske podatke sugerira da bi rizik od miokarditisa posebno mogao biti viši kod muškaraca mlađih od 30 godina
Moderna cjepivo
 Jacob King/AFP

Američki zdravstveni dužnosnici istražuju izvješća o tome da bi Modernino cjepivo protiv covida-19 moglo biti povezano s višim rizikom od rijetkog srčanog oboljenja mlađe odrasle populacije nego što se mislilo, objavio je Washington Post u četvrtak navečer, navodeći osobe upoznate s izvješćem.

U izvješću se navodi izvor koji kaže da je prerano da regulatori donesu zaključak te da je potreban dodatni rad prije nego što se da bilo kakva preporuka.

Zdravstveni regulatori u lipnju su dodali upozorenje uz upute koje prate mRNA cjepiva Moderne i Pfizera kako bi označili rijetki rizik od upale srca prvenstveno u mladih muškaraca. Ali je istaknuto da koristi cjepiva u sprečavanju covida-19 uvelike premašuju taj rizik.

Sad su se, međutim, pojavili podacima po kojima je dva i pol puta veća učestalost miokarditisa kod onih koji su dobili Modernino cjepivo u usporedbi s Pfizerovim, prenosi Post taj izvor.

Istraga fokusirana na kanadske podatke sugerira da bi rizik od miokarditisa posebno mogao biti viši kod muškaraca mlađih od 30 godina, prema izvješću.

Moderna i Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) do objave vijesti nisu odgovorili na zahtjev za komentar, navodi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:16