RASKRINKALI PLANOVE

Amerikanci objavili svoje najnovije obavještajne procjene: ‘Znamo što Rusi pripremaju u Ukrajini!‘

Rusija također pokušava preuzeti kontrolu nad televizijskim tornjevima, rekao je

Prizor iz Odese

 Oleksandr Gimanov/Afp

Rusija se priprema na aneksiju ukrajinskog teritorija i namjerava postaviti nelegitimne i sebi bliske dužnosnike u područjima pod svojom kontrolom, rekla je u utorak Bijela kuća.

Otkrivajući ono što je nazvao američkim obavještajnim podacima, John Kirby, glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost, rekao je na brifingu za medije Bijele kuće da se Rusija sprema i uvesti rublju kao valutu i prisiliti stanovnike da predaju zahtjev za državljanstvom.

Rusija također pokušava preuzeti kontrolu nad televizijskim tornjevima, rekao je.

image

John Kirby

Sipa Usa/Ddp Usa/Profimedia/Sipa Usa/Ddp Usa/Profimedia

Kirby je rekao i da će SAD u nekoliko sljedećih dana najaviti novi paket oružja za Ukrajinu koja se žestoko bori s ruskim snagama na istoku zemlje, šesnaesti po redu paket.

Komentirajući posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Teheranu u utorak, Kirby je naglasio da on pokazuje kako je Rusija postala izolirana.

To je bio prvo putovanje čelnika Kremlja izvan granica bivšeg SSSR-a otkad je Moskva 24. veljače izvršila invaziju na Ukrajinu.

SAD je prošli tjedan rekao da ima informacije koje pokazuju da se Iran sprema Rusiju opskrbiti s do nekoliko stotina dronova, uključujući i neke koji mogu nositi oružje. Teheran se također sprema, po američkim informacijama, trenirati ruske snage da koriste dronove.

Iranski ministar vanjskih poslova je to zanijekao.

Kirby je u utorak rekao da još uvijek nema naznaka da je Iran isporučio dronove Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2023 01:57