POLITIČKA KRIZA

Amerikanci napali HDZ BiH zbog, po njima, neprihvatljivog prijedloga izbornog zakona, a SDA jer su blokirali raspravu o tome

Vladajućoj bošnjačkoj stranci predbacili su pak kako nisu smjeli posezati za bojkotom sjednice samo zato jer im se prijedlog HDZ-a ne sviđa

Bakir Izetbegović i Dragan Čović, arhivska fotografija

 Duje Klaric/Cropix

Veleposlanstvo SAD-a u BiH ocijenilo je u utorak neprihvatljivim prijedlog HDZ-a BiH za izmjene izbornog zakona koji je ta stranka uputila u parlamentarnu proceduru, ali i postupak zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) koji su nedolaskom na sjednicu Doma naroda blokirali raspravu o tome.

Nakon što je ranije tijekom dana zbog nedolaska zastupnika SDA morala biti otkazana sjednica Doma naroda na kojoj se trebalo raspravljati o prijedlogu za izmjene izbornog zakona, iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu reagirali su izjavom u kojoj su naveli kako je HDZ BiH uz potporu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pokušao "neprimjereno iskoristiti hitnu proceduru kako bi podnio 'uzmi ili ostavi' prijedloge izborne reforme".

Stajalište je SAD-a kako je ono što je ponudio HDZ BiH protivno pravnim standardima i standardima ljudskih prava u EU. Izrijekom su osudili prijedlog HDZ-a da se hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH ubuduće biraju kroz odvojene izborne liste. Procjena je SAD-a kako bi to predstavljalo daljnju etničku podjelu zemlje.

Vladajućoj bošnjačkoj stranci predbacili su pak kako nisu smjeli posezati za bojkotom sjednice samo zato jer im se prijedlog HDZ-a ne sviđa jer je dijalog jedini put da se otvorena pitanja rješavaju.

"Opstrukcija i bojkot institucija na državnoj razini, bez obzira tko to radi, predstavlja destabilizirajuće antidaytonsko ponašanje", stoji u očitovanju koje su prenijeli lokalni mediji.

SAD su pozvale političke stranke da se umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstruiranja rada institucija fokusiraju na ostvarive reforme i djelovanje s ciljem jačanja demokratskih institucija BiH, a Vijeće ministara BiH pozvali su da osigura novac za provedbu općih izbora u listopadu.

Predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović novu je sjednicu tog tijela sazvao za srijedu i na njenom dnevnom redu ponovo će biti HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona čija je glavna odrednica to da se ubuduće hrvatski član Predsjedništva BiH bira glasovima iz pet od deset županija unutar Federacije BiH u kojima su Hrvati apsolutna ili razmjerna većina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:49