SPORNI POSJET

AMERIKANCI IZGUBILI ŽIVCE John Kerry napao Fabiusa zbog delegacije od 116 francuskih direktora u Teheranu

Francuska udruga poslodavaca odgovorila da nisu htjeli biti zadnji, jer su prije njih u Teheran otišli čak i američki biznismeni
 AFP

Francuska je ovog tjedna poslala u Iran moćnu gospodarsku delegaciju s predstavnicima više od stotinu najvećih tvrtki, kako bi dogovorili poslove koji su dosad bili nemogući ili barem ilegalni, dok je Iran bio pod sankcijama Zapada zbog svog nuklearnog programa.

U Teheran su tako otputovali direktori Peugeota, Citroena, Lafargea, Alstoma i niza drugih velikih francuskih tvrtki, pa čak i predstavnik nogometnog kluba AJ Auxerre. No, potez Francuza naljutio je Amerikance: američki državni tajnik John Kerry nazvao je francuskog ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa da mu kaže da je posjet 116 francuskih gospodarstvenika Iranu bio neprimjeren. Amerikanci poručuju Irancima da sankcije nisu sasvim povučene, nego samo olabavljene i da do povlačenja trebaju još puno uvjeta ispuniti, a Francuzi su se ponašali kao da je stvar riješena i da su jedva dočekali da krenu dogovarati poslove s Irancima.

- Kerry je osobno razgovarao s ministrom Fabiusom o gospodarskoj delegaciji… o tome kako to ne pomaže - izjavila pomoćnica državnog tajnika za politička pitanja Wendy Sherman, prenosi The Guardian. Nakon povijesnog dogovora Irana sa Zapadom u studenom u Ženevi oko nuklearnog programa, krajem siječnja sankcije Zapada su ublažene, uz obećanje da će biti sasvim povučene ako Iran nastavi surađivati. Pregovori se nastavljaju 18. veljače u Beču.

- Teheran nije otvoren za poslovanje jer je olakšavanje sankcija privremeno, ograničeno i ciljano - upozorila je Wendy Sherman Francuze. U siječnju su Iran i šest svjetskih sila, među kojima Francuska i SAD, napravili prvi korak u provedbi povijesnog dogovora o razvoju nuklearnih potencijala postignutoga u studenome u Ženevi. Kako je Iran zaustavio obogaćivanje urana na 20 posto, tako je EU odgovorila ublažavanjem ograničenja trgovine petrokemijskim proizvodima i plemenitim metalima. Već od studenoga europski poslovnjaci ubrzano traže put za iransko tržište. No, Amerikanci upozoravaju kako sankcije nisu sasvim ukinute i da će biti kažnjeni svi koji ih krše, bili oni njihovi saveznici ili ne.

Francuska udruga poslodavaca Medef ustala je u obranu svojih poduzetnika, ističući da su prije njih po zaradu u Iran pohrlili Austrijanci, Nijemci, Portugalci, Talijani i Kinezi, pa čak i američki biznismeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:24