UTVRDA ZA 100.000 LJUDI

Amerikanci napustili svoju najmoćniju bazu u Afganistanu, Talibani su već bacili oko na nju

Povlačenje iz Bagrama najjasniji je pokazatelj da posljednjih oko 2500 - 3500 vojnika napušta Afganistan ili se približava odlasku
 Zakeria Hashimi/AFP

Nakon gotovo 20 godina, američka vojska napustila je zračnu bazu Bagram, centar misije u Afganistanu koji je služio za svrgavanje talibana i pronalaženje počinitelja terorističkog napada 9/11.

Pod uvjetom anonimnosti, dvoje američkih dužnosnika reklo je u petak da je zračna baza u cijelosti predana afganistanskim nacionalnim i sigurnosnim obrambenim snagama, prenio je Associated Press. Jedan od dužnosnika također je rekao da je američki vrhovni zapovjednik u Afganistanu, general Austin S. Miller, "još uvijek zadržao sve sposobnosti i ovlasti za zaštitu snaga".

Baza, smještena uz drevni grad Bagram u provinciji Parwan, oko 40 kilometara sjeverno od međunarodne zračne luke Kabul, najveća je američka baza u zemlji. Kada su SAD i NATO naslijedili Bagram 2001. godine, pronašli su ga u ruševinama.

Ovaj simbol američke moći nekoć je bio uporište sovjetskih snaga. Bagram je služio kao važna baza prvo tijekom hladnog rata, a kasnije tijekom sovjetskog rata u Afganistanu 1980-ih. Kada su se 2001. koalicijske snage pod vodstvom SAD-a uselile, napravili su ogromnu bazu sposobnu za smještaj 10.000 vojnika.

image

U blizini je niknuo grad s ekonomijom ovisnom o Bagramu
Adek Berry/AFP

I zloglasni zatvor

Tijekom rata u Afganistanu, Bagram koji je nekad bio samo zrakoplovna pista se širi i do 2007. godine veličina mu je bila poput malog grada. Na vrhuncu misije Bagram je imao 100.000 vojnika i provodio 14.000 operacija godišnje.

Osim vojske, u njoj su bili smješteni prevoditelji, diplomati, medicinsko osoblje. Hrvatske trupe tamo nisu bile stacionirane. Ali u njoj su bile smještene druge strane NATO trupe, među ostalim britanske, talijanske ili poljske.

SAD je 2006. godine sagradio drugu pistu u Bagramu drugu 3,6 kilometara kako bi mogli sletjeti veći teretni i bombarderski zrakoplovi. AP je izvijestio da Bagram ima 110 parkirnih mjesta za zrakoplove, bolnicu s 50 kreveta, tri operacijske dvorane i modernu zubnu ordinaciju.

U području je također bio smješten američki zatvorski objekt sagrađen 2009. godine gdje su američke snage zatočile strane zatvorenike bez suđenja. U jeku sukoba objekt je postao poznat kao afganistanski Guantanamo – poput zloglasnog američkog vojnog zatvora na Kubi.

Izrazito kritizirani zatvorski centar zatvoren je 10. prosinca 2014., dan nakon što je objavljeno izvješće Senata o mučenjima osumnjičenika tijekom ispitivanja CIA-e u pritvoru. Zračna baza Bagram koristila se kao jedno od četiri regionalna središta tijekom misije NATO-a koja je afganistanskoj vojsci davala podršku u borbi protiv pobunjenika.

Bazu su tijekom rata nekoliko puta napadali pobunjeni talibani. Bagram je bio svakodnevno raketiran 2002. godine, a bombaški napad 2007. godine usmrtio je 23 osobe. Nekoliko puta pobunjenici su napali bazu raketama, granatama i bombašima samoubojicama.

Povlačenje iz Bagrama najjasniji je pokazatelj da posljednjih oko 2500 - 3500 vojnika napuštaju Afganistan ili se približavaju odlasku, nekoliko mjeseci prije obećanja predsjednika Joea Bidena. Biden je obećao da će trupe otići do 11. rujna. Očekuje se da će oko 650 vojnika ostati u zemlji kako bi se osigurala zaštita diplomata i pomoglo u očuvanju međunarodne zračne luke u Kabulu, vitalnom prometnom čvorištu zemlje.

image

Američke snage poslale su kući desetke aviona opreme
Sgt 1st Class Corey Vandiver/DVIDS/AFP

Simbolički i strateški

Afganistanske vladine snage sada popuštaju pred talibanima koji zauzimaju sve veće okruge na sjeveru zemlja. Prema posljednjim izvještajima, afganistanska vlada Ashrafa Ghanija bi mogla pasti čak nakon tri mjeseca zbog napredovanja talibana. Bagram je od vitalne važnosti – simbolički i strateški.

Talibanski borci koji napreduju imaju ovu nagradu na vidiku. Unutar nje nalazi se bogatstvo vojne imovine. A to je talibanima i korumpiranim zapovjednicima glavna meta. Za brojne Afganistance čiji su život i egzistencija dugo ovisili o ovoj bazi, novo poglavlje Bagrama zabrinjava. Analitičari smatraju da će sposobnost afganistanske vlade da zadrži kontrolu nad Bagramom biti presudna za napore u obrani Kabula i potiskivanju talibana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:02