ADUT S BLISKOG ISTOKA

Amerikanci ‘našli‘ zalihu oružanih sustava koje Kijev hitno treba: ‘Razaraju u zraku i na zemlji‘

Ova američka kupovina teška je nešto više od 118 milijuna dolara, a riječ je o sustavima koje ukrajinske snage učinkovito koriste

Sustavi Gepard prilikom ispaljivanja granata

 Operation 2021/Alamy/Alamy// Operation 2021/alamy/alamy /

Američka vojska dodijelila je tvrtki sa sjedištem na Floridi ugovor vrijedan nešto više od 118 milijuna dolara za isporuku dodatnih samohodnih 35 mm protuzračnih sustava Gepard njemačke proizvodnje ukrajinskoj vojsci. Čini se da se radi o bivšim nizozemskim varijantama koje su prodane Jordanu prije desetak godina. Pentagon je u srijedu u svojem dnevnom izvješću o ugovaranju posla objavio ugovor američke vojske s tvrtkom Global Military Products iz Tampe vrijedan 118.375.740 dolara, javlja specijalizirana internetska stranica The War Zone.

Njemačka je već isporučila desetke ovih vozila ukrajinskim oružanim snagama, koje su ih dobro koristile, posebno protiv ruskih krstarećih projektila i dronova.

Ova američka kupovina Geparda financirana je kroz Inicijativu za sigurnosnu pomoć Ukrajini (Ukraine Security Assistance Initiative - USAI), koja je utemeljena prije ruske invazije općeg opsega na Ukrajinu. Ovaj mehanizam sigurnosne pomoći za Ukrajinu posebno je namijenjen pomoći u nabavi oružja i druge opreme, zajedno s obukom i drugim uslugama podrške. Osim toga, za razliku od tzv. ‘povlačenja‘ resursa izravno iz američkih vojnih zaliha za isporuku ukrajinskim oružanim snagama, USAI se može koristiti za kupnju resursa koji nisu u američkom arsenalu, poput Geparda.

Nepoznato je koliko se Geparda kupuje kroz ugovor američke vojske niti kada bi mogli stići u Ukrajinu. U izvješću o ugovoru ne navodi se izričito odakle vozila dolaze, no stoji da će se "posao izvoditi u Ammanu u Jordanu s procijenjenim datumom završetka 30. svibnja 2024.". To bi značilo da je vozilima potreban određeni stupanj obnove ili drugih intervencija prije nego što mogu biti isporučena.

Obrana od niskoletećih objekata

Jordan zasigurno raspolaže Gepardima koji bi se mogli kupiti za transfer u Ukrajinu. Godine 2013. nizozemska vlada sklopila je sporazum o prodaji 60 otpisanih Geparda jordanskoj vojsci. Taj je posao, između ostaloga, također uključivao 350.000 projektila 35 mm i rezervne dijelove. Nizozemske oružane snage nabavile su ukupno 95 Geparda od 70-ih godina, a preostale primjerke stavile su na skladište do 2006. godine.

Pojedinosti o drugoj vojnoj pomoći koju je Jordan već ranije pružio Ukrajini ograničene su. Jordanske varijante ruskog ručnog protuoklopnog oružja RPG-32 i projektila za sustave protuzračne obrane kratkog dometa 9K33 Osa sovjetskog dizajna, koji su očito nabavljeni iz Jordana, još ranije su se pojavili u ukrajinskim rukama.

Nizozemski Gepardi razlikuju se od inačica koje su se proizvodile tijekom ‘Hladnog rata‘ za tadašnju vojsku Zapadne Njemačke po njihovoj radarskoj opremi, a po tome se te varijante mogu i vizualno razlikovati. Njemačka je također povukla svoje Geparde, ali primjerci njemačke verzije još su uvijek u službi u Brazilu i Rumunjskoj.

image

Protuzračni sustav Gepard

Björn Trotzki/Imago Stock&people/Profimedia/Björn Trotzki/imago Stock&people/profimedia

Sve varijante Geparda imaju par automatskih topova od 35 mm postavljenih na jednu kupolu zajedno s radarima za pretragu i praćenje. Trup vozila i šasija temeljeni na dizajnu tenka Leopard 1, čije primjerke treba dobiti i ukrajinska vojska. Gepard je dizajniran za obranu od niskoletećih zrakoplova, helikoptera i drugih prijetnji iz zraka, poput bespilotnih letjelica, ali njihovi topovi od 35 mm također se mogu koristiti i za razorni učinak protiv ciljeva na zemlji.

Njemačke varijante, koje je Ukrajina već dobila, pokazale su se iznimno učinkovitima, posebice protiv podzvučnih krstarećih raketa i dronova. Te dvije kategorije oružja trenutačno predstavljaju rusko primarno sredstvo za izvođenje dugometnih napada, što Gepard čini posebno vrijednim dodatkom arsenalu protuzračne obrane ukrajinske vojske.

Problem nabavke streljiva

Ukrajina je do sada primila najmanje 34 Geparda iz Njemačke i treba bi od Berlina dobiti njih još 18. Više primjeraka za Kijev će značiti dodatne ključne kapacitete protuzračne obrane kratkog dometa za zaštitu ključnih ciljnih područja. Radi se o gusjeničarima koji su dobro pokretljivi izvan cesta, što im daje dodatnu fleksibilnost ako se donese odluka da ih se rasporedi na drugo područje i da drže korak s vojnim snagama u pokretu. To bi se, pak, moglo pokazati kritičnim u dugo očekivanoj nadolazećoj ofenzivi.

Uz to, Gepardovi radari omogućuju sustavu mogućnost detektiranja, praćenja i gađanja ciljeva noću i po lošem vremenu, što je od ključne važnosti za ukrajinske snage s obzirom na to da mnogi ruski projektili i napadi dronovima kreću nakon zalaska sunca.

No, istovremeno se postavlja značajno pitanje nabave streljiva za Gepardove topove od 35 mm. Ti su topovi proizvedeni u Švicarskoj, kao i značajne zalihe projektila za njih, a švicarske vlasti opetovano odbijaju dopustiti ponovni transfer projektila od 35 mm iz raznih zemalja u Ukrajinu, pozivajući se na politiku neutralnosti kada su ratni sukobi u pitanju.

Ovo je pitanje postalo toliki problem da je njemačka vlada u veljači objavila kako je potpisala ugovor s domaćim obrambenim proizvođačem Rheinmetallom o ponovnom pokretanju proizvodnje streljiva od 35 mm. Njemačka je također tražila otkup tog streljiva njemačke proizvodnje od Brazila, što je sadašnja brazilska vlada navodno odbila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 13:24