KRIZA U VENEZUELI

AMERIKANCI OPET OKRENULI POGLED PREMA VENEZUELI Mike Pompeo trebao bi se u ponedjeljak sastati s glavnim Madurovim protivnikom

Juan Guaido
 AFP

Venezuelski oporbeni vođa Juan Guaido sastat će se u ponedjeljak u Bogoti s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom na regionalnoj konferenciji o borbi protiv terorizma, kazala su dva izvora bliska Guaidou.

Guaido je potvrdio u nedjelju da je stigao u Kolumbiju i da će razgovarati s kolumbijskim predsjednikom Ivanom Duqueom, ali nije spomenuo Pompea.

Glasnogovornici State Departmenta i Guaida nisu željeli komentirati sastanak s Pompeom.

Guaido nije napuštao Venezuelu od veljače, kada je unatoč sudskoj zabrani posjetio Kolumbiju kako bi organizirao prijevoz humanitarne pomoći uz potporu SAD-a, što su blokirali vojnici odani venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru.

U poruci na Twitteru, Guaido je naveo da je zahvalan Duqueu na potpori i izrazio nadu da će posjet "stvoriti uvjete koji će ih dovesti do slobode".

"Uvjeravam vas da će moj povratak u našu zemlju biti pun dobrih vijesti", dodao je.

SAD i još 50 zemalja priznali su Guaidoa za legitimnog predsjednika Venezuele prošlog siječnja. No Maduro je i dalje na vlasti unatoč američkim sankcijama protiv venezuelskog naftnog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:12