ZVIŽDAČ

AMERIKANCI TUŽE SNOWDENA ZBOG OBJAVE KNJIGE, TRAŽE ZAPLJENU SVIH NJEGOVIH PRIHODA 'Ne dopuštamo pojedincima da se bogate na račun SAD-a'

Edward Snowden
 Profimedia, Sputnik

Sjedinjene Države tužile zviždača Edwarda Snowdena, koji je objavom tajnih dokumenata razotkrio 2013. godine masovno američko prisluškivanje komunikacija diljem svijeta tražeći zapljenu svih prihoda od prodaje njegove knjige objavljene u utorak.

Ministarstvo pravosuđa reklo je da je Snowden, bivši ugovorni djelatnik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), svoje memoare pod naslovom "Permanent Record" objavio bez da je prethodno zatražio reviziju obavještajnih agencija.

Američka vlada zatražila je od pravosuđa zapljenu svih prihoda od objavljene biografije kao i prihoda koje dobiva za javne nastupe, javlja agencija France presse.

Govori koje je Snowden održao također krše ugovore o tajnosti podataka, navodi ministarstvo.

Snowden je izbjegao u Rusiju pošto je upozorio na masovno prisluškivanje komunikacija i interneta u svojoj zemlji 2013., zbog čega je u SAD-u taj 36-godišnji informatičar već optužen za špijunažu i krađu državnih tajni.

Američka vlada novom tužbom želi Snowdenu ukinuti sredstva za život.

"Ne dopuštamo pojedincima da se bogate na račun Sjedinjenih Država", komentirao je Jody Hunt, iz ministarstva pravosuđa.

"Teško je zamisliti bolje potvrde autentičnosti od tužbe američke vlade", odgovorio je Snowden na Twitteru na podizanje tužbe.

Snowdena, kojega mnogi aktivisti za ljudska prava smatraju herojom, zatražio je azil u dvadesetak zemalja, među kojima su Njemačka i Francuska, a one su ga odbile iz različitih razloga.

Njegovi memoari istodobno su u utorak objavljeni u dvadesetak zemalja, među kojima u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i Tajvanu.

Knjiga i govori štete SAD-u "podrivajući povjerenje u CIA-u i NSA", a "Snowden se nepravedno obogatio u tom procesu", stoji u tužbi.

Na ime odštete, američka vlada zahtijeva sve prihode od prodaje autobiografije, te evenutalne filmske adaptacije, kao i sve prihode od njegovih javnih nastupa, stoji u tužbi kojom se traži da sud zabrani izdavačima sve isplate na Snowdenov bankovni račun.

Utjecajna organizacija za zaštitu sloboda ACLU odmah je stala u zaštitu zviždača. "Knjiga ne sadrži nijednu vladinu tajnu koja već nije bila objavljena u uglednim medijma", ocijenio je Ben Wizner, direktor za tehnologije i prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 09:48