ALINA KABAJEVA

Amerikanci s liste sankcija u zadnji tren uklonili navodnu Putinovu ljubavnicu: ‘Boje se njegove reakcije...‘

Bila je jedna od najvećih ruskih sportskih i olimpijskih zvijezda te druga najuspješnija ruska gimnastičarka u povijesti

Vladimir Putin i Alina Kabajeva (arhivska fotografija)

 Kremlin.ru/Willwest News/Profimedia

Među osobama bliskim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koje je američko ministarstvo financija stavilo na listu sankcija u posljednji je trenutak uklonjeno jedno ime - bivše olimpijske gimnastičarke Aline Kabajeve, za koju se vjeruje da je Putinova dugogodišnja ljubavnica.

Iako je SAD pripremio paket sankcija u kojem bi se nalazila i Kabajeva, njezino ime uklonjeno je u strahu da bi ono moglo dovesti do dodatne eskalacije napetosti između Rusije i Sjedinjenih Država, iako ni Putin niti Kabajeva nikada nisu javno priznali da su u vezi.

Putin je jedini put komentirao navodnu vezu s Kabajevom 2008. godine kada je na novinarsko pitanje odgovorio da "nikad nije volio one koji, svojim šmrkavim nosevima i erotskim fantazijama, provaljuju u privatna pitanja drugih ljudi".

Ruski je predsjednik poznat po tome što iznimno brižno čuva u tajnosti gotovo sve detalje svojeg privatnog života. Kada je ruski tabloid Moskovski Korrespondent u travnju 2008. objavio vijest da se Putin razveo od supruge Ljudmile te da se namjerava oženiti Kabajevom, redakciju tabloida su nekoliko puta obišli agenti FSB-a, a direktor tvrtke koja je izdavala te novine u roku od tjedan dana je odlučio prestati s izdavanjem. Urednik Korrespondenta, koji je navodno bio priveden, kasnije je tvrdio da su agenti FSB-a bili samo "skupina prijatelja koja ga je došla pokupiti iz ureda".

Troje djece

Zapadne obavještajne službe vjeruju kako su Kabajeva i Putin blisko povezani te da bivša olimpijska gimnastičarka svoj novac i utjecaj može zahvaliti ruskom predsjedniku. Vjeruju i kako je Putin otac barem troje njezine djece - dječaku rođenom u Švicarskoj i dvojici blizanaca rođenim u Moskvi.

Kabajeva je bila jedna od najvećih ruskih sportskih i olimpijskih zvijezda te druga najuspješnija ruska gimnastičarka u povijesti. Osvojila je dvije olimpijske medalje - zlato i broncu - te 14 medalja na svjetskim i 21 na europskim prvenstvima.

image

Alina Kabajeva (fotografija iz 2004. godine)

Kazuhiro Nogi/ProfiMedia

Nakon svoje sportske karijere, tada 24-godišnja Kabajeva postala je 2007. godine zastupnica u ruskoj Dumi, kao članica Putinove stranke Ujedinjena Rusija. U 2014. podnijela je ostavku na mjesto zastupnika i prihvatila mjesto predsjednice upravnog odbora National Media Groupa (NMG), najvećeg medijskog konglomerata u Rusiji, zaduženog za guranje propagande Kremlja u javnosti. Njezina godišnja plaća narasla je na više od 10 milijuna dolara, a još nije imala ni 30 godina.

Iste je godine odabrana za nositeljicu olimpijskog plamena za vrijeme zimskih Olimpijskih igara u Sočiju, a Putin je tada tvrdio kako nema ništa s tom odlukom. "Neću se miješati u proces", kazao je Putin.

Kabajeva je rodila svoje prvo dijete 2015. u najskupljem europskom rodilištu - klinici Sant'Anna iznad jezera Lugano u Švicarskoj. Zapadne službe vjerovale su kako je riječ o Putinovom djetetu, a dodatni argument za tu tvrdnju bio je i nestanak Putina iz javnosti tijekom osam dana nakon rođenja. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tada je samo tvrdio kako "informacije da je rođeno dijete Vladimira Putina ne odgovaraju stvarnosti".

Bogata i utjecajna

Nakon što je postala majka, Kabajeva je provodila većinu vremena u Švicarskoj - ili u luksuznoj rezidenciji kraj Lugana, ili u zidom ograđenom imanju sa sletištem za helikoptere u Colognyju. Drugo dvoje djece - blizanci - navodno su rođeni u Moskvi 2019. godine, no o njihovom rođenju nije bilo službenih priopćenja. Vijest je objavljena na internetskom izdanju novina Moskovski Komsomolec, inače u vlasništvu bliskog Putinovog prijatelja, no brzo je uklonjena s interneta, tek par sati kasnije.

Za mnoge, poslovni uspon Kabajeve najbolja je ilustracija Putinove Rusije. Čisto zbog svoje povezanosti s predsjednikom, mlada sportašica postala je bogata i utjecajna, a njena imovina i imovina članova njezine obitelji dramatično je narasla nakon 2008. godine.

Vlasnik NMG-a Jurij Kovalčuk jedan je od najbližih Putinovih suradnika i jedan od rijetkih koji i dalje ima redovit i lagan pristup predsjedniku i nakon izbijanja pandemije koronavirusa. Kovalčuk, koji je 29-godišnju Kabajevu postavio na čelo svojeg medijskog carstva, također je i najveći pojedinačni dioničar Rossiya banke, za koju se vjeruje da je služila kao "bankomat" Putinovom najužem krugu, uz pomoć koje su preuzeli sve poluge vlasti u državi.

image

Jurij Kovalčuk

Sergey Guneev/AFP

Kovalčuk se među prvima našao na listi sankcija, kao i niz osoba povezanih s njegovim medijima, a na listi koju je pripremilo američko ministarstvo financija našla se i Kabajeva. No, konačne liste zajednički uređuju ministarstvo financija i vanjskih poslova koje je, kako doznaje Wall Street Journal, zatražilo skidanje Kabajeve s liste praktično pred samu objavu sankcija.

Izvori iz ministarstva financija kazali su za WSJ kako su svi dokumenti potrebni kako bi se uvele sankcije protiv Kabajeve i dalje spremni ako se za to donese politička odluka. Zasad je, tvrde, odgođena jer su strahovali da bi Putin mogao "odgovoriti agresivno" na takav potez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:46