‘SWITCHBLADES‘

Amerikanci razmatraju slanje ubojitih letjelica u Ukrajinu: Ruski oklop i ljudstvo uništavali bi dronovi-kamikaze

Switchblades su robotske pametne bombe za jednokratnu uporabu, opremljene su kamerama, sustavima za navođenje i eksplozivom

Switchblade dron

 Afp/Afp/Profimedia

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmatra mogućnost da pošalje Ukrajini ubojite bespilotne letjelice proizvedene u SAD-u. Radi se o vrhunskim navođenim projektilima koji bi mogli precizno gađati ruske tenkove i topničke položaje na kilometarskim udaljenostima, izjavila su za NBC dva dužnosnika Kongresa upoznata s tim pitanjem.

Odluke nisu donesene, no dužnosnici su rekli da Bijela kuća razmišlja hoće li opremiti Ukrajinu "lutajućim projektilima" s eksplozivnim punjenjem, nazvanim Switchblades, kao dio novog paketa vojne pomoći koji će Biden razmatrati tijekom dana, prenosi Yahoo.news.

Postoje dvije varijante tog oružja, Switchblade 300 i 600, koje je američkom Zapovjedništvu za specijalne operacije prodao proizvođač AeroVironment sa sjedištem u Washingtonu. Switchblade 300 je dizajniran za precizne udare na ljudstvo, a veći Switchblade 600 namijenjen je uništavanju tenkova i drugih oklopnih vozila.

NBC je izvijestio o ekskluzivnoj demonstraciji Switchblade 300 u prosincu, a dužnosnici AeroVironmenta rekli su tada da im je vlada zabranila demonstraciju verzije 600. Dužnosnici AeroVironmenta, kako se navodi, nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom. "Stojimo uz naše saveznike i suverene narode u njihovom pravu da zaštite svoju domovinu i svoje živote u situaciji kada je ovo temeljno pravo ugroženo", poručila je tvrtka u izjavi na svojoj internetskoj stranici pod naslovom "AeroVironment stoji uz narod Ukrajine i cijeli NATO".

Dronovi-kamikaze

Switchblades su u biti robotske pametne bombe, opremljene kamerama, sustavima za navođenje i eksplozivom. Mogu se programirati da automatski pogađaju mete kilometrima udaljene, ali mogu i upravljati oko ciljeva dok ne dođe pravi trenutak za napad. Tvrtka navodi da verzija 600 može letjeti 40 minuta brzinom do 80 kilometara na sat.

Radi se o oružju za jednokratnu upotrebu, zbog čega su nazvani "dronovi-kamikaze". Također, jeftiniji su od projektila Hellfire koje ispaljuju američki dronovi Reaper. Verzija 300 može koštati tek 6000 dolara, prema nekim procjenama. Oba oružja mogu se postaviti u funkciju za nekoliko minuta i lansirati iz cijevi. Lete puno brže od turskih dronova Bayraktar TB2, koje Ukrajina koristi protiv ruskih snaga, a vjerojatno bi, kako se navodi, mogli probiti postojeću protuzračnu obranu nad ruskim snagama.

image

Switchblade dron

Cover Images/Zuma Press/Profimedia

Kada bi Ukrajina bila opremljena dronovima Switchblade, to bi moglo rezultirati najznačajnijom uporabom ovog oružja u borbi do sada. Američka vojska koristila je Switchblade u borbama pod ograničenim okolnostima u Afganistanu i drugdje, ali tu činjenicu nije objavila, naveli su izvori upoznati s tematikom, kako prenosi Yahoo.news.

Ostaju mnoga pitanja o predloženom aranžmanu s Ukrajinom, uključujući i ono koliko tog oružja SAD ima u svojim zalihama, koliko brzo AeroVironment može proizvesti novog i koliko bi obuke Ukrajincima bilo potrebno za upravljanje sustavima. Velika Britanija jedina je strana zemlja koja je do sada imala ovlasti za kupnju Switchbladea. Izvori upoznati s materijom kažu da Ukrajina od Bidenove administracije traži naoružane bespilotne letjelice, protubrodske rakete, elektroničku opremu za ometanje i rakete zemlja-zrak koje mogu pogoditi zrakoplove na većim visinama.

Popis želja koji je Ukrajina nedavno dostavila Washingtonu također uključuje više prijenosnih protuzračnih projektila Stinger i protutenkovskog oružja Javelin, koji su se već pokazali ključnima u borbi protiv većih i bolje naoružanih ruskih snaga, navode izvori, uključujući dva europska diplomata upoznata sa zahtjevima Kijeva.

Bojazan od slanja sofisticirane tehnologije

Ukrajina traži pomoć kako bi pojačala svoje napore za elektroničko ratovanje protiv Rusije s odmah primjenjivom opremom, uključujući tu satelitsku navigaciju i opremu za ometanje komunikacija i zemaljske komunikacije za nadzor bespilotnih letjelica, navode izvori.

Nejasno je hoće li Bidenova administracija odobriti neke od zahtjeva za oružjem i opremom, uključujući naoružane dronove ili protubrodske rakete. Administracija je prethodno nastojala izbjeći isporuku oružja sa sofisticiranom tehnologijom jer bi ono moglo pasti u ruke ruskih vojnika ili se pokazati nepraktičnim kada ukrajinske snage zatrebaju opremu koja se može brzo staviti u funkciju uz minimalnu obuku. Inače, popis ukrajinskih želja prvi je objavio The New York Times.

Dužnosnike također brine o poduzimanje bilo kakvih mjera koje bi mogle povećati rizik od izravnog sukoba između NATO-a i Rusije. Kada je administracija odbacila prijedlog pomoći Poljskoj da pošalje borbene zrakoplove u Ukrajinu, Ministarstvo obrane citiralo je obavještajnu procjenu sa zaključkom da bi takav potez mogao eskalirati napetosti s Rusijom. Bidenova administracija odbila je to komentirati.

image

Switchblade dron

Vitaliy Belousov/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi danas obratiti Kongresu govorom online. Republikanski zastupnici uputili su u utorak pismo ministru obrane Lloydu Austinu i državnom tajniku Antonyju Blinkenu pozivajući Bijelu kuću da iskoristi tri milijarde dolara hitne vojne pomoći koju je nedavno odobrio Kongres "bez odgode".

U pismu, koje uključuje povjerljivi aneks, poziva se na dostavu mnogih stvari s ukrajinskog popisa želja, uključujući "male" dronove, sustave protuzračne obrane, odmah primjenjivu sigurnu komunikacijsku opremu te nove količine protutenkovskog oružja Javelin i projektila protuzračnog Stinger sustava.

Osim toga, zastupnici - iz odbora oružanih službi, obavještajnih službi i vanjskih poslova u Predstavničkom domu i Senatu - pozvali su administraciju da Ukrajini dostavi minobacače i streljivo, topničke sustave, raketne sustave, sustave za pitku vodu, plinske maske i protukemijsku opremu, daljinomjere, obroke, pribore prve pomoći i drugu opremu.

Ključna obnova zaliha streljiva

U pismu se navodi učinkovita uloga prijenosnih protuoklopnih i protuzračnih sustava naoružanja za ukrajinske snage, ali se ističe da je ključno obnoviti zalihe streljiva. "Kako se invazija razvlači, Rusija će se reorganizirati, opskrbiti, konsolidirati svoje snage i modificirati svoju taktiku u pokušaju da nasilno ubrza svoje napredovanje. Ukrajinske snage će vjerojatno morati sve više trošiti streljivo iz tog i drugog oružja, što znači da će potreba za obnavljanjem zaliha svakim danom postati sve hitnija", naveli su zastupnici.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je prošli tjedan da su SAD predane opremanju Ukrajine "vrstama kapaciteta za koje znamo da su Ukrajincima potrebni i da ih vrlo dobro koriste".

Kirby se također osvrnuo na razgovore sa saveznicima iz NATO-a koji imaju opremu ruskog porijekla, a koja bi se mogla iskoristiti za ukrajinsku vojsku. "Nešto od te opreme imamo i to dajemo. Nešto od te opreme nemamo, ali znamo da drugi imaju, a pomažemo i u koordinaciji u vezi toga", dodao je Kirby.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:25