MOĆAN ADUT

Amerikanci nezaustavljivo razvijaju hipersonično oružje: Proveli još jedan uspješan test

Ovo je bio drugi test proveden u okviru programa razvoja morskih i kopnenih hipersoničnih sposobnosti. Prvo testiranje provedeno je u listopadu 2021.

Ilustracija

 Oscar Sosa/Afp

Američka je vojska uspješno lansirala raketu kako bi obavila testiranja za razvoj hipersoničnog oružja, priopćio je Pentagon. Raketa je lansirana iz NASA-inog postrojenja Wallops Flight Facility u Virginiji. Hipersonične rakete lete brzinom oko pet puta bržom od brzine zvuka, oko 6200 km/h.

Ovo je bio drugi test proveden u okviru programa razvoja morskih i kopnenih hipersoničnih sposobnosti. Prvo testiranje provedeno je u listopadu 2021.

U ovom testu, sondažna raketa ispaljena je s lansirne rampe, izvodeći različite eksperimente za prikupljanje podataka i informacija o komponentama hipersoničnih projektila, uključujući materijale otporne na toplinu i vrhunsku elektroniku.

Američka mornarica otkrila je da test druge hipersonične rakete planira obaviti u četvrtak.

Podaci prikupljeni ovim testovima pomoći će u razvoju mornaričkog hipersoničnog sustava konvencionalnog brzog udara i vojnog hipersoničnog oružja dugog dometa. Oba će programa koristiti Common Hypersonic Glide Body, projektil koji se nosi na vrhu rakete-boostera koji leti prema svojoj meti brzinom većom od 5 Macha.

SAD, Rusija i Kina ubrzano rade na razvoju takvog oružja od kojeg se vrlo teško obraniti jer rakete, osim što lete iznimnom brzinom, još imaju i sposobnost brzog mijenjanja putanje, piše Reuters.

Pentagon je razvoj hipersoničnog oružja postavio kao jedan od svojih prioriteta nakon što je Kina prošle godine izvela uspješna hipersonična lansiranja, a Rusija je počela koristiti hipersonične projektile u svom ratu u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 01:28