KREĆE NOVI KAOS

Amerikanci se nisu do kraja ni povukli, a Afganistan već pred padom? Talibani sve gaze, vojska u paničnom bijegu

Prelasci samo naglašavaju ubrzano urušavanje situacije uslijed gotovo potpunog povlačenja stranih sila nakon 20 godina
 Zakeria Hashimi/AFP

Više od tisuću afganistanskih sigurnosnih službenika pobjeglo je u nedjelju preko granice u Tadžikistan, nakon talibanskog napredovanja na sjeveru Afganistana, rekla je tadžikistanska pogranična služba, dok su desetke drugih uhvatili pobunjenici.

Prelasci samo naglašavaju ubrzano urušavanje situacije uslijed gotovo potpunog povlačenja stranih sila nakon 20 godina rata u Afganistanu i zastoja mirovnih pregovora.

Stotine članova afganistanskih snaga sigurnosti pobjeglo je pred brzim napredovanjem Talibana na sjeveru. No povlačenja u nedjelju bila su dosad najbrojnija te su se dogodila samo dva dana nakon što je SAD službeno napustio svoju glavnu bazu u Afganistanu u sklopu plana o povlačenju svih stranih vojnika do 11. rujna.

Talibani su zauzeli šest ključnih okruga u sjevernoj provinciji Badakhshan, koja graniči i s Tadžikistanom i Kinom, nakon čega je 1037 afganistanskih vojnika pobjeglo preko granice uz tadžikistansko dopuštenje, rekla je pogranična služba.

U nedjelju, afganistanski predsjednik Ashraf Ghani razgovarao je telefonski sa svojim tadžikistanskim kolegom, predsjednikom Emomalijem Rakhmonom, kako bi raspravili daljnji razvoj situacije.

"Posebna pozornost posvećena je eskalaciji situacije na sjeveru Afganistana koji graniči s Tadžikistanom", priopćio je ured tadžikistanskog predsjednika.

Dodano je da je Rakhmon izrazio zabrinutost glede "prisilnih prelazaka" članova afganistanskih snaga sigurnosti. Tadžikistan razmatra postavljanje kampova za potencijalne izbjeglice iz Afganistana, rekli su vladini izvori Reutersu.

Viši afganistanski dužnosnik potvrdio je da su se dogodile stotine prelazaka u Tadžikistan, no da ne zna točan broj. "Talibani su presjekli sve ceste i ovi ljudi nisu imali kamo otići nego prijeći granicu", rekao je Reutersu u ponedjeljak.

Prošli tjedan, američke sile ispraznile su zračnu bazu Bagram - okončavši najduži rat u povijesti SAD-a - kao dio dogovora s Talibanima, protiv kojih su se borili od zbacivanja radikalnog islamističkog pokreta s vlasti nakon al-Qaidinog napada na SAD 11. rujna 2001. godine.

Talibani su prestali s napadima na zapadnjačke snage, no nastavljaju ciljati afganistansku vladu i sigurnosna postrojenja, dok ubrzano osvajaju teren diljem zemlje.

Mirovni pregovori između dvije strane ostali su visjeti u zraku.

Zabihullah Atiq, zastupnik iz Badakhshana, rekao je Reutersu da su Talibani zauzeli 26 od ukupno 28 okruga ove pogranične provincije - od čega su tri predana pobunjenicima bez borbe.

Članovi afganistanskih snaga sigurnosti koristili su različite rute za bježanje, rekao je, dodavši da su Talibani uhvatili desetke službenika u okrugu Ishkashem gdje su tadžikistanske pogranične snage blokirale bilo kakve prelaske u bivšu sovjetsku republiku.

Tadžikistanski službenici su rekli da su pustili 152 osobe iz Ishkashema, no nisu komentirali je li nekome zanijekan ulazak.

Afganistanski savjetnik za nacionalnu sigurnost, Hamdullah Mohib, rekao je na sigurnosnim razgovorima u ponedjeljak u Moskvi, da vladine snage nisu predvidjele talibansku ofenzivu, no da će im se suprotstaviti.

Rusija, koja ima vojnu bazu u Tadžikistanu, rekla je da ruski konzulat u sjevernom afganistanskom gradu Mazar-i-Sharif obustavlja djelovanje zbog sigurnosnih rizika, prenosi novinska agencija TASS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 14:12