‘NAUČITE LEKCIJU‘

Amerikanci sve snažnije pritišću Izrael, stiglo ozbiljno upozorenje: ‘Riskirate strateški poraz!‘

Bidenova administracija je pozvala Izrael da uči iz lekcija američke vojske u borbi protiv Islamske države u Iraku

Izraelski tenk na granici s Gazom

 Menahem Kahana/Afp

Dok se priprema na potpunu kopnenu invaziju južnog dijela Pojasa Gaza, Izrael je pod sve većim pritiskom međunarodnih partnera da osigura sigurnu evakuaciju civilnog stanovništva.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi visoki američki dužnosnici upozorili su svoje izraelske kolege da moraju izbjeći onu vrstu masovnog internog raseljavanja civila koje je uslijedilo nakon izraelskog bombardiranja sjevera Gaze.

Od napada Hamasa na Izrael 7. listopada, oko 1,8 milijuna palestinskih civila prisilno je raseljeno iz svojih domova u Gazi, što je gotovo tri četvrtine ukupnog stanovništva Gaze. Više od 15.200 Palestinaca ubijeno je u Gazi, među kojima je 70 posto djece i žena.

Američki ministar obrane Lloyd Austin upozorio je Izrael da riskira "strateški poraz" ako ne zaštiti palestinske civile u Gazi.

"U ovakvoj borbi težište je civilno stanovništvo. A ako ih natjerate u naručje neprijatelja, zamijenit ćete taktičku pobjedu strateškim porazom", rekao je Austin tijekom vikenda, govoreći na Reaganovom nacionalnom obrambenom forumu u Kaliforniji.

Bidenova administracija je pozvala Izrael da uči iz lekcija američke vojske u borbi protiv Islamske države u Iraku. Kao i Hamas, ISIS je bio sakriven među civilnim stanovništvom u gusto naseljenim urbanim područjima.

"Međunarodna koalicija protiv ISIS-a naporno je radila na zaštiti civila i stvaranju humanitarnih koridora, čak i tijekom najtežih bitaka. Lekcija nije da možete pobijediti u urbanom ratovanju štiteći civile. Lekcija je da u urbanom ratovanju možete pobijediti jedino ako zaštitite civile", kazao je Austin.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u petak da su izraelski dužnosnici s njim podijelili svoje planove o tome kako planiraju zaštititi civile u sljedećoj fazi vojnih operacija te je rekao da će SAD pažljivo pratiti kako se situacija odvija na terenu.

Izraelska vojska pojačala je u subotu zračne napade na jugu Gaze i naredila stanovnicima pojedinih palestinskih pograničnih gradova da napuste svoje domove.

"Kritično je da Izrael porazi Hamas. Ali, ako nastave ubijati ovoliko civila, samo će ih ojačati", upozorio je američki demokratski kongresmen Seth Moulton, prenosi FT.

Tijekom privremenog primirja između Hamasa i Izraela, Hamas je oslobodio 84 žene i djece dok je Izrael iz svojih zatvora pustio oko 240 palestinskih žena i djece. Izraelske obrambene snage ističu da Hamas u Gazi još uvijek drži 136 talaca, među kojima je 17 žena i djece, a ostatak su uglavnom izraelski vojnici i rezervisti.

Britanska vlada otkrila je da će provoditi vojne nadzorne letove iznad Gaze kako bi pomogla u operaciji spašavanja talaca. Među zarobljenicima Hamasa se nalaze i britanski državljani. Ministarstvo obrane Velike Britanija dodalo je da će Izraelu proslijediti samo one informacije koje su bitne za spašavanje talaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:36