(PRE)VISOKA CIJENA

Amerikanci: Maknite se od Bahmuta, ne znači ništa; Ukrajinci: Ne, otvorena su nam vrata grada!

Unatoč sugestijama saveznika, ukrajinske snage ne odustaju od pritiska na Bahmut

Ukrajinski vojnici na fronti pokraj Bahmuta

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia/Sopa Images/sipa Press/profimedia

Ukrajinske oružane snage ne odustaju od pritiska na područje Bahmuta, grada na istoku zemlje, unatoč sugestijama zapadnih saveznika da se fokusiraju na jugoistočno bojište. Nakon oslobađanja naselja Andriivke i jednog susjednog sela ukrajinski vojni stratezi još su uvjereniji u ispravnost svojih vojnih planova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da Kijev ne razmišlja o tome da odustane od ofenzive na području Donbasa. Bahmut je grad koji se zbog strašnih ljudskih gubitaka opisivao kao klaonica, a koji je ruska vojska zauzela početkom godine. Bila je to tada najznačajnija ruska pobjeda, a bitka za taj grad jedna je od najduljih i najkrvavijih bitki dosad u ratu.

Strateški malo važan

Zelenski je javno potvrdio da je vraćanje tog grada pod ukrajinsku kontrolu jedan od ključnih vojnih ciljeva koji će ukrajinske snage ispuniti do kraja godine. Bahmut je važan simbolički, a s obzirom na sporo napredovanje ukrajinske protuofenzive na jugu zemlje, ta bi pobjeda puno značila za raspoloženje i motiviranost vojnika.

Dio američkih dužnosnika i analitičara, piše Wall Street Journal, ocijenio je kako je Bahmut strateški malo važan i zato nije mudro trošiti na njega vojnike i opremu. Međutim, čini se da je Kijev odlučan u namjeri da pokaže Washingtonu i ostalima kako je u stanju vratiti oteti teritorij. Osim toga, stalni pritisak na istoku pomaže rastegnuti ruske vojne resurse i barem im donekle odvratiti koncentraciju s južnog bojišta.

No, pitanje je cijene. Rusija ima triput veći bazen za regrutaciju ljudstva pa je svaki ukrajinski život skuplji.

Sadašnja lokacija ukrajinskih vojnika južno od Bahmuta daje im dobar pregled i otvara vrata grada. Trenutačni je plan presjeći logističke linije za grad i iz njega, kaže vođa bojne koji je od medija tražio da ga se imenuje samo kao Slipa, što je njegov vojni nadimak.

Ukrajinski vojnik Procent, koji je razgovarao s novinarima WSJ-a, opisao je tijek borbe za Andriivku. Paljba iz strojnica zaustavila je prvi njihov pokušaj prodora. Krajem kolovoza iskušali su drugi pristup. Poslali su pješake cestom koja vodi u grad sa sjeverozapada. Rusi su branili stotinjak metara ceste, ukopani u rovove. Ukrajincima je trebalo tjedan dana da se domognu ruba naselja, a to im je uspjelo akcijom vojnika Snipera koji se došuljao i ubacio granatu u neprijateljske tunele.

Manje žrtava

Sredinom rujna je vojnik Sikač s nekoliko kolega pod dimnom zavjesom, izbjegavajući dronove, došao do prve kuće u naselju. Druga ekipa približavala se s druge strane. Komunicirali su dovikujući se jer su Rusi blokirali radioveze. Rusi su pružali žestok otpor. U pomoć im je uspio doći snajperist. Kada je radioveza proradila, pozvali su pojačanje. Dobar dio ekipe bio je ozbiljno ozlijeđen.

Prva dva vala ukrajinskih vojnika platila su najveću cijenu. Treći se uspio probiti u grad, zauzimajući kuće i osiguravajući da do večeri ostali ruski vojnici budu okruženi. Prema riječima članova ukrajinske jedinice, bilo je oko 200 ubijenih Rusa, a žrtava na ukrajinskoj strani bilo je puno manje, iako su mnogi ranjeni.

Tijekom noći neprijateljski vojnici pokušavali su se izvući iz grada. Dio je uspio, a neki su ostali u zamci. "Ponudili smo im da se predaju jer su nam trebali zarobljenici kako bismo osigurali razmjenu za naše. Nekolicina ih je izašla iz podruma. Kraj njih je grunuo projektil koji je usmrtio jednog od njih na mjestu. Vjerujemo da je to bila paljba njihovih, kojoj je cilj bio spriječiti zarobljavanje", izjavio je jedan vojnika za WSJ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:21