ZAVJERA

Amerikanci razotkrili ruski plan za preuzimanje vlade u Kijevu: ‘Spremaju se na invaziju punog razmjera‘

Američko ministarstvo financija uvelo je sankcije četvorici sadašnjih i bivših dužnosnika ukrajinske vlade za koje tvrdi da su umiješani u navodnu zavjeru

Vladimir Putin

 Alexey Nikolsky

Sjedinjene Američke Države tvrde da FSB (ruska obavještajna služba) regrutira sadašnje i bivše dužnosnike ukrajinske vlade kako bi preuzeli vladu u Kijevu te da surađuju s ruskim okupacijskim snagama, piše Guardian.

Američko ministarstvo financija izreklo je sankcije dvojici ukrajinskih zastupnika u parlamentu i dvojici bivših dužnosnika za koje je rečeno da su umiješani u navodnu zavjeru, koja je uključivala diskreditaciju sadašnje vlade predsjednika Vladimira Zelenskog.

"Rusija je uputila svoje obavještajne službe da regrutiraju sadašnje i bivše dužnosnike ukrajinske vlade kako bi se pripremili za preuzimanje vlade Ukrajine i kontrolu kritične infrastrukture zemlje za okupatorske ruske snage", navodi se u priopćenju ministarstva.

Tvrdnje sugeriraju da se američke obavještajne službe plaše da se Rusija sprema na invaziju punog razmjera, a ne na "manji upad" koji je Joe Biden naveo kao mogućnost u srijedu.

image

Vladimir Putin, Vladimir Zelenski i Joe Biden

Valentyn Ogirenko/AFP

Dvojica sankcioniranih zastupnika su Taras Kozak i Oleg Vološin, obojica članovi proruske stranke koju vodi Viktor Medvedčuk, koji je od prošlog svibnja u kućnom pritvoru u Ukrajini zbog optužbi za izdaju.

Bivši ukrajinski dužnosnik, Vladimir Olinik, koji sada živi u Rusiji, kažnjen je zbog ''djelovanja po uputama FSB-a na prikupljanju informacija o ukrajinskoj kritičnoj infrastrukturi''.

Četvrti čovjek je Vladimir Sivkovič, bivši zamjenik tajnika ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

"2021. godine Sivkovič je radio s mrežom ruskih obavještajnih aktera na izvođenju operacija utjecaja koje su pokušavale izgraditi potporu Ukrajini da službeno ustupi Krim Rusiji u zamjenu za povlačenje snaga koje podržava Rusija u Donbasu", navodi se u priopćenju američkog ministarstva financija.

Četvorica muškaraca zasad nisu dostupni za komentar. Inače, Rusija je zanijekala da planira invaziju na Ukrajinu, ali je skupila preko 100.000 vojnika duž granice zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 01:38