UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Amerikanci poslali ozbiljno upozorenje Rusima; Putin napao Zapad; Kadirov priznao velike gubitke u Hersonu

Ključne događaje 246. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Vladimir Putin i ruski raketni sustav S-500

 Profimedia/

Ključni događaji:

- U tijeku je 246. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Putin drži "važan" govor

- Kadirov: Ukrajinske gradove moramo zbrisati s lica Zemlje

- SAD ubrzao planove za skladištenje unaprijeđenog nuklearnog oružja u Europi

- Rogov: Ukrajinska ofenziva na Zaporižju mogla bi započeti prije početka zime

- Gori skladište nafte nakon ukrajinskog napada

- Sirene i novi napadi u Kijevskoj i Zaporiškoj oblasti


Kadirov potvrdio da su u Hersonu poginula 23 čečenska vojnika

Čečenski lider Ramzan Kadirov, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, u četvrtak je objavio da su u ukrajinskom topničkom napadu ovog tjedna poginula 23 njegova vojnika, a još 58 ih je ranjeno.

Incident se dogodio u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, koja je pod ruskom okupacijom, potvrdio je Kadirov u objavi na Telegramu.

“Sve operacije spašavanja su završene i postoji konačan popis - 23 vojnika su poginula, a 58 ih je ranjeno”, rekao je Kadirov.

Reuters ovu objavu Kadirova ocjenjuje kao neobičnu, s obzirom da su od početka rata u Ukrajini proruske snage rijetko priznavale velike gubitke na bojnom polju.

"Da, naši gubici u ranim jutarnjim satima tog dana bili su veliki, ali Čečeni sudjeluju u džihadu (...) i ako im je suđeno da poginu u svetom ratu, to je čast i velika radost za svakog istinskog muslimana", rekao je.

Ustvrdio je i da su nakon tog napada čečenske snage u osvetničkom napadu ubile oko 70 Ukrajinaca. Reuters trenutno nije mogao potvrditi te tvrdnje.

Inače, u utorak su ukrajinski izvori objavili da je kod Hersona pod topničkim napadima poginulo više od stotinu čečenskih vojnika.

Čečenski vojnici bili su smješteni u školi u selu na drugoj obali rijeke Dnjepar nakon povlačenja iz Hersona te su putem fotografija na društvenim mrežama sami otkrili gdje se nalaze, objavljeno je.

I oporbeni čečenski Telegram kanal 1Adat je objavio da su pripadnici kadirovske pukovnije, koji su bili smješteni u školi, granatirani te da ih je oko stotinu poginulo.


Putin je danas zvučao kao Vučić, a pravu poruku Zapadu ‘sakrio‘ je u nekoliko rečenica

Stvarno, u Kremlju se više nikome ne može ništa vjerovati. Dmitrij Peskov, glasnogovornik, trubio je kako će ruski predsjednik Vladimir Putin u debatnom klubu Valdai održati govor koji će se iščitavati. A dobili smo još jedan u nizu govora kojima Putin domaćoj javnosti tumači globalne odnose uključujući i sad već stalnu, kao da slušamo srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, bugaršticu o zlom Zapadu koji svima želi nametnuti svoja pravila.

Analizu današnjeg govora ruskog predsjednika napisao je naš vanjskopolitički komentator Željko Trkanjec, a opširnije pročitajte OVDJE.


Biden ne planira sastanak s Putinom na G20, a Putin još razmišlja hoće li ići

Bijela kuća naglasila je u četvrtak da predsjednik Joe Biden uopće ne planira bilateralni sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu skupine G20 u studenom na indonezijskom otoku Baliju, a njegov ruski kolega rekao je da još razmišlja hoće li onamo otputovati.

Opširnije pročitajte OVDJE.


SAD stopira razvoj nuklearnih raketa koje se lansiraju s mora

Sjedinjene Države zaustavit će razvoj krstarećih raketa s nuklearnim glavama koje se lansiraju s mora, pokazuju dokumenti Pentagona objavljeni u četvrtak, unatoč tome što su visoki časnici preporučili da ih se zadrži.

Opširnije pročitajte OVDJE.


SAD upozorio Rusiju da ne napada zapadne satelite

Sjedinjene Države upozorile su Moskvu nakon prijetnje napadom na zapadne satelite, da bi u tom slučaju slijedio "primjeren" odgovor.

Visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Konstantin Voroncov rekao je ranije u četvrtak da bi komercijalni sateliti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika mogli postati legitimne mete za Rusiju ako budu uključeni u rat u Ukrajini, prenijela je agencija TASS.

„Rekao bih samo da bi bilo kakav napad na američku infrastrukturu dobio odgovor, a taj bi odgovor bio primjeren prijetnji našoj infrastrukturi“, rekao je u četvrtak John Kirby iz američkog Nacionalnog vijeća za sigurnost.

Rusija je ta koja svojom agresijom u regiji provocira i stvara opasne situacije, rekao je Kirby.

„Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu. Bili smo vrlo otvoreni i iskreni u tome. Ništa se neće promijeniti u našem pristupu“, dodao je.

Nekoliko zapadnih država Kijevu daje obrambene informacije putem satelita. Ruska mreža satelita je manja, pa Ukrajina na tom području ima prednost.

No Rusija ima sposobnost gađati satelite u svemiru. Prošlog studenog Rusija je laserskim naoružanjem pogodila svoj umirovljeni satelit, izazvavši kritike međunarodne zajednice.

Washington je taj potez prozvao „bezobzirnim“ zveckanjem oružjem.


Pentagon: Nema naznaka da su ruske nuklearne vježbe paravan

Sjedinjene Države nisu vidjele ništa što bi upućivalo na to da bi ruske godišnje vježbe nuklearnih snaga "Grom", koje su u tijeku, mogle biti paravan za stvarno raspoređivanje, rekao je u četvrtak američki ministar obrane Lloyd Austin.

"Nismo vidjeli ništa što bi nas navelo da povjerujemo, u ovom trenutku, da je to neka vrsta prikrivene aktivnosti", rekao je Austin novinarima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je nadzirao dio vježbi ruskih nuklearnih snaga za koju je Moskva objavila da uključuje interkontinentalne balističke rakete Jars i strateške bombardere Tupoljev.

Vježbe predstavljaju potencijalnu prijetnju za Sjedinjene Države i saveznike jer Putinove namjere nisu jasne pošto je zaprijetio da je spreman koristiti nuklearno naoružanje u obrani Rusije.

Zapadni dužnosnici uvjereni su da su sposobni prepoznati indikacija da će Rusija rasporediti takvo naoružanje, prenosi Reuters.

Dok ukrajinske snage napreduju u okupiranoj oblasti Hersona, ruski ministar obrane Sergej Šojgu u nedjelju je zvao Austina kako bi razgovarao o tvrdnjama da Ukrajina planira napad takozvanom ‘prljavom bombom‘.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da iznošenjem takve optužbe Rusija pokazuje da sama planira napad takvim naoružanjem pojačanim radioaktivnim materijalom kako bi za to optužila Kijev.

Postoji i zabrinutost da će Moskva iskoristiti slabije, ‘taktičko‘ nuklearno oružje.

Austin je rekao kako ne vjeruje da je Putin odlučio posegnuti za tim oružjem no nije htio detaljno odgovoriti kakav bi bio potencijalan odgovor SAD-a na takav korak Moskve.

„Od početka smo bili vrlo jasni da bi slijedio vrlo velik odgovor međunarodne zajednice”, rekao je Austin.

Te riječi američkog ministra dolaze na dan kada je Pentagon objavio dokument nove nuklearne strategije koja, između ostalog, prekida razvoj krstarećih raketa s nuklearnim potencijalom lansiranih s mora.

Upitan je li to poruka Moskvi i Pekingu, Austin je odgovorio da već postoje dovoljno sposobnosti u nuklearnom inventaru.

„Mislim da ovo ne šalje nikakvu poruku Putinu”, naglasio je ministar i rekao „On shvaća koje su naše sposobnosti”.


Novi krug pitanja Putinu

Nakon pitanja voditelja, sada Putinu pitanja postavljaju i pojedinci iz publike na ovom događaju. Prvo pitanje tiče se rastućih nuklearnih tenzija. Je li svijet na rubu nuklearne eskalacije, upotrebe tog oružja? - bilo je pitanje.

- Cilj ove cijele strke oko nuklearnog oružja je da Zapad stavi pritisak na sve zemlje, uključujući i nas. Zato koriste i ovu retoriku kako bi poručili da se svi trebaju suprotstaviti Rusiji, kaže Putin svjesno ignorirajući činjenicu da njegovi poltroni s ruskih državnih medija, plus dužnosnici poput bivšeg predsjednika Rusije Medvedeva, već mjesecima prijete upotrebom nuklearnog oružja.

Putin je potom krenuo na pitanje okupirane nuklearne elektrane Zaporižje za koju tvrdi da ju "Ukrajinci granatiraju":

- To nitko ne govori. Želi se izazvati neki nuklearni incident kako bi se opet okrivilo Rusiju, Ne vidim nikakvi drugi smisao. Znamo i da se priprema "prljava" bomba, znamo i da još stavljaju nuklearno gorivo u nju. Željeli su ju ispaliti iz projektila Točka M pa opet okriviti Ruse. Zato sam i rekao ministru obrane da to objavi. Ukrajinci sada skrivaju sve dokaze da su to radili, kaže Putin.

Potom je opet poručio da je SAD prvi iskoristio nuklearne bombe i to protiv Japana u Drugom svjetskom ratu.

- Oni to nisu trebali napraviti, nije bilo vojne svrhe tog poteza, kaže Putin ističući da je Japan u tom trenutku već bio "slomljen".

- Rusija ima jasne smjernice kada i kako koristiti nuklearno oružje. Kada je ugrožen suverenitet Rusije i sigurnost ruskih građana, rekao je Putin.

Ruski predsjednik potom se opet hvalio kako Rusija razvija hipersonično oružje, ali je i dodao da Rusija želi ući u dijalog sa Zapadom.

Putin je spomenuo i da je bivša britanska premijerka Liz Truss rekla novinarima da spremna upotrijebiti nuklearno oružje pa na to nitko nije reagirao.


Putin: ‘Sve je počelo 2014. godine‘

Ruski predsjednik sada odgovara na pitanja novinara. Priznao je i da ima nekih problema u Rusiji, ističući da misli na gubitke tijekom "specijalne vojne operacije". Opet se osvrnuo i na sankcije Zapada:

- Mislili su da će se Rusija urušiti. Ali podcijenili su prilagodljivost i snagu našeg gospodarstva. One kompanije koje su napustile Rusiju nadomještaju naše domaće kompanije. Uostalom, šefovi puno stranih tvrtki nam govore da će se vratiti. Naravno, kako drugačije?, rekao je Putin.

- Situacija u Rusiji sada je možda nešto teža, ali smo pokazali da možemo to izdržati, rekao je ruski predsjednik.

- Moramo pronaći i obučiti nove radnike, bolje od onih iz prethodnih generacija. Ne mogu reći da me itko razočarao, rekao je Putin.

Na pitanje o odluci da pokrene invaziju na Ukrajinu, Putin je rekao da je o tome "već sve ispričao".

- To je pitanje ekspanzije NATO-a. Uz pomoć zapadnih saveznika vlasti u Kijevu nisu se držale Sporazuma iz Minska. Ni prijašnji predsjednik Ukrajine, ni sadašnji. Postoje neke stvari koje se događaju, a koje ljudi ne vide. Napokon, neke stvari postale su javne i mi smo morali donijeti odluku o tome što učiniti s Donbasom, gdje ljudi 8 godina žive pod paljbom. Samo im priznati neovisnost ne bi bilo dovoljno, jer bi ostali sami, zato smo ih i inkorporirali u Rusiju, rekao je Putin dodajući da nisu imali drugog izbora nego pokrenuti vojnu operaciju.

- Vratimo se na 2014., kada je u Kijevu proveden državni puč. Zašto? Da pokažu tko su njihovi gospodari? Ne vidim drugog objašnjena. To je pokrenulo niz tragičnih događaja, poručio je Putin.

Potom je krenuo još dalje u povijest i krenuo pričati i o "ruskoj zemlji" koju je prisvojila Poljska.

Putin se opet kasnije vratio na pitanje Ukrajine te je rekao da su "Rusi i Ukrajinci zapravo jedan narod":

- Zato je i ovaj rat u neku ruku građanski rat, poručio je ruski predsjednik.

Opet je ponovio da je najveći razlog invazije na Ukrajinu bio taj da se pomogne Donbasu.

- Da nismo krenuli kad smo krenuli, ne bismo mogli s dvije strane ući u Donbas. Specijalna vojna operacija krenula je upravo s ciljem da se pomogne Donbasu, zaključio je Putin.


Počinje Putinov govor

Putin počinje sa svojim govorom.

- Drago mi je što vas vidim sve ovdje u klubu Valdai, ovo je važan forum za razmjenu ideja, rekao je Putin na početku.

- Ovdje govorimo o svjetskom poretku koji se bazira na nekim pravilima. Ali mi ne znamo tko je ta pravila postavio. Čini se da postoji samo jedno pravilo - da svjetske sile rade što žele bez posljedica, rekao je Putin.

- Recentni događaji potvrđuju ono što smo govorili proteklih godina ovdje. Takozvani kolektivni "Zapad", u kojem nema jedinstva, tijekom zadnjih mjeseci povukao je nekoliko poteza prema eskalaciji i destabilizaciji svjetskog poretka.

Ova igra koju je Zapad zaigrao zapravo je pokrenuta da bi uspostavili svjetsku dominaciju. A to je opasna, prljava i krvava igra. Čovječanstvo, svijet, je zapravo pred dvije opcije - ili ćemo nastaviti s problemima koji sve opterećuju ili ćemo početi sa suradnjom koja nas vodi prema zajedničkoj budućnosti, rekao je Putin.

Putin je potom više puta apelirao na suradnju aktera u međunarodnom pokretu, a dotaknuo se i "cancel" kulture za koju je rekao da guši slobodu govora.

- Kada se iz Zapada proziva Kremlj za sve što govori, trebali bi prvo pogledati sebe. Ne mogu za sve kriviti Kremlj, tvrdi Putin.

- Dostojevski je upozorio da će se dogoditi nešto poput "cancel" kulture. Ti ljudi koji danas otkazuju sve imaju jako visoko mišljenje o sebi, ali za nekoliko godina njih nitko neće pamtiti, a Dostojevskog hoće, rekao je Putin.

- Počevši od neograničene slobode, došao sam do neograničenog despotizma, citirao je ruski predsjednik ruskog pisca Fjodora M. Dostojevskog.

Potom je opet rekao da je cilj modela zapadne globalizacije uspostaviti svjetsku dominaciju, i to putem neokolonizacije, što je teza koju je ove godine više puta ponovio.

- SAD je toliko besraman da čak i otkrivaju koliko su potrošili na pučeve u drugim zemljama svijeta, prebacio se Putin na svoju omiljenu metu - Amerikance.

- Različite civilizacije imaju različite vrijednosti, ali svih priznaju neku duhovnost ljudskog bića. Razlike između tradicionalnih i liberalnih vrijednosti su u tome da su tradicionalne vrijednosti jedinstvene i zato se ne mogu nametnuti nikome, rekao je Putin u svojoj kvazifilozofskoj lamentaciji. Nakon pogleda na "vrijednosti" Putin se opet vratio na geopolitiku.

- Nekada se samo nekoliko zemalja odlučilo suprotstaviti Americi, sada je to više njih. Svaki put kada Zapad krene ispoljavati hegemonizam, plaća kaznu. Svaki put sve veću. Postoje dva tipa Zapada - onaj koji se drži tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, te onaj neokolonijalni, kozmopolitski, globalni. Mi nikada nećemo prihvatiti ovaj drugi, rekao je Putin.

- Zapad je podupirao i teroriste na ruskom tlu, ali smo ih porazili (zahvaljujući i Čečenima, dodao je Putin). Hvala bogu pa je Rusija preživjela sve nevolje tih vremena, rekao je Putin referirajući se na devedesete godine.

- Poručili smo NATO-u. Prestanimo biti neprijatelji. Hajmo živjeti u miru i slozi. A što smo dobili? Pritisak na naše granice, želju da se Rusiju pretvori u sredstvo njihovih političkih ciljeva. Rusija ne izaziva elite Zapada. Mi samo želimo sačuvati svoje pravo na postojanje i ne želimo postati nikakav hegemon. Progres nije u tome da svi marširaju u istom smjeru, nego da svi hodamo u svim smjerovima, rekao je Putin (posljednji dio je citat ruskog filozofa Danilevskog).

Putin je pozvao i na novi, o pojedinim državama neovisni sustav plaćanja, očito referirajući se na činjenicu da je Rusiju Zapad postupno istjerao iz međunarodnog sustava plaćanja Swift. - Vjerujem da je to moguće, poručio je Putin.

Zanimljivo, tijekom sad već podužeg govora Putin gotovo da nije spomenuo Ukrajinu, ali zato uvelike kritizira Zapad i ono što zove "zapadnim vrijednostima".

Ruski predsjednik poručio je i da bi se trebalo razmisliti o strukturi Vijeća sigurnosti UN-a imajući na umu azijske, afričke i latinoameričke države. Neki su politički komentatori već primijetili kako se čini da Putin ovim govorom želi privući nove saveznike, nudeći im model suradnje drugačiji od onog koji imaju sa zapadnim zemljama.

- Pogledajte tu aroganciju kojom se sada želi utjecati na druge bez da im se da pravo na glas ili mišljenje. No, sada jedinstvena dominacija Zapada dolazi kraju. Pred nama je sada ključno, ali i najopasnije desetljeće nakon Drugog svjetskog rata. Situacija je zapravo prilično revolucionarna. Elite ne žele promjenu, a za čovječanstvo je sada ključno kako riješiti probleme budućnosti. Pred našim očima stvara se novi svjetski poredak. Moramo graditi budućnost za cijeli planet, zaključio je Putin.


Putinov govor kasni

Predviđeni govor Vladimira Putina sada kasni već sat vremena. Podsjetimo, govor u kojem je proglasio "djelomičnu mobilizaciju" također je kasnio, ali skoro puni dan. Naime, govor koji se očekivao 20. rujna održao je tek idući dan ujutro, 21. rujna.

Očekuje se govor Vladimira Putina

U 15 sati trebala je početi plenarna sjednica kluba Valdai u Moskvi na kojoj će govor održati ruski čelnik Vladimir Putin.

Ne očekuje se da će ruski predsjednik odgovarati na izazovna pitanja tijekom obraćanja na panelu, navodi se u dokumentima koje je ne uvid dobila agencija Ukrinform.

Pišu kako je Putin unaprijed dobio pitanja koja će mu novinari postaviti.


Operater plinovoda: Danska nam nije dopustila pregled oštećenog cjevovoda

Operater plinovoda Sjeverni tok 1 rekao je da još nije dobio dopuštenje od Danske za ispitivanje oštećenja na plinovodu.

- Nord Stream AG još uvijek čeka odluku vlasti o izdavanju potrebnih dozvola za procjenu štete, navodi se u priopćenju.

Danska i Švedska su zaključile da su četiri oštećenja na plinovodu uzrokovana eksplozijama. Nisu naveli tko bi mogao biti odgovoran, ali su svjetski čelnici to nazvali činom sabotaže. Oštećeni cjevovodi su ispustili u atmosferu velike količine metana, snažnog stakleničkog plina.


Zaharova: Rusija će oštro odgovoriti ako EU bude oduzimala imovinu ruskim državljanima

U popodnevnim satima iz Moskve stiže još jedno oštro upozorenje Europskoj uniji. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da će Rusija uzvratiti ako EU bude plijenila imovinsku ruskih državljana.

Na pitanje o novin prijedlozima EU-a da bi mogli konfiscirati imovinu državljana Rusije, Zaharova je rekla da bi to bila "krađa".

- Pravosuđe EU-a odbija zaštititi imovinu Rusa, rekla je, a prenosi Reuters.


U regiji Zaporižja vlasti će provjeravati mobitele građana

Vladimir Rogov, član ruske uprave u regiji Zaporižja, navodno je naredio provjeru mobitela lokalnog stanovništva. U regiji se provodi vojna cenzura prema dekretu o uvođenju ratnog stanja ruskog predsjednika Vladimira Putina, izvijestio je AFP.

- Od danas je u regiji Zaporižja započela selektivna provjera mobilnih telefona građana, rekao je Rogov.

Navodno je također rekao da će građani koji su pretplaćeni na "propagandne resurse terorističkog režima u Kijevu" prvo dobiti upozorenje, a zatim novčanu kaznu.


Obitelji ruskih vojnika: Na bojištu nema dovoljno goriva, zalihe vode su ograničene

Obitelji svježe unovačenih ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini ustvrdili su da vojnici na bojištu nemaju dovoljno goriva za tenkove, da imaju ograničene zalihe vode i samo male puške, prenijeli su ruski nezavisni mediji.

Članovi obitelji ruskih vojnika koji žive u Serovu u Sverdlovskoj oblasti na istočnom podnožju Urala putem video poruke su progovorili u o problemima na bojišnici, prenosi medijska kuća Sota.

Skupina majki izjavila je da se članovi njihovih obitelji bore u blizini ukrajinskog grada Limana. U njihovom apelu stoji da vojnici ne dobivaju dovoljno hrane i vode te da se za dva vojnika dobije tek 1,5 litara vode za dva dana. Pozvali su Moskvu da "poduzme mjere i osigura im potrebne zalihe".


Britanski stručnjak za ruska pitanja: Putinova jedina opcija je prljava bomba

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno neće pokrenuti nuklearni napad punog opsega, tvrdi Mark Voyger, bivši posebni savjetnik za ruska i euroazijska pitanja zapovjednom generalu američke vojske u Europi.

- Ako bi sukob eskalirao, to bi se vjerojatno dogodilo uporabom prljave bombe, o čemu je bilo dosta riječi iz Moskve zadnjih dana, ili kao nuklearni incident koji uključuje nuklearku Zaporižja, rekao je.

Mark Voyger ustvrdio je za Sky News da je prljava bomba jedna od rijetkih instrumenata pritisaka koje Putin još uvijek ima na raspolaganju.


Sky News: Putin najavio veliki govor nakon nuklearnih vježbi

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi oko 15 sati održati veliki govor dan nakon opsežnih nuklearnih vježbi u Rusiji. Očekuje se da će iznijeti svoje viđenje situacije u svijetu i namjere Rusije vezano za rat u Ukrajini, prenosi Sky News.

Obraćanje Putina moglo bi pomoći promatračima da procijene njegov apetit za eskalacijom sukoba.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio da da će predsjednik Putin održati "opsežan govor" koji će se, kako je rekao, "morati ozbiljno analizirati", prenosi agencija RIA Novosti.

- Danas je glavni događaj dana koji će se vjerojatno kasnije analizirati, njegov sadržaj trebat će proučavati i nekoliko puta iščitavati, rekao je.

Potvrdio je da će Putin govoriti na panelu moskovskog think-tanka Valdai, gdje će biti i nezavisni ruski novinari i analitičari sa Zapada koji će moći postavljati pitanja.

Tema panela je "Svijet nakon hegemonije: Pravda i sigurnost za sve".


Pušilin: Ukrajinci su se dobro pripremili, podigli su utvrde visine 2 metra

Ruske trupe uspješno su izvršile juriš u smjeru Marinke, koji je i dalje jedan od najtežih, rekao je Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck u emisiji ‘Solovjov Live‘.

- Neprijatelj se u privatnom sektoru dosta ozbiljno utvrdio, postoje betonske utvrde od oko dva metra. Dosta su se dobro pripremili. Ipak, imali smo uspješan juriš dan ranije. Dakle, imamo i ovdje određene uspjehe. U pravcu vdiivka postoje određeni uspjesi, rekao je Pušilin.


Kadirov: Ukrajinske gradove moramo zbrisati s lica Zemlje

Ruske snage vode "beskompromisnu borbu protiv sotonista", a ukrajinski gradovi moraju biti "zbrisani s lica Zemlje", poručio je čečenski vođa Ramzan Kadirov putem Telegrama.

Istaknuti Putinov saveznik rekao je da je rat već "ušao na njegov teritorij" i da je "nesretan zbog toga".

- Mislim da je naš odgovor slab. Ako granata padne na našu stranu, moramo izbristi gradove s lica Zemlje tako da se vidi daleki horizont, zaprijetio je.

- Jedino tako će shvatiti da ne mogu niti razmišljati o napadu na našu stranu, poručio je.

Nastavio je kako domoljubi iz različitih dijelova naše goleme domovine nastavljaju pristizati u Čečeniju kako bi postali članovi jedne usko povezane obitelji.

Rekao je da su dragovoljci prije ulaska na bojište dobili oproštajne poruke od pripadnika Čečenske Republike.

- Oni su vojnicima poručili da zadaće ostaju iste: uništavanje sotonista, zaštita civilnog stanovništva i pružanje pomoći, rekao je.

Rusku invaziju na Ukrajinu opisao je kao "džihad" i rekao da su čečenski zapovjednici odlučili "samo napasti".


Ukrajina se priprema za mogući napad iz Bjelorusije

Ukrajina je pojačala svoje snage u sjevernoj regiji blizu Bjelorusije kako bi bila spremna na mogućnost ponovljenog ruskog napada preko granice, rekao je zamjenik šefa Glavne operativne uprave Glavnog stužera ukrajinskih snaga.

- U ovom trenutku ne primjećuje se stvaranje snaga za napad u Bjelorusiji. No, prijetnji ima i bit će ih. Reagiramo, već smo pojačali trupe u smjeru sjevera, rekao je Oleksij Hromov.

Ukrajinske snage objavile su također na Twitteru da su oslobodile selo Nevske u istočnoj regiji Luhansk.

- Korak po korak oslobađamo regiju Luhansk, naveli su na Twitteru uz snimku ukrajinskog vojnika koji postavlja zastavu na razrušenu zgradu.


SAD ubrzao planove za skladištenje unaprijeđenog nuklearnog oružja u Europi

Sjedinjene Države ubrzale su postupak skladištenja preciznije verzije svoje glavne nuklearne bombe u NATO baze u Europi, tvrdi se u američkoj diplomatskoj depeši, a informaciju su otvrdila dva izvora za Politico.

Dolazak unaprijeđene bombe B61-12, koji je prvobitno bio predviđen za proljeće sljedeće godine, pomaknut je za prosinac 2022, rekli su američki dužnosnici NATO saveznicima tijekom sastanka iza zatvorenih vrata u Bruxellesu tijekom listopada, otkriva depeša.

Raniji termin dolaska bombe je iznenađenje za mnoge stručnjake koji strahuju da bi mogao dodatno zaoštriti ionako opasnu situaiju u Europi.


Rogov: Ukrajinska ofenziva na Zaporižje mogla bi započeti prije početka zime

Glavna ofenziva ukrajinskih snaga mogla bi započeti sljedećih tjedana, rekao je za RIA Novosti Vladimir Rogov, šef pokreta ‘Mi smo s Rusijom‘, član glavnog vijeća uprave regije Zaporižja.

Sada je u tijeku pregrupiranje ukrajinskih formacija u smjeru Zaporižje. Ukrajinske snage prebacuju trupe iz regije Harkiv u Dnipropetrovsk, prenosi agencija RIA Novosti.

- Sve ovo potvrđuje da glavna ofenziva može započeti na jesen upravo na liniji bojišnice u Zaporižji. Zbog toga su ukrajinski militanti prebacili oružje i ljudstvo iz smjera Harkiva do naših granica, rekao je Rogov.

Prema njegovim riječima, ukrajinske trupe pokušat će svojim napadom prekinuti opskrbu ruske postrojbe koja brani regiju Herson. Također će pokušati zauzeti nuklearku Zaporižja i doći do Azovskog mora.

- Kopnena vojska, Nacionalna garda i druge postrojbe spremne su za susret s neprijateljem, rekao je.


Novi izvještaj britanskih obavještajaca

Ministarstvo obrane Velike Britanije procjenjuje da ruska najava da će gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin koordinirati "razvoj sigurnosnih mjera u ruskim regijama" vjerojatno znači da će doći do "tješnjeg povezivanja regionalnih guvernera u sustav nacionalne sigurnosti."

Tvrde da će takav potez vjerojatno otežati Kremlju pokušaj da izoliraju rusko društvo od učinaka specijalne vojne operacije u Ukrajini.


Zelenski: Srušili smo gotovo 250 ruskih helikoptera od početka rata

Ukrajinski predsjednik Volodiir Zelenski ustvrdio je da su ukrajinske snage srušile gotovo 250 ruskih helikoptera od početka invazije.

- Ruski okupatori su već izgubili toliko vojne opreme koliko većina svjetskih vojski jednostavno nema niti će ikada imati u službi. Rusija neće moći nadoknaditi te gubitke. Zahvaljujem našim borcima na nepovratnoj demilitarizaciji neprijatelja, rekao je.


‘Komercijalni sateliti SAD-a mogu postati legitimna meta za Moskvu ako se umiješaju u rat‘

Komercijalni sateliti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika mogli bi postati legitimne mete za Moskvu ako se umiješaju u rat u Ukrajini, zaprijetio je visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Prema navodima agencije Tass, Konstantin Voroncov, zamjenik šefa odjela Ministarstva vanjskih poslova za kontrolu naoružanja, rekao je da ‘kvazi-civilna infrastruktura može biti legitimna meta za osvetnički udar‘.

- Govorimo o tome da Sjedinjene Države i njihovi saveznici uključuju komponente civilne svemirske infrastrukture u oružane sukobe", rekao je Voroncov u Ujedinjenim narodima.

Vorontsov nije spomenuo poimence nijednu satelitsku tvrtku, no podsjetimo, milijarder Elon Musk, rekao je nedavno da će njegova svemirska kompanija SpaceX nastaviti financirati satelitsku mrežu StarLink u Ukrajini.


Gori skladište nafte nakon ukrajinskog napada

Skladište nafte u gradu Šahtarsku, koji je pod ruskom okupacijom, u ukrajinskoj oblasti Doneck navodno gori, prema izvješćima lokalnih medija.

Pročelnik gradske uprave Vitali Kotsenko rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass da je 12 rezervoara goriva oštećeno u blizini željezničke stanice kao rezultat granatiranja ukrajinskih trupa.

Gradonačelnik Aleksander Šatov tvrdi da su ukrajinske trupe granatirale željezničku stanicu u Šahtarsku i izazvale požar, navodi list.


Sirene i novi napadi u Kijevskoj i Zaporiškoj oblasti

Prema izvješćima lokalnih medija i regionalnih dužnosnika, ruske su snage tijekom noći napale područje ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Guverner Kijevske oblasti, Oleksij Kuleba, nije otkrio točno mjesto napada, ali je rekao da su spasioci na licu mjesta.

- Rusi noću teroriziraju područje Kijeva. Na terenu su spasioci i sve hitne službe. U tijeku je otklanjanje požara i posljedica udara, napisao je Kuleba na Telegramu.

Gradska uprava Kijeva izdala je uzbunu za zračni napad oko ponoći u srijedu, pozivajući stanovnike da potraže sklonište.

Ruske snage također su navodno pogodile jugoistočni ukrajinski grad Zaporižje u, kako se vjeruje, još jednom napadu tijekom noći. Vršitelj dužnosti gradonačelnika Zaporižja Anatolij Kurtev izvijestio je da su ruske snage napale grad kao i okolicu, izazvavši požar.


Zelenski: ‘Ludost ruskog zapovjedništva u Bahmutu je najočiglednija‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ruske zapovjednike za "ludost" zbog njihovih nastojanja da zauzmu istočni grad Bahmut. Grad – koji se nalazi u oblasti Donjeck i imao je prijeratnih 70.000 stanovnika – mjesecima je središte ruskih napada.

Analitičari kažu da grad sam po sebi ima malu vojnu vrijednost, iako bi pad Bahmuta vratio druge gradove u domet ruskog topništva i pomogao promijeniti priču o sukobu u kojem se ruske snage postupno povlače. Grad se nalazi na glavnoj cesti koja vodi do gradova Slovjansk i Kramatorsk pod ukrajinskom kontrolom.

- Ovdje je ludost ruskog zapovjedništva najočiglednija, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju iz Kijeva.

- Dan za danom, mjesecima, ondje tjeraju ljude u smrt, koncentrirajući topničke udare najviše razine, rekao je Zelenski.


Šef CIA-e u posjetu Ukrajini

Direktor CIA-e bio je ranije ovog mjeseca u Ukrajini gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

- William J. Burns potvrdio je predanost SAD-a u pružanju potpore Ukrajinu, što uključuje i nastavak razmjene obavještajnih podataka, citirao je CNN jednog od američkih dužnosnika.


Australija šalje 30 oklopnih vozila i instruktore

Australija je u četvrtak priopćila da će rasporediti 70 instruktora u Veliku Britaniju kako bi pomogli u obuci ukrajinskih trupa i poslati još 30 oklopnih vozila Bushmaster kako bi pomogli Ukrajini protiv ruske invazije.

"Očekujemo da će ovo sada biti dugotrajni sukob", rekao je ministar obrane Richard Marles televiziji ABC.

Najnoviji paket povećava potporu Australije Ukrajini na oko 655 milijuna australskih dolara (425 milijuna dolara USD) od početka sukoba u veljači.

"Svjesni smo da Ukrajinu sada treba poduprijeti na duži rok ako je želimo staviti u poziciju u kojoj može riješiti ovaj sukob pod vlastitim uvjetima", rekao je ministar.

Australija, jedna od zemalja koje najviše doprinose podršci Zapada Ukrajini izvan NATO-a, isporučuje pomoć i opremu za obranu i zabranila je izvoz glinice i aluminijskih ruda, uključujući boksit, u Rusiju. Također je stavio sankcije na stotine ruskih pojedinaca i pravnih subjekata.

Australske trupe, koje će stići u Britaniju u siječnju, pridružit će se međunarodnoj obuci pod vodstvom Ujedinjenog Kraljevstva, ali neće ući u ratnu zonu u Ukrajini, rekao je Marles.


Pentagon testirao hipersonično oružje

Američka je vojska uspješno testirala hipersonično oružje, priopćio je Pentagon. Raketa je lansirana iz NASA-inog postrojenja Wallops Flight Facility u Virginiji. Hipersonične rakete lete brzinom oko pet puta bržom od brzine zvuka, oko 6200 km/h.

SAD, Rusija i Kina ubrzano rade na razvoju takvog oružja od kojeg se vrlo teško obraniti jer rakete, osim što lete iznimnom brzinom, još imaju i sposobnost brzog mijenjanja putanje, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:17