KORONA KRIZA

Amerikanci srušili crni rekord: Imaju preko 200 tisuća slučajeva, evo gdje je najteže stanje

Najveća svjetska gospodarska sila koja je nedavno prešla prag od 10 milijuna zaraženih Covidom-19
Testiranje na Covid-19 u Los Angelesu
 Robyn Beck/AFP

Sjedinjene Države su u utorak ponovno srušile crni rekord u broju novozaraženih koronavirusom, s 201.961 slučajem u 24 sata, pokazuju zbirni podatci koje je sveučilište Johns Hopkins objavilo u 20.30 sati (srijeda u 2.30 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Najveća svjetska gospodarska sila koja je nedavno prešla prag od 10 milijuna zaraženih covidom-19, daleko je najteže pogođena pandemijom, s gotovo 240.000 umrlih.

Već tjedan dana broj zaraženih covidom-19 na dan redovito premašuje 100.000, što još nije viđeno.

Trenutačno je stanje najteže na sjeveru SAD-a i na Srednjem zapadu.

Premda je broj umrlih na dan daleko manji nego proljetos, u utorak ih je prijavljeno više od 1500 u 24 sata.

No i broj pacijenata u bolnicama nezaustavljivo raste.

Oko 62.000 pacijenata trenutačno je hospitalizirano zbog covida-19 na američkom tlu, objavio je Covid Tracking Project, što nije viđeno od krajem siječnja kada je službeno potvrđen prvi slučaj u SAD-u.

Pandemija koje je važnost predsjednik na odlasku Donald Trump redovito umanjivao, gurnula je zemlju u najgoru zdravstvenu krizu od španjolske gripe 1918. i u najgoru recesiju nakon krize 1929.

Njegov demokratski suparnik, novoizabrani predsjednik Joe Biden, iznio je početkom tjedna glavne smjernice svog programa borbe s pandemijom, koji će biti u vrhu prioriteta njegova mandata. U ponedjeljak je otkrio imena članova kriznog stožera za suzbijanje epidemije koji će početi s radom čim 20. siječnja uđe u Bijelu kuću.

Pozornost domaće javnosti usmjerena je na vijest objavljenu u ponedjeljak da laboratoriji Pfizera i BioNTecha imaju cjepivo za covid-19 koje je "uspješno u 90 posto slučajeva".

Američka vlada je pod utjecajem predsjednika Trumpa s Pfizerom potpisala ugovor vrijedan 1,95 milijarda dolara o kupnji 100 milijuna doza, ako se cjepivo odobri. Nada se da će do kraja godine početi cijepiti ranjive skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 17:41