RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Amerikanci u panici: ‘Ukrajina bi mogla podbaciti, pa pogledajte samo gdje su‘

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
Ukrajinski topnici pucaju iz M777 haubice
 Sergey Bobok/Afp/Profimedia/Sergey Bobok/Afp/Profimedia

Ključni događaji:

  • SAD: Ukrajina bi mogla podbaciti u ključnom protuofenzivnom cilju

  • Kremlj uveo sankcije glavnom tužitelju ICC-a Karimu Khanu

  • Rusija zatvorila ugledni centar za ljudska prava Saharov

  • WP: Rusija regrutirala operativce za špijuniranje i sabotaže u Poljskoj

  • Rusija zabranila dolazak moldavskim dužnosnicima: 'To je vrijedno žaljenja'

  • SAD: F-16 bit će isporučeni Ukrajini nakon obuke pilota

  • Ruski ratni brodovi odbili ukrajinski napad čamcem u blizini Krima

  • Moskovski sud uhitio američkog državljanina zbog špijunaže

  • Ukrajina pokušala dronom napasti Moskvu

  • Ukrajinski dron oštetio zgradu u Moskvi i poremetio zračni promet

23:44

SAD: Ukrajina bi mogla podbaciti u ključnom protuofenzivnom cilju

Jedan od glavnih ciljeva ukrajinske protuofenzive je ponovno zauzimanje južnog grada Melitopolja. Nekada dom oko 150.000 ljudi, razoren je i pod ruskom je kontrolom od ožujka prošle godine.

Njegov položaj u neposrednoj blizini Azovskog mora i gotovo u središtu između dva ključna grada - Hersona i Mariupolja - znači da je od golemog strateškog značaja, prenosi Sky News.

No, nakon relativno sporog napretka u tromjesečnoj protuofenzivi, američki dužnosnici su navodno skeptični hoće li Ukrajina uspjeti u njegovu zauzimanju.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, jedan američki dužnosnik rekao je Washington Postu da Ukrajina vjerojatno neće doći do Melitopolja, pozivajući se pritom na obavještajno izvješće.

Dužnosnik je dodao da unatoč izvješću i ograničenom napretku prema Melitopolju, Washington vjeruje da je još uvijek moguće promijeniti sumorne izglede.

Ukrajina se polako približava Azovskom moru. Ovotjedna pobjeda u malom selu Urožnaje naglašena je kao korak naprijed, no ostaje činjenica da je to bilo prvo naselje koje je Ukrajina povratila u 20 dana, a još je više od 140 kilometara od Melitopolja.

20:04

Rusija zatvorila centar za ljudska prava Saharov

Rusija je zatvorila Centar Saharov, uglednu organizaciju za zaštitu ljudskih prava, što je novi korak u gušenju liberalnih organizacija koje propituju službeni narativ Kremlja, uključivo rusku agresiju na Ukrajinu.

Sud u Moskvi u petak je usvojio zahtjev ministarstva pravosuđa da zatvori centar, navela je novinska agencija Interfax.

Moskovski općinski sud objavio je da je odlučio likvidirati centar na zahtjev Ministarstva pravosuđa, a jedan od službenih razloga jest taj da je Centar Saharov ilegalno organizirao konferencije, izložbe i događanja.

Otkako je osnovan 1996. Centar Saharov organizirao je stotine debata, izložba i drugih događanja, a 2015. godine tisuće ljudi ondje su se okupile da odaju počast ubijenom oporbenom političaru Boris Nemcovu, ubijenom blizu zidova Kremlja.

Organizacija, nazvana prema fizičaru, političkom disidentu i nobelovcu Andreju Saharovu (1921.-1989.), djeluje više od 30 godina na unaprjeđenju ruskog građanskog društva.

Ranije, Moskva je organizaciju nazvala "stranim agentom". Početkom godine zaplijenila je sve prostore te organizacije.

U to vrijeme, Centar Saharov optužio je Kremlj da pokušava uništiti nezavisne organizacije u zemlji.

Andrej Saharov bio je ključni stručnjak u razvoju sovjetske hidrogenske bombe no poslije je postao poznat po aktivizmu za zaštitu ljudskih prava i slobode savjesti.

Nobelovu nagradu primio je 1975. no nije mu bio dopušten odlazak u Norvešku da je primi. Godine 1980. bio je poslan u egzil što je trajalo šest godina.

19:32

Na 'crnoj listi': Rusija uvela sankcije glavnom tužitelju Međunarodnog kaznenog suda

Rusija je objavila u petak da je nametnula sankcije glavnom tužitelju Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimu Khanu koji je u ožujku izdao uhidbeni nalog protiv Vladimira Putina, a sankcionirani su i britanski ministri i novinari.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je objasnilo da nove sankcije uvodi zbog "vojne podrške" koju Londonu pruža Kijevu te zbog toga što već godinu i po dana provodi "agresivnu, neprijateljsku antirusku politiku".

Na popis sankcioniranih pridodano je 54 britanskih državljana, objavila je ruska diplomacija.

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan na crnoj je listi Moskve otkako je sredinom ožujka izdao uhidbeni nalog za Vladimira Putina jer je optužio ruskog predsjednika za ratni zločin zbog "protuzakonite deportacije" tisuća ukrajinske djece tijekom sukoba Moskve i Kijeva. Moskva takve optužbe odbacuje.

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova već je stavilo Khana na popis traženih osoba u Rusiji

Nova imena na listi su "britanska državna tajnica za kulturu, medije i sport Lucy Fraser koja aktivno zagovara sportsku izolaciju Rusije. Sankcionirana je i zamjenica britanskog ministra obrane Annabel Goldie, odgovorna za isporuku oružja Ukrajini, navodi se u priopćenju.

Među sankcioniranima su i britanski novinari koji rade za BBC, Guardian i Daily Telegraph, koje Moskva optužuje da su "upleteni" u "širenje lažnih informacija" o Rusiji te za "podršku propagandnih aktivnosti" Kijeva.

Otkako je izbio sukob u Ukrajini u veljači 2022. London je jedna od vodećih zemalja koje pružaju financijsku i vojnu podršku Ukrajini, što Moskva redovito osuđuje.

18:50

NYT: Gotovo pola milijuna poginulih ili ranjenih u ratu u Ukrajini

Broj ubijenih ili ranjenih ukrajinskih i ruskih vojnika od početka rata u Ukrajini u veljači 2022. godine približava se 500.000, izvijestio je u petak New York Times pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike.

Dužnosnici su upozorili da je teško procijeniti broj žrtava jer smatraju da Moskva redovito umanjuje broj ubijenih i ozlijeđenih u ratu, a Kijev ne objavljuje svoje službene brojke, rekle su novine.

Ruske vojne žrtve približavaju se brojci od 300.000, uključujući 120.000 poginulih i 170.000 - 180.000 ranjenih, izvještavaju novine. Ukrajinskih vojnika je poginulo blizu 70.000, a ranjenih 120.000, navodi New York Times.

Novine su citirale dužnosnika koji je rekao da se broj žrtava povećao nakon što je Ukrajina pokrenula protuofenzivu ranije ove godine.

Ukrajinska vojska u četvrtak je objavila osvajanje teritorija u protuofenzivi protiv ruskih snaga na jugoistočnom frontu. Kijev je rekao da su njihove snage oslobodile selo, prvo od 27. srpnja, davši naslutiti da postoje izazovi u napredovanju kroz teško minirane ruske obrambene linije bez moćne zračne podrške.

Ukrajinski i ruski dužnosnici nisu komentirali ove brojke.

17:24

Moldavija: Odluka Rusije vrijedna je žaljenja

Visoki moldavski dužnosnik rekao je da je odluka Rusije da zabrani ulazak dužnosnicima iz te zemlje vrijedna, javlja Reuters. "Ovo nije prvi put da su ruske vlasti pribjegle takvim mjerama", rekao je Igor Zakarov, savjetnik za komunikacije ministra vanjskih poslova Moldavije.

"Republika Moldavija odlučna je oduprijeti se destabilizirajućim akcijama", dodao je.

Rusija je zabranila ulazak nekolicini moldavskih dužnosnika nakon "neprijateljske" odluke Moldavije da protjera 22 ruska diplomata, priopćilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

16:43

Rusija putem interneta regrutirala operativce za špijuniranje i sabotaže u Poljskoj

Washington Post izvjestio je kako poljske vlasti vjeruju da je ruska vojna obavještajna agencija GRU regrutirala osobe putem online oglasa za posao, kako bi ometala pošiljke oružja u Ukrajinu koje prolazile kroz Poljsku, prenosi The Guardian.

Američki list navodi kako su se tajanstveni popisi poslova počeli pojavljivati na internetu početkom ove godine. Zadaci su bili uobičajeni - postavljanje letaka ili natpisa na javnim mjestima, a plaća koja se nudila je bila mizerna. No, za šačicu izbjeglica iz istočne Ukrajine, obećanje o brzom novcu bilo je predobro da bi ga propustili.

Oni koji su se odazvali su ubrzo shvatili da postoji 'caka' - poslovi su uključivali distribuciju proruske propagande u ime anonimnog poslodavca. Za one koji su bez obzira na to bili voljni izvršiti zadatke, posao je potom dobio još zlokobniji smjer.

U roku od nekoliko tjedana, prema poljskim istražiteljima, regruti su dobili zadatak izviđati poljske morske luke, postavljati kamere duž željeznica i skrivati uređaje za praćenje u vojnom teretu. Zatim su u ožujku stigle zapanjujuće nove naredbe da se iz tračnica izbace vlakovi koji prevoze oružje u Ukrajinu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar. Iako je prijetnja eliminirana, istražitelj je za Washington Post rekao kako "ostaje šira prijetnja". Ruske špijunske službe ostaju aktivne u Poljskoj, rekao je, i "pokušat će otkloniti pogreške koje su napravile".

16:36

SAD: F-16 bit će isporučeni Ukrajini nakon obuke pilota

Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je u petak da će obuku ukrajinskih pilota na F-16 pratiti prebacivanje zrakoplova u zemlju.

"Ono što smo učinili ovaj tjedan formalizirano je putem pisma državnog tajnika (Antonyja) Blinkena njegovim kolegama u Europi, da će po završetku te obuke Sjedinjene Države biti spremne u dogovoru s Kongresom odobriti trećoj strani prebacivanje zrakoplova F-16 u Ukrajinu", rekao je Sullivan u obraćanju novinarima.

Danska i Nizozemska ranije su objavile da su SAD dale dozvolu za ponovni izvoz lovaca F-16 u Ukrajinu, nakon što su neki od njihovih pilota obučeni da upravljaju njima.

Ministri obiju zemalja, čelnici međunarodne koalicije za pomoć Ukrajini u nabavi zrakoplova, zahvalili su Washingtonu na tom zelenom svjetlu, iako ostaje nejasno kada bi se mogli dogoditi transferi F-16.

Nije jasno može li američko odobrenje sada dovesti do ubrzanja. Još jedna prepreka napretku procesa je potreba da se piloti i zemaljske snage poduče terminologiji vojnog zrakoplovstva na engleskom jeziku.

16:30

Rusija zabranila ulazak u zemlju moldavskim dužnosnicima

Rusija je zabranila ulazak skupini neimenovanih moldavskih dužnosnika, javljaju državni mediji. Ruska novinska agencija RIA izvijestila je o tom potezu, pozivajući se na ministarstvo vanjskih poslova zemlje, prenosi Sky News.

Odnosi između Moskve i Kišinjeva su se pogoršali nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Kako javlja agencija Reuters, Moskva je zabranila ulazak moldavskim dužnosnicima nakon "neprijateljske" odluke Moldavije da protjera 22 ruska diplomata, priopćilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Proeuropska predsjednica Moldavije, Maia Sandu, osudila je rusku invaziju i optužila Moskvu da pokušava destabilizirati njezinu zemlju.

Dvadeset dvoje ruskih diplomata odletjelo je iz moldavske prijestolnice Kišinjeva 14. kolovoza, ostavivši za sobom tek osnovno osoblje.

14:34

Gori terminal u važnoj ruskoj luci

U ruskoj crnomorskoj luci Novorosijsk izbio je požar na terminalu za ukrcaj tereta, javlja ruska novinska agencija RIA.

Dok službenih informacija o razmjerima štete zasad nema, britanski Express piše da je u velikom požaru uništen ključni ruski terminal za loživo ulje.

09:00

SAD odobrile slanje F-16 u Ukrajinu, ali ne još

Washington je potpisao slanje modernih borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu iz Danske i Nizozemske, no taj se potez ne očekuje u skoro vrijeme. Iz SAD-a poručuju da će ubrzati odobravanje zahtjeva za prijenos aviona kada piloti budu obučeni, a to je proces koji bi mogao trajati mjesecima.


08:58

Snimka štete u Moskvi

Internetom kruže snimke na kojima se vidi dio štete na izložbenom centru u blizini Moskve nakon što su ruske snage oborile ukrajinski dron.

08:57

Proruske knjige iz povijesti stižu u škole u okupiranoj Ukrajini

Škole u područjima Ukrajine koja su pod ruskom okupacijom dobit će nove udžbenike koji će hvaliti invaziju Vladimira Putina, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog kraljevstva.

Te će knjige opisivati Ukrajinu kao 'ultraterorističku državu'.

08:54

Rusija: Ukrajina je gađala i crnomorske ratne brodove

Izvješća o ukrajinskom napadu bespilotnim letjelicama na Moskvu tijekom ove noći stigla su nekolikon sati nakon što je rusko ministarstvo obrane tvrdilo da je riječ o odvojenom pokušaju napada na njihovu crnomorsku flotu.

Ministarstvo je priopćilo da su dva ruska ratna broda sinoć u blizini Krima odbila ukrajinski napad bespilotnim čamcem.

08:52

Ruske trupe jučer su izgubile 460 vojnika

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga procjenjuje da su ruske trupe jučer izgubile 460 vojnika. Time je ukupna ukrajinska procjena ruskog osoblja ubijenog od početka invazije narasla na 256.510.

08:47

Ukrajinski dron oštetio zgradu u Moskvi i poremetio zračni promet

Ukrajinski dron udario je u petak u zgradu u središtu Moskve nakon što ga je srušila ruska protuzračna obrana, prekinuvši zračni promet u svim civilnim zračnim lukama glavnog grada Rusije, rekli su ruski dužnosnici.

Reutersov svjedok koji je bio na tom području opisao je kako je čuo "snažnu eksploziju". Fotografije prikazuju radnike i djelatnike hitne pomoći kako pregledavaju oštećeni krov zgrade u koju je udario dron.

image
Natalia Kolesnikova/Afp

Rusko ministarstvo obrane i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekli su da nije bilo žrtava nakon što je protuzračna obrana uništila dron koji je zatim pao na zgradu kompleksa Expo Center u Moskvi u ranim jutarnjim satima u petak. Expo Center je skupina izložbenih paviljona i višenamjenskih dvorana udaljena manje od pet kilometara od Kremlja.

"Oko 4 sata ujutro po moskovskom vremenu kijevski režim izveo je još jedan teroristički napad korištenjem bespilotne letjelice na objekte koji se nalaze u Moskvi i moskovskoj regiji", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Kijev zasad nije komentirao eksploziju u Moskvi.

Zračni promet nakratko je obustavljen u četiri glavne zračne luke oko ruskog glavnog grada - Vnukovu, Domodedovu, Šeremetjevu i Žukovskom.

Ruska agencija za zračni promet rekla je da je sedam letova preusmjereno na alternativne zračne luke.

Zračni napadi bespilotnih letjelica duboko u Rusiji povećali su se otkad je bespilotna letjelica uništena iznad Kremlja početkom svibnja. Civilna područja glavnog grada pogođena su kasnije u svibnju, a moskovska poslovna četvrt dvaput je gađana u tri dana ranije ovog mjeseca.

I Ukrajina i Rusija poriču da gađaju civile i civilnu infrastrukturu u gotovo 18-mjesečnom ratu.

Ukrajina obično ne komentira tko stoji iza napada na ruski teritorij, iako su dužnosnici javno izrazili zadovoljstvo zbog njih.

07:54

Ukrajinski dron oštetio zgradu u Moskvi i poremetio zračni promet

Ukrajinski dron udario je u petak u zgradu u središtu Moskve nakon što ga je srušila ruska protuzračna obrana, prekinuvši zračni promet u svim civilnim zračnim lukama glavnog grada Rusije, rekli su ruski dužnosnici.

Reutersov svjedok koji je bio na tom području opisao je kako je čuo "snažnu eksploziju". Fotografije prikazuju radnike i djelatnike hitne pomoći kako pregledavaju oštećeni krov zgrade u koju je udario dron.

Rusko ministarstvo obrane i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekli su da nije bilo žrtava nakon što je protuzračna obrana uništila dron koji je zatim pao na zgradu kompleksa Expo Center u Moskvi u ranim jutarnjim satima u petak. Expo Center je skupina izložbenih paviljona i višenamjenskih dvorana udaljena manje od pet kilometara od Kremlja.

"Oko 4 sata ujutro po moskovskom vremenu kijevski režim izveo je još jedan teroristički napad korištenjem bespilotne letjelice na objekte koji se nalaze u Moskvi i moskovskoj regiji", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Kijev zasad nije komentirao eksploziju u Moskvi.

Zračni promet nakratko je obustavljen u četiri glavne zračne luke oko ruskog glavnog grada - Vnukovu, Domodedovu, Šeremetjevu i Žukovskom.

Ruska agencija za zračni promet rekla je da je sedam letova preusmjereno na alternativne zračne luke.

Zračni napadi bespilotnih letjelica duboko u Rusiji povećali su se otkad je bespilotna letjelica uništena iznad Kremlja početkom svibnja. Civilna područja glavnog grada pogođena su kasnije u svibnju, a moskovska poslovna četvrt dvaput je gađana u tri dana ranije ovog mjeseca.

I Ukrajina i Rusija poriču da gađaju civile i civilnu infrastrukturu u gotovo 18-mjesečnom ratu.

Ukrajina obično ne komentira tko stoji iza napada na ruski teritorij, iako su dužnosnici javno izrazili zadovoljstvo zbog njih.

06:54

Reutersov svjedok: Kontejnerski brod iz Odese prolazi kroz turski Bosporski tjesnac

Kontejnerski brod koji je ranije ovog tjedna napustio ukrajinsku crnomorsku luku Odesu, a koju su blokirali Rusi, prolazi kroz turski Bosporski tjesnac, rekao je u petak Reutersov svjedok.

Kontejnerski brod "Joseph Schulte" pod zastavom Hong Konga bio je u ukrajinskoj luci od 23. veljače 2022., dan prije početka ruske invazije Ukrajine u punom obimu.

05:30

Rusko ministarstvo obrane: Ukrajina pokušala dronom napasti Moskvu

Ukrajina je u petak rano ujutro pokušala izvršiti napad dronom na Moskvu i njezinu regiju, objavilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"UAV (bezposadna letjelica), nakon što je bila ciljana oružjem protuzračne obrane, promijenila je putanju leta i pala na nestambenu zgradu u području Krasnopresnenskaja nasipa u Moskvi", priopćilo je rusko ministarstvo.

Sky News javlja da je dron oboren iznad središta Moskve te da se u blizini poslovne četvrti ruske prijestolnice čula snažna eksplozija.

Prema ruskoj državnoj medijskoj agenciji TASS, zbog toga je zatvoren zračni prostor Moskve.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je na Telegramu rekao da su krhotine bespilotne letjelice pale na područje Expo centra, velikog izložbenog prostora u središtu Moskve.

- Nije došlo do značajnije štete na zgradi, dodao je.

05:29

Moskovski sud uhitio američkog državljanina zbog špijunaže

Sud u Moskvi uhitio je američkog državljanina ruskog podrijetla Genea Spectora kojeg tereti za špijunažu, izvijestile su u četvrtak ruske novinske agencije.

Agencije nisu objavile detalje optužbi, no prema agenciji RIA Spector je 2022. godine osuđen na 3,5 godine zatvora zbog svoje uloge u podmićivanju pomoćnika bivšeg potpredsjednika ruske vlade Arkadija Dvorkoviča.

Sudsko zasjedanje održano je iza zatvorenih vrata jer su materijali slučaja klasificirani, izvijestio je Interfax.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby na CNN-u je rekao da administracija još uvijek prikuplja informacije o slučaju i da još nema komentara.

State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

05:29

Ruski ratni brodovi odbili ukrajinski napad čamcem u blizini Krima

Dva ruska ratna broda odbila su u četvrtak ukrajinski napad čamcem bez posade u blizini Krima, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Patrolni brodovi, Pytlivy i Vasili Bykov, pucali su na ukrajinski brod i uništili ga, rekla je ruska vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:51