OBNOVA ARSENALA

Amerikanci u baze u Europi šalju nove nuklearne bombe, analitičari u šoku: ‘Pa zašto sada?‘

Politički analitičari u Europi ostali su zatečeni najavom o pomicanju termina obnove

Testiranje B61, Ilustracija

 Sandia National Laboratories/Sciencephoto/Profimedia/Sandia National Laboratories/sciencephoto/profimedia

Sjedinjene Države ubrzale su program obnove nuklearnih bombi koje se nalaze pohranjene u bazama europskih saveznika te će nove bombe B61-12 početi stizati u Europu ovog prosinca, umjesto sljedećeg proljeća, kako je prvotno bilo planirano.

Tu je informaciju otkrio portal Politico, pozivajući se na dva izvora upućena u ove planove te na diplomatski dopis američke diplomacije u kojem stoji kako su američki dužnosnici na sastanku iza zatvorenih vrata u Bruxellesu ovog mjeseca obavijestili europske NATO saveznike o skorom dopremanju bombi.

Program obuhvaća planiranu obnovu NATO-ova dijeljenog nuklearnog arsenala u Europi - oko stotinu bombi B61 raspoređenih u šest zrakoplovnih baza u pet država članica NATO-a. Bombe su smještene u posebnim bunkerima u bazama Kleine Brogel u Belgiji, Büchel u Njemačkoj, Aviano i Ghedi u Italiji, Volkel u Nizozemskoj i Incirlik u Turskoj. Podaci koliko je točno bombi u kojoj od baza čuvaju se u najstrožoj tajnosti.

Kraj radnog vijeka

Trenutačno se u europskim bazama nalaze bombe B61-4 koje su se počele proizvoditi 1979. godine i približavaju se kraju svojeg radnog vijeka. Riječ je o bombama varijabilne razorne moći, koje se mogu podesiti na snagu eksplozije od 0,3, 1,5, 10 ili 45 kilotona. Bombe su gravitacijske, bez ikakvog pogona, i mogu ih nositi strateški bombarderi B-2A te višefunkcionalni lovci i lovci-bombarderi poput F-15E, F-16C/D i Panavia Tornada, a moći će ih koristiti i nevidljivi lovci F-35 te budući nevidljivi bombarderi B-21. Najnovije verzije, B61 Mod 12, navodno su znatno preciznije od svojih prethodnika te mogu pogoditi metu u krugu od 30 metara, a dizajneri tvrde da bi raspršili znatno manje radioaktivnih čestica od svojih prethodnika.

Politički analitičari u Europi ostali su zatečeni najavom o pomicanju termina obnove, s obzirom na to da je cijeli kontinent trenutačno u stanju povišene napetosti oko moguće eskalacije rata u Ukrajini na nuklearnu razinu. Tom Collina, analitičar neprofitne organizacije za razoružanje Ploughshares Fund, izjavio je za Politico kako vjeruje da se radi o poruci koja je prvenstveno upućena NATO saveznicima. "Starije bombe B61 već su tamo. Rusi to znaju. One rade sasvim dobro. Nove će biti novije, no to stvarno nije tako velika razlika. No, to bi mogao biti način kako umiriti saveznike u trenutku kad se osjećaju ugroženi od Rusije", rekao je Collina.

Glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder, rekao je kako je obnova skladištenih nuklearnih bombi u Europi nevezana s događajima u Ukrajini te da se ne može govoriti o ubrzavanju. "Modernizacija američkih B61 u tijeku je već godinama i planovi zamjene starijeg oružja nadograđenim verzijama B61-12 dio su dugo planiranih i zakazanih modernizacijskih napora", dodao je general Ryder.

Bidenovo obećanje

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ovaj je mjesec odustala od jednog od svojih predizbornih obećanja vezanog uz nuklearno oružje. Biden je 2020. obećavao da će promijeniti američku nuklearnu politiku tako što će jasno dati do znanja da je jedina svrha američkog oružja odvraćanje drugih država od nuklearnog napada na SAD ili njihove saveznike.

No, na sastanku ministara obrane članica NATO-a u Bruxellesu ovaj mjesec američki ministar Lloyd Austin obavijestio je saveznike da će novi strateški dokument o nuklearnoj poziciji Washingtona i dalje sadržavati takozvanu proračunatu neodređenost, što znači da se SAD neće javno ograditi od mogućeg korištenja svojeg oružja i u druge svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:59