ORUŽJE ZA ODMAZDU

Amerikanci razotkrili ruske planove: ‘U Arktičkom moru žele testirati torpedo ‘sudnjeg dana‘!‘

Torpedo Posejdon bi mogao biti ispaljen iz ruskog Belgoroda, najduže podmornice koja danas koja plovi oceanima, kažu američki izvori

Podmornica Belgorod

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia

SAD već nekoliko tjedana promatra ruska plovila kako se pripremaju za testiranje novog torpeda na nuklearni pogon, rekao je za CNN viši američki dužnosnik.

Među plovilima koja su sudjelovala u tim pripremama bio je i Belgorod, podmornica s krstarećim projektilima modificirana za specijalne operacije koja može lansirati bespilotna podvodna vozila uključujući i torpedo Poseidon.

Prošlog su tjedna primijećeni brodovi koji napuštaju područje za testiranja u Arktičkom moru i vraćaju se u luku bez da su proveli testove, tvrdi izvor. SAD vjeruje da su Rusi možda naišli na tehničke poteškoće.

"Ovo se može promatrati kao dio šire slike i nedavne vojne prakse Rusije slanja loše obučenih i nedovoljno opremljenih trupa u Ukrajinu", rekao je jedan zapadni diplomat za CNN. "Ruska vojna industrija prolazi kroz teška vremena, a također možemo vidjeti da zapadne sankcije na visokotehnološku vojnu robu imaju učinka i zato se one moraju nastaviti", dodao je.

Američki dužnosnici rekli su da bi Rusija mogla ponovno pokušati testirati torpeda, ali naglašavaju da će se vode gdje se održavaju testiranja uskoro početi zaleđivati, što će ograničiti vrijeme za moguće operacije.

Ako bi došlo do testiranje torpeda to bi jamačno dodatno rasplamsalo napetosti između Rusije i SAD-a u periodu kada su zbog rata u Ukrajini one ionako na povijesno visokoj razini.

Najveća podmornica na svijetu

Torpedo Poseidon podvodno je vozilo bez posade na nuklearni pogon koje se može nositi i konvencionalno i nuklearno streljivo. Njegov nuklearni pogonski sustav daje Posejdonu gotovo neograničen domet.

SAD ne vjeruje da bi bilo kakav test uistinu uključivao detoniranje nuklearnih naprava, ali potencijalna opasnost ponajprije bi mogla stići od kvara nuklearnog pogonskog sustava.

Predsjednik Vladimir Putin prvi je put najavio postojanje Posejdona tijekom svog govora o stanju nacije 2018., reklamirajući ga kao "inovativno" novo oružje.

„Nuklearna energetska jedinica jedinstvena je jer je mala površinom, a istovremeno nudi nevjerojatan omjer snage i težine. Stotinu je puta manje od jedinica koje pokreću suvremene podmornice, ali je ipak snažniji i može 200 puta brže prijeći u borbeni način rada, odnosno postići maksimalni kapacitet”, rekao je tada Putin.

Belgorod je inače najduža podmornica danas koja plovi oceanima. Duga je 178, a široka 15 metara i teži otprilike 30.000 tona.

Američki dužnosnici podijeljeni su oko novih obavještajnih podataka koji sugeriraju da je ruska vojska raspravljala o scenarijima za korištenje nuklearnog oružja

TASS je ranije izvijestio da je Posejdon, dizajniran da se lansira sa udaljenosti od nekoliko stotina kilometra i da se provuku pored obalne obrane putujući duž morskog dna. U studenom 2020., Christopher Ford, tadašnji pomoćnik državnog tajnika za međunarodnu sigurnost i neproliferaciju, rekao je da su Posejdoni dizajnirani da “preplave američke obalne gradove radioaktivnim tsunamijem”.

Istraživačka služba američkog Kongresa (CRS) u travnju je poručila kako je Posejdon osmišljeni kao oružje za odmazdu, dizajniran da uzvrati udarac neprijatelju nakon nuklearnog napada na Rusiju.

Prema izvješću CRS-a, Belgorod bi mogao nositi do osam Poseidona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:56