TALIBANSKI ‘BLITZKRIEG‘

Amerikanci predviđaju da će uskoro pasti i Kabul: ‘Sve podsjeća na poniženje koje smo doživjeli 1975.‘

Talibanska prodiranja započela su s povlačenjem američkih vojnih snaga iz te zemlje
Talibani na ulicama Kandahara
 -/AFP

Talibanski militanti su do petka zauzeli tri velika afganistanska grada i cijeli niz pokrajinskih prijestolnica, bilježeći velike vojne uspjehe posljednjih tjedana na terenu, javlja dpa i ističe da sunitski ekstremisti stežu obruč oko Kabula čija je sudbina sada neizvjesna.

Feruz Koh, glavni grad pokrajine Ghor u sredinjem Agfanistanu s nešto više od 132.000 stanovnika, posljednji je u nizu koji je pao u ruke talibana. Snage sigurnosti i gradski dužnosnicu grad su napustili jutros.

U zapanjujućem "blitzkriegu", talibani su u samo nekoliko dana pregazili 15 od 34 pokrajinska glavna grada.

Talibani su zauzeli i drugi najveći grad u zemlji Kandahar koji se smatra središtem talibana - etničkih paštunskih boraca i zagovornika najstrožeg šerijata.

Ranije su zauzeli i glavni grad istoimene zapadne pokrajine Herat koji je treći najveći grad u Afganistanu, te Lashkar Gah glavni grad pokrajine Helmand na jugu zemlje i grad Quala-e-Naw na sjeverozapadu države.

Zbog brzog i silovitog napredovanja talibana, SAD će poslati 3.000 vojnika u Afganistan da bi pomogli evakuirati američke diplomate.

Britanija će rasporediti oko 600 vojnika koji će pomoći u evakuaciji njezinih državljana, a slično namjeravaju postupiti i ostala veleposlanstva.

Za potrebe evakuacije američkog diplomatskog osoblja iz Kabula, 3000 američkih vojnika osiguravat će aerodrom, tisuću će ih biti u Kataru za tehničku i logističku podršku, a još 4000 će ih biti u pričuvi u Kuvajtu za eventualno slanje pojačanja, što je mnogima oživjelo bolna sjećanja na pad Sajgona.

Dužnosnik američkog ministarstva obrane u srijedu se pozvao na američke obavještajne službe po kojima bi talibani mogli izolirati Kabul u roku od 30 dana i zauzeti ga u roku od 90.

Brzina ofenzive je među Afganistancima izazvala kritike zbog odluke Joea Bidena o povlačenju američke vojske iz Afganistana nakon 20 godina.

"Posljednje vijesti o evakuaciji i naglom slanju vojske izgledaju kao priprema za pad Kabula", rekao je vodeći republikanski senator Mitch McConnell.

"Odluke predsjednika Bidena guraju nas prema još gorem nastavku ponižavajućeg pada Sajgona 1975.", rekao je.

Biden se i sam referirao na usporedbe sa Sajgonom u lipnju, kad su talibanske akcije tek dobivale na zamahu, i odlučno ih odbacio.

Nema šanse "da ćete vidjeti situacije zbog kojih bi ljude podizali helikopterom s krovova iz Afganistana", rekao je.

Sada vlade diljem svijeta nadu polažu u političko rješenje kako bi se obustavile borbe.

Katar, domaćin održanih političkih pregovora između zaraćenih strana u Afganistanu, u petak je izdao priopćenje u kojem 13 izaslanika, uključujući EU i UN, pozivaju talibane da smjesta prekinu napade na urbana središta.

Pakistanski premijer Imran Khan je rekao da su ga talibani obavijestili da neće pregovarati s vladom u Kabulu sve dok je na vlasti predsjednik Ashraf Ghani.

Ghani je više puta kazao da će predati vlast demokratski izabranom nasljedniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:48