EKSTREMNI UVJETI

AMERIKANCI SE ŽALE DANIMA NA HLADNOĆU, ALI KAKO JE TEK NJIMA Pogledajte kako izgleda život u gradu koji zovu 'svjetskom prijestolnicom hladnoće'

 
 Profimedia

Ruski grad Jakutsk smatra se najhladnijim gradom na svijetu, u kojemu vladaju ekstremni vremenski uvjeti.

Udaljen je tek nekoliko kilometara od Arktičkog kruga, s populacijom od 282.000 stanovnika. Temeprature su najniže u siječnju kada se živa spušta 40 stupnja ispod ništice. Najniža temepratura izmjerena je 1891. godine -64 Celzijevca.

Primjerice, danas je ondje u 11 sati izmjereno -39°C. Za usporedbu, u Chicagu je danas izmjereno -27 stupnjeva ispod ništice gdje ovih dana vladaju ekstremno hladni vremenski uvjeti zbog polarnog vrtloga koji se snažno obrušio na sjeverni i središnji dio SAD-a.

Prema pisanju jednoga ruskog blogera, stanovnici Jakutska žive život punim plućima i na ovakvoj hladnoći. Znaju kako preživjeti, njihove su kuće dobro zagrijane, automobili i autobusi ovdje sasvim normalno voze čak i po najvećim minusima.

Benzin, struja i plin su jeftini, te nema brige zbog visokih računa za grijanje. Odjevaju se slojevito u vunu i krzno. Hladnoća i snijeg ne sprečavaju građane da žive punim plućima. Dučani su otvoreni, grad normalno funkcionira, ide se u kino i kazalište, djeca idu u školu. Nastava se otkazuje za najmlađe školarce tek kada se temperature spuste ispod -45°C. Tržnice normalno funkcioniraju i na najnižim temperaturama, a ponuda ribe je odlična.

Kako izgleda svakodnevica u najhladnijem gradu na svijetu, pogledajte u FOTOGALERIJI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:45