TAJNI PUT U CARACAS

Amerikanci Putinu žele preoteti jednog od najvećih saveznika: ‘Time bi riješili i problem nafte‘

Ovo je prvi put nakon dugo godina da je SAD poslao delegaciju na sastanak s predstavnicima Madurovog režima

Nicolas Maduro i Vladimir Putin

 Evgeny Biyatov

Visoki američki dužnosnici, piše Guardian, otputovali su u Venezuelu na razgovore s vladom Nicolása Madura, očito pokušavajući postići da se ta zemlja ipak distancira od Rusije nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu.

U posljednjih nekoliko godina, to je prvi put da je SAD poslao delegaciju na sastanak s predstavnicima Madurovog režima. Sreli su se u subotu u glavnom gradu Venezuele, Caracasu.

New York Times, pozivajući se na anonimne američke izvore, tvrdi da je Bidenovu administraciju djelomično motivirala i zabrinutost da bi latinoamerički saveznici Rusije - koji uključuju autoritarne režime na Kubi, Nikaragvi i Venezueli - mogli postati "sigurnosna prijetnja" ako sukob s Putinom eskalira. Neki nagađaju da SAD venezuelansku naftu vidi kao potencijalnu zamjenu za ruski uvoz. Venezuela ima najveće svjetske rezerve nafte i njena proIzvodnja raste unatoč tome što su godinama pod američkim sankcijama.

Reuters javlja kako u subotu nije postignut dogovor, no neki stručnjaci smatraju da bi taj susret mogao biti značajan pomak u američkoj politici prema toj zemlji koja je u dubokoj krizi otkako je Maduro preuzeo vlast 2013. godine.

Christopher Sabatini, stručnjak za Latinsku Ameriku komentirao je da je to također prilika da se američki privatni sektor vrati u Venezuelu i tako istisne Ruse.

Posljednjih mjeseci sve je više naznaka da SAD, pod Bidenom, mijenja politiku prema Venezueli, iako dužnosnici ističu da neće biti iznenadnog ukidanja sankcija.

Bivša voditeljica na Fox Businessu Trish Regan na Twitteru je komentirala kako se u Venezueli trenutno ne sastaju samo američki dužnosnici.

– To su i ključni rukovoditelji glavnih američkih naftnih kompanija, uključujući Chevron. Ovo je stvarno, ljudi. Ako se postignu dogovori, zamijenit ćemo Putinovu naftu ogromnim rezervama iz regije Orinoco u Venezueli - navela je Regan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 18:49