DVOSTRUKA IGRA

AMERIKANCI OTKRILI PRAVOG NEPRIJATELJA Skrivali su Osamu i raspirivali rat u Afganistanu

 AFP

Sjedinjene Države posljednjih se 13 godina čitavo vrijeme bore protiv krivog neprijatelja, dok se iza zatvorenih vrata Pakistan smije svom savezniku u lice.

Naime, novinarka New York Timesa i dobitnica Pulitzerove nagrade, Carlotta Gall, u svojoj novoj knjizi 'The Wrong Enemy: America in Afghanistan, 2001-2014' tvrdi kako ne samo da je Pakistan sakrio glavnog krivca za teroristički napad na World Trade Center u New Yorku 11. rujna 2001. nego da je i sponzorirao talibansku pobunu nakon toga što je 2625 Amerikanaca i Britanaca platilo životima.

Ugledna reporterka, koja je provela više od desetljeća na Bliskom Istoku kao dopisnica, navodi kako je pakistansko vodstvo deset godina zavaravalo Ameriku da su prijatelji.

- Pakistanci su znali - kazala je Gall za ABC News misleći pritom na bin Ladenovu lokaciju.

- Oni su ga skrivali. Saznala sam to od jednog izvora 'iznutra'. Ne samo da su ga sakrili, već su ga i štitili u okviru tajne službe. Sve mogu poreći, no meni je rečeno da su ljudi koji su bili na čelu Pakistana sve znali - kazala je Carlotta Gall koja tvrdi i kako je najvjerojatnije bin Ladenovu zamjeniku, Aymanu al-Zawahiriju, sigurno utočište pružio upravo Pakistan.

- Ono što me najviše brine je to što je Zawahiri još uvijek na slobodi i to u Pakistanu. Vjerujem da ga skrivaju i štite na isti način kao i bin Ladena - kazala je.

- SAD vodi težak i mračan rat u kojem je stradao velik broj Afganistanaca kao i NATO-vih i američkih vojnika, no problem nije u afganistanskim selima, već izvor problema, radikalizacije, te sponzoriranje pobune dolazi iz Pakistana.

Carlotta Gall kazala je kako je ubrzo nakon napada na 'Blizance' shvatila da Pakistan treba kriviti za afganistanske talibane.

- Otišla sam u Quettu (pakistanski grad) i tamo vidjela talibane kako se odmaraju i regrupiraju. Neki od njih su govorili kako su bili zastrašeni i primorani ići boriti se protiv Amerikanaca... kada si tamo, na terenu s njima, i gledaš svakodnevno bombardiranje, samoubilačke akcije, pobunu koja raste i istražuješ odakle sve to dolazi, shvatiš da svaki trag vodi do Pakistana - kazala je Gail.

Prema novinarki New York Timesa, pakistanski vođe, a posebice tadašnji predsjednik Pervez Mušaraf su bili 'vrlo pametni' dok su zavaravali sve, od Clintonove do Busheve administracije.

- Mislim da su političarima, ne svima, uglavnom diplomatima, trebale godine da shvate. Sada će vam svaki od njih reći vrlo jasno 'Da, Mušaraf je vodio dvostruku igru.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:53