OSVETNIČKI PLAN

Amerikanci spremaju napade na niz ‘iranskih ciljeva‘, cure prvi detalji operacije

Ovo se događa nakon što su u nedjelju u napadu dronom ubijena tri američka vojnika u Jordanu

Lansiranje projektila Tomahawk s američkog broda

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

SAD je odobrio planove za niz napada na iranske ciljeve u Siriji i Iraku, rekli su dužnosnici američkom partneru BBC-ja CBS Newsu, piše BBC.

Napadi će biti pokrenuti u sljedećih nekoliko dana, kažu dužnosnici, a vremenske prilike će vjerojatno diktirati njihov početak.

Ovo se događa nakon što su u nedjelju u napadu dronom ubijena tri američka vojnika u Jordanu, blizu sirijske granice. SAD je za napad okrivio miliciju koju podržava Iran.

Organizacija Islamski otpor u Iraku - za koju se vjeruje da sadrži više milicija koje je naoružala, financirala i obučavala Iranska revolucionarna garda - rekla je da je odgovorna za napad.

Iran je zanijekao bilo kakvu ulogu u napadu u kojem je ozlijeđen još 41 američki vojnik u vojnoj bazi.

Dok su američki dužnosnici obećali odgovoriti na napad dronom, predsjednik Joe Biden i drugi dužnosnici rekli su da zemlja ne želi širi rat s Iranom.

Bidenov glavni diplomat, državni tajnik Antony Blinken, rekao je u ponedjeljak da bi američki odgovor "mogao biti na više razina, dolaziti u fazama i biti održiv tijekom vremena".

Nekoliko skupina koje podupire Iran povećalo je napade na entitete povezane sa SAD-om i Izraelom od početka rata između Izraela i Hamasa 7. listopada.

Hutisti u Jemenu koje podržava Iran su tako napali brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, što je izazvalo napade SAD-a i njegovih saveznika.

Dužnosnik američke obrane rekao je za CBS da je dron oboren tijekom noći u Adenskom zaljevu, dok je morski dron bez posade pogođen i uništen u Crvenom moru.

Očekuje se da će tijela trojice američkih vojnika ubijenih u napadu biti vraćena u bazu zračnih snaga u Delawareu u petak. Bijela kuća je najavila da će predsjednik Biden prisustvovati tom događaju, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:17