SIGURNOSNA POLITIKA

Amerikanci u srcu Europe drže 20 atomskih bombi: ‘Nemojte ih ni pomisliti ukloniti...‘

Zeleni ali i Socijaldemokrati u više su navrata tražili da SAD povuče nuklearno oružje s tla Njemačke.
Vojna baza Büchel
 AFP

Vjeruje se da SAD imaju 20 atomskih bombi na tlu Njemačke, stacioniranih u američkoj vojnoj bazi u Büchelu, u saveznoj državi Porajnje-Palatinat (Rhineland-Pfalz). Njemačka je odustala od nuklearne energije odlukom kancelarke Angele Merkel nakon katastrofe u Yukushimi.

Zeleni ali i Socijaldemokrati u više su navrata tražili da SAD povuče nuklearno oružje s tla Njemačke, no kad dođu na vlast trebali bi odustati od tog zahtjeva, upozorio je utjecajni Wolfgang Ischinger, bivši njemački veleposlanik u SAD-u i predsjedavajući Münchenske sigurnosne konferencije.

Hoće li se Njemačka povući iz NATO-ovog programa za obranu od nuklearnog napada, pitanje je za koalicijske pregovore, piše Spiegel. Takvi razgovori upravo se vode između Socijaldemokrata, Zelenih i FDP-a oko formiranja nove vlade u Njemačkoj, koja će zamijeniti veliku koaliciju CDU/CSU i SPD-a na čelu s Angelom Merkel.

Povlačenje američkih atomskih bombi iz Njemačke imalo bi ozbiljne posljedice po sigurnost u Europi, upozorava Ischinger. To bi bio udarac za Poljsku, koja strahuje od invazivne Putinove Rusije.

image
Wolfgang Ischinger
Abdulhamid Hosbas/AFP

"Što se tiče sigurnosne politike, Poljacima ćemo izvući tepih pod nogama ako se Njemačka povuče iz nuklearnog odvraćanja", rekao je Ischinger. U tom bi slučaju Poljska mogla inzistirati na postavljanju atomskih bombi na svom teritoriju, upozorio je.

"Aktivna poljska uloga u NATO-ovom programu nuklearnog odvraćanja zauzvrat bi imala posljedice u Moskvi o kojima ne želim ni razmišljati", rekao je Ischinger. "Pretpostavljam da bi posljedice bile katastrofalne", istaknuo je, nuklearni projektili NATO-a još bi se više približili Rusiji.

Nakon smanjenja broja američkih vojnika na tlu zapadne Europe, za vrijeme mandata Donalda Trumpa pojačan je broj američkih snaga na tlu Poljske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. siječanj 2023 13:02