PRIJETI ESKALACIJA

Amerikanci prvi put koristili moćnu ‘Arapsku lisicu‘, u Teheranu podivljali: ‘Ovo je uvreda, nismo vam mi Meksiko!‘

Morski dron predvodio je skupinu američkih brodova koji su prolazili kroz Hormuški tjesnac

Ilustrativna fotografija

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Tijekom nedavnog tranzita kroz Hormuški tjesnac američka mornarica je prvi put koristila Arapsku lisicu, autonomno površinsko vozilo opremljeno senzorima i kamerama.

Morski dron predvodio je skupinu američkih brodova koji su prolazili kroz Hormuški tjesnac, uključujući razarača američke mornarice s vođenim projektilima USS Thomas Hudner, teretni brod USNS Amelia Earhart i dva plovila Obalne straže - USCGC Charles Moulthrope i USCGC John Scheuerman.

Kroz Hormuški tjesnac, koji povezuje Perzijski i Omanski zaljev, prolazi oko 20 posto svjetske sirove nafte. To je područje zbog kojeg redovito izbijaju svađe između Irana i SAD-a jer Iran redovito prijeti blokadom prolaza.

Prolazak Arapske lisice (punog imena L3 Harris Arabian Fox MAST-13a) kroz tjesnac privukao je pozornost Iranske revolucionarne garde, ali je putovanje završeno bez incidenata.

Arapska lisica može ploviti po postavljenim rutama i ima mogućnost autonomnog izbjegavanja sudara, što joj omogućuje da plovi u neposrednoj blizini drugih plovila. Dron ima dvostruke dizelske motore s vodenim mlaznim pogonom, dugačak je 13 metara i ima izdržljivost od preko 36 sati. Ima niz integriranih senzora, uključujući senzorsku kupolu MX-10MS s elektrooptičkim i infracrvenim videokamerama s punim pokretom, kao i robusnim kontrolnim panelima s komunikacijom i umjetnom inteligencijom.

U proteklih mjesec dana američka vojska značajno je pojačala svoju prisutnost u Hormuškom tjesnacu, uključujući raspoređivanje USS Thomasa Hudnera i lovaca F-35 i F-16, kao odgovor na niz zapljena i pokušaja zapljene komercijalnih plovila od strane iranskih snaga.

Peta flota američke mornarice patrolira vodama Bliskog istoka, posebno Perzijskim zaljevom i Hormuškim tjesnacem, kako bi ih držala otvorenima za međunarodnu trgovinu i štitila američke interese i saveznike. Međutim, Iran prisutnost mornarice doživljava kao uvredu i uspoređuje ju sa snagama koje patroliraju Meksičkim zaljevom.

Američka mornarica formirala je posebnu diviziju bespilotnih letjelica prošle godine. Cilj joj je stvoriti flotu od oko 100 bespilotnih vozila, podvodnih i površinskih, koja djeluju u području s američkim saveznicima. Krajem kolovoza i početkom rujna prošle godine Iran je nakratko zarobio mnoge dronove koji su se testirali na tom području.

U slučaju da Iran pokuša blokirati pristup Hormuškom tjesnacu, u sukobu bi mogao koristiti projektile, bespilotne letjelice kamikaze i morske mine. Osim flota malih, brzih jurišnih čamaca s posadom koje mogu koristiti za napad na veća plovila, Iranci također imaju samoubilačke čamce na daljinsko upravljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:10