BAZE U DOMETU

Amerikanci na nišanu tajnovite kineske nuklearne postrojbe: ‘To je ‘igra školjke‘, pogledajte što su izgradili‘

Baze na sjeveru Kine zadužene su za održavanje interkontinentalnih balističkih projektila, kojima Peking može gađati SAD

Silosi s nuklearnim projektilima u Kini

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

U manje od desetljeća maksimalni domet kineskih konvencionalnih projektila s kopna udvostručio se na čak 4000 kilometara, stavljajući sve američke baze u azijsko-pacifičkoj regiji u domet projektila iz Kine.

Za tu ekspanziju zaslužna je tajnovita kineska vojna postrojba koja kontrolira jednu od najvećih kopnenih raketnih snaga na svijetu. Raketne snage Narodne oslobodilačke vojske (PLARF) tajna je kineska jedinica odgovorna za konvencionalne i nuklearne projektile Narodne Republike Kine.

Posljednjih godina PLARF se prometnuo u jednu od najvećih kopnenih raketnih sila na svijetu, s više od 2200 konvencionalnih balističkih i krstarećih projektila, ističe se u izvješću objavljenom u Military Reviewu, zborniku američke vojske. Raketne snage PLARF odigrale bi ključnu ulogu u sprečavanju intervencije Sjedinjenih Američkih Država i saveznika u slučaju izbijanja rata s Tajvanom.

Kineske raketne snage imaju šest baza raspoređenih diljem zemlje: tri na jugu, koje su usredotočene na potencijalni sukob s Tajvanom, jednu na sjeveroistoku, koja je odgovorna za mogući napad na Korejski poluotok i Japan, te jednu u središnjoj Kini i na sjeverozapadu zemlje. Povrh tih šest glavnih baza, raketne snage imaju nekoliko "pomoćnih" baza, od kojih je najvažnija ona koja se vodi pod brojem 67. Riječ je o tajnoj bazi smještenoj u gradu Baoji u središnjoj Kini.

"Bunkeri iskopani u planinskom lancu Qinling na periferiji grada Baoji čuvaju većinu kineskih zaliha nuklearnih bojevih glava", rekao je za WSJ Alexander Neill, bivši obrambeni analitičar britanske vlade. Iz baze 67 bojeve glave se distribuiraju željeznicom diljem Kine - na sjeverozapad, sjeveroistok i jug.

‘Igra školjke‘

Baze na sjeveru Kine zadužene su za održavanje interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojevim glavama, kojima Peking može gađati SAD. U tri grada na sjeveru Kine - Hamiju, Yumenu i Ordosu - sagrađena su golema polja silosa, koja su zapravo dio modernizacije kineskog nuklearnog programa.

"Važan aspekt silosnih polja je nešto što se zove igra školjke. Možete imati sagrađenih 100 silosa, ali napunite njih samo 50 posto. Protivnik tada mora izračunati koji od tih silosa sadrže oružje kako bi napravio točan izračun za protuudar. Igra školjke osmišljena je tako da tjera protivnika da pogađa, odnosno da igra‘ na sreću", objasnio je Neill.

Bijela knjiga obrane NR Kine iz 2019. identificirala je da je Peking, iako je smanjio Narodnu oslobodilačku vojsku (PLA), proširio PLARF jer "igra ključnu ulogu u održavanju nacionalnog suvereniteta i sigurnosti Kine". PLARF-ov je glavni fokus na Tajvanu i Južnom kineskom moru. Brojne kineske balističke rakete kratkog i srednjeg dometa dizajnirane su za nadjačavanje tajvanske protuzračne obrane, a Kina trenutačno troši gotovo dvadeset i četiri puta više nego što Tajvan troši na obranu.

Kineski arsenal balističkih raketa srednjeg dometa u potpunosti se sastoji od Dong Feng-26 (DF-26). S maksimalnim dometom od 4000 kilometara, DF-26 može letjeti dalje od bilo koje druge kineske rakete, osim nuklearnih interkontinentalnih balističkih raketa. To je navodno prvi i jedini kopneni projektil u Kini koji je u stanju izvoditi konvencionalne napade na američki teritorij Guam gdje se nalazi baza američkih zračnih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 20:23