KRATAK FITILJ

AMERIKANCI NESTRPLJIVI DA NAPADNU SIRIJU 'Ne možemo čekati izvješće UN-a'

Šef američke diplomacije na sastanku s 28 ministara vanjskih poslova zemalja članica EU rekao je da SAD ne može obećati da će čekati izvješće UN-a kako bi eventualno djelovao
 AFP

VILNIUS - Američki državni tajnik John Kerry u subotu je u Vilniusu svojim europskim kolegama rekao da Sjedinjene Države ne mogu obećati da će čekati izvješće UN-a o kemijskom oružju u Siriji prije potencijalnih vojnih napada na Damask, prenio je u subotu američki dužnosnik.

Na sastanku s 28 ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a Kerry je kazao kako "će pred skupinom Vijeća za nacionalnu sigurnost iznijeti preporuke nekih članica EU-a, koje drže da valja čekati rezultate UN-ove inspekcije", rekao je za France presse neimenovani dužnosnik State Departmenta.

No šef američke diplomacije "jasno je kazao kako SAD ne može obećati da će čekati izvješće UN-a" kako bi eventualno djelovao, kazao je diplomat koji je prisustvovao raspravi u glavnome litavskom gradu.

Kerry je u subotu pokušao uvjeriti EU da podupre zamisao o vojnim udarima na Siriju, neposredno nakon održavanja summita G20 na kojem predsjednik Barack Obama nije uspio dobiti veću potporu za američke planove. Većina od 28 članica, uz izuzetak Francuske i Danske, protiv je vojne akcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:57