DO KRAJA 2024.

Amerikanci najavili nove pošiljke možda i najmoćnijeg oružja u arsenalu Ukrajine: ‘Samo za vas, još 5 sustava!‘

Šef Raytheona za WSJ je poručio da se Patriot u Ukrajini pokazao kao vrlo učinkovit sustav

PZO sustav Patriot

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Američka tvrtka Raytheon, glavni proizvođač sustava protuzračne obrane Patriot, najavila je da planira dostaviti Ukrajini još pet kompletnih sustava Patriot do kraja 2024. godine.

Ukrajina je do sada dobila (i vrlo efikasno koristi) dvije baterije Patriota - jednu od SAD-a i drugu od Njemačke, dok je Nizozemska rekla da će poslati još dva dodatna lansera (dakle, ne cijele baterije).

Budući da se radi o oružju od strateške važnosti, koje se u samo mjesec dana pokazalo kao vrlo učinkovito u obaranju projektila kojima su Rusi zasipali Kijev, ovo će za Ukrajinu biti enormna pomoć pa makar i sami sustavi stizali tek svakih nekoliko mjeseci. To je naročito važno kad se uzme u obzir učestalost ruskih zračnih napada i vjerojatno prilično mršava rezerva projektila (ako uopće još i postoji) za PZO sustave sovjetsko/ruskog porijekla (poput S-300 i Buk) kojima se Ukrajina u dosadašnjem tijeku rata branila.

Budući da je riječ o sustavima koji nisu suviše mobilni, koriste se uglavnom za čuvanje ključnih meta pa se pretpostavlja da bi Ukrajini dobro došli u zaštiti možda još kojeg većeg grada, poput Odese, ili ključnih logističkih centara i postrojenja iz kojih se opskrbljuje ukrajinska vojska.

Plan Raytheona da Ukrajini dostavi još pet baterija Patriota za Wall Street Journal prvi je otkrio CEO kompanije Greg Hayes. On je također dodao i da Raytheon planira povećati proizvodnu Patriota na 12 sustava godišnje - tijekom proteklih desetljeća ukupno su ih proizveli više od 240, kaže.

Da je riječ i o financijski iznimno vrijednoj donaciji, potvrđuje i podatak da jedan kompletni sustav Patriota košta oko 400 milijuna dolara, što se zajedno s projektilima penje na čak 1,1 milijardu dolara.

A s obzirom na to da ih se baš i ne proizvodi previše, na naručeni sustav čeka se u prosjeku duže od dvije godine.

Šef Raytheona za WSJ je poručio da se Patriot u Ukrajini pokazao kao vrlo učinkovit sustav (iako valja napomenuti da je debi prve inačice sustava u Zaljevskom ratu 1991. godine bio daleko od idealnog).

- Iznenadilo nas je koliko je efikasan - zajedno s drugim PZO sustavima presreo je više od 90 posto projektila i dronova kojima se gađalo Ukrajinu, rekao je Hayes i dodao da su Ukrajinci prilagodili softver sustava tako da može locirati, partiti i uništiti projektile koji lete hipersoničnom brzinom. Također, ruski izvori tvrdili su i da je upravo Patriot zaslužan za obaranje barem jednog od dva ruska borbena aviona (Su-35 i Su-34) koji su završili u plamenu prije nekoliko tjedana.

Osim što će Raytheon povećati svoju proizvodnju, isto planira i Lockheed Martin, proizvođač PAC-3 projektila/presretača koji se koriste u najnovijim varijantama Patriota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:34