RAKETIRAN NA ISPAŠI

Amerikanci objavili da su likvidirali vođu Al Qaede, izgleda ipak nisu: ‘Znate koga su ubili?‘

Čini se da muškarac, inače otac desetero djece, nije bio povezan s teroristima

Ilustracija eksplozije i Joe Biden

 Afp/Profimedia/

Trećega svibnja američka vojska izvela je napad dronovima u sjeverozapadnoj Siriji. Američko središnje zapovjedništvo (Centcom) u priopćenju za javnost je objavilo da je meta bio ‘istaknuti vođa Al Qaide‘.

Dva američka vojna dužnosnika izjavila su, međutim, za Washington Post da u napadu ipak nije ubijen vođa Al Qaede.

- Više nismo sigurni da smo ubili visokog dužnosnika Al Qaede, rekao je jedan dužnosnik za Post.

- Iako vjerujem da nismo likvidirali prvotnu metu, vjerujemo da je ubijena osoba pripadnik Al Qaede, rekao je drugi dužnosnik. Oba su željela ostati anonimna.

Obitelj žrtve, kao i stručnjaci za terorizam, rekli su Postu da muškarac nije bio povezan s teroristima.

Članovi obitelji ustvrdili su da je ubijeni muškarac 56-godišnji Lotfi Hassan Misto, otac desetero djece.

Sin Hassan rekao je za Post da je njegov otac 3. svibnja ujutro provodio uobičajenu rutinu. Pojeo je doručak, a zatim čuvao ovce.

Potom je napravio nekoliko sati pauze u blizini svoje kuće i popio čaj s bratom. Oko 11.30 sati Misto se vratio svojim životinjama. Nije prošlo niti 15 minuta kada ga je pogodio projektil drona MQ-9 u blizini lokacije na kojoj je pio čaj s bratom.

Washington Post je prikupio fotografije i detalje događaja kroz razgovore s obitelji i susjedima. Fotografije je također dostavila Sirijska civilna obrana, humanitarna organizacija poznatija kao ‘Bijele kacige‘.

Četiri stručnjaka za terorizam su rekla za Post da se Misto nije spominjao ni u jednoj internetskoj raspravi s džihadistima nakon napada. Stručnjaci dodaju da je malo vjerojatno da bi istaknuti dužnosnik Al Qaede djelovao na tom području.

- Vrlo brzo nakon napada Bijele kacige su izašle na tereni i identificirale pojedinca. Mještani su ustvrdili da je riječ o čovjeku koji je oduvijek bio poljoprivrednik. Nikada se nije bavio politikom niti je bio povezan s oružanim snagama, rekao je Charles Lister, direktor programa za Siriju i borbu protiv terorizma i ekstremizma na Institutu za Bliski istok.

Glasnogovornik američkog Centcoma Michael Lawhorn rekao je za Post da su dužnosnici upoznati s izvješćem o civilnoj žrtvi.

- Centcom ozbiljno shvaća ovakve optužbe i pokrenuo je istragu kako bi utvrdio je li u napadu možda nenamjerno stradao civil, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:22