MOĆNI EGALE II

Amerikanci otkrili brojke za svoj najnoviji borbeni avion, mnogi su ostali u čudu: ‘Ovo je jako brzo!‘

Brzina koju je najnovija varijanta čuvene F-15-ice postigla je 2,9 Macha, to jest oko 3580 kilometara na sat na razini mora

Borbeni avion F-15EX Eagle II u letu

 Apfootage/Alamy/Alamy/Prof/Apfootage/alamy/alamy/prof

Američki borbeni avion F-15EX, poznat i pod nazivom F-15 Eagle II, može postići brzinu od gotovo 3 Macha kada leti u potpuno "goloj" konfiguraciji, što znači bez podvjesne opreme, naoružanja i dodatnih senzora. Ovu informaciju otkrio je prije dva dana tijekom Singapur Airshowa zaposlenik Boeinga Rob Novotny.

- Da, ovaj avion je doista brz, rekao je kratko Novotny, inače i bivši američki vojni pilot, a piše Aviation Week.

Točnije, brzina koju je najnovija varijanta čuvene F-15-ice postigla je 2,9 Macha, to jest oko 3580 kilometara na sat na razini mora. To znači da je F-15 Egale II postigao brzinu koja je uspjela malo kojem mlažnjaku. Recimo, ruski lovac presretač MiG 31 može postići brzinu od 2,83 Macha, iako se pretpostavlja da bi mogao letjeti i brže od Mach 3, ali uz brojne rizike - otprilike kao i njegov prethodnik MiG 25. Koliko znamo, bilo koji drugi borbeni avion današnjice ne može se mjeriti s tim brojkama (tu naravno ne računamo čuveni špijunski avion SR-71 Blackbird, koji je ionako umirovljen već 25 godina).

Ono što je važno napomenuti jest činjenica da se ova brzina Eaglea II odnosi samo na potpuno "čistu" konfiguraciju aviona. S punim spektrom naoružanja (može nositi čak 12 projektila, Boeing tvrdi i više) i eksternim tankovima radi se o sasvim sigurno znatno manjim brzinama.

- Pazite, testirali smo ga kad nije nosio skoro ništa. A u toj konfiguraciji za zračni miting sijevaju njegova dva golema General Electric F110-GE-129 mlazna motora od kojih svaki razvija potisak od 131 kN s naknadnim sagorijevanjem, rekao je Novotny i dodao da sumnja kako F-15EX može letjeti brže od ovoga.

- Limitirajući faktor brzine za ovaj avion nisu toliko njegove mogućnosti, koliko oružje i druga oprema koju nosi, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 13:22