OPĆE BJEŽANJE

Amerikanci: ‘Rusi masovno prelaze granicu‘; Ukrajinci: ‘Nemamo gdje s ratnim zarobljenicima‘

Ukrajinske snage u posljednja su 24 sata ponovno zauzele više od 20 naselja te se nastavlja njihovo brzo napredovanje na istoku

Ukrajinske snage

 Handout/Afp

SAD procjenjuje da je Rusija u većoj mjeri predala osvojeni teritorij blizu Harkiva i da je veliki broj ruskih vojnika napustio Ukrajinu, prešavši preko granice natrag u Rusiju, rekao je u ponedjeljak viši američki vojni dužnosnik.

"Sve u svemu procjenjujemo da Ukrajinci napreduju dok se bore da oslobode i ponovno zauzmu teritorij na jugu i istoku", rekao je novinarima američki vojni dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

"Na terenu u blizini Harkiva procjenjujemo da su ruske snage u većoj mjeri predale osvojeni teritorij Ukrajincima i da su se povukle na sjever i istok. Mnoge od ovih snaga prešle su se preko granice u Rusiju", rekao je dužnosnik.

Associated Press pak javlja kako su ukrajinske vlasti rekle da zarobljavaju toliko ratnih zarobljenika među ruskim vojnicima koji se povlače iz okupacije sjeveroistočne regije da zemlji ponestaje prostora da ih smjesti.

Zbog pritiska ukrajinske protuofenzive, rusko ministarstvo obrane tijekom vikenda je, više od pola godine nakon početka rata, najavilo povlačenje ruskih trupa iz Harkiva.

Kao službeni razlog za povlačenje navedeno je „regrupiranje“ snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priopćio je u ponedjeljak navečer da su ukrajinske snage u rujnu povratile pod svoju kontrolu 6.000 četvornih metara teritorija.

Ukrajinske snage u posljednja su 24 sata ponovno zauzele više od 20 naselja te se nastavlja njihovo brzo napredovanje na istoku zemlje, priopćili su iz Kijeva rano u ponedjeljak.

„Nastavlja se oslobođenje područja pod ruskom okupacijom u regijama Harkiv i Doneck“, priopćio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

U izvješću stoji i da su ruske snage napustile Velikji Burluk i Dvoričnu, dva velika naselja na sjeveru regije Harkiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 10:00