KRVAVI SCENARIJ

AMERIKANCI U STRAHU ODNOVIH NAPADA 11. 9. 'Teroristi će udariti s 11 aviona nestalih u Libiji'

Osim što se napada na WTC, obilježava se i u druga godišnjica napada na ambasadu u Benghaziju
 AFP

Američki dužnosnici izrazili su brigu zbog nestanka 11 putničkih zrakoplova u Libiji. Vjeruje se da su ih ukrali islamski militanti, pripadnici Libijske zore, nakon što su prošlog mjeseca zauzeli međunarodnu zračnu luku u Tripoliju. Sada se strahuje da bi ih mogli iskoristiti za terorističke napade u regiji.

U kabinetu predsjednika Baracka Obame svjesni su mogućnosti ponavljanje crnog scenarija na 13. obljetnicu napada na WTC, 11. rujna, pa upravo zbog toga u protekla dva tjedna upozoravaju na pogoršanje situacije u Libiji, piše Washington Free-Beacon.

- Nekoliko putničkih zrakoplova je nestalo u Libiji. 11. rujna smo doznali što se može dogoditi s otetim zrakoplovima - izjavio je neimenovani dužnosnik.

Ovaj datum za Amerikance ima dvostruko značenje. Osim što se tada obilježava napad na WTC, 11. rujna će se obilježiti u druga godišnjica napada na američku ambasadu u Benghaziju kada su poginula četiri američka državljana uključujući i veleposlanika Christophera Stevensa.

Marokanski vojni analitičar, Abderrahmane Mekkaui, rekao je za Al Jazeeru kako su zračnu luku u Tripoliju zauzeli pripadnici Maskiranih brigada, skupina koja je odgovorna za napad na američku ambasadu u Libiji prije dvije godine.

Mekkaui tvrdi kako postoje vjerodostojni obavještajni podaci prema kojima Maskirane brigade namjeravaju ukradene zrakoplove upotrijebiti za napad na zemlje Magreba i to na obljetnicu 11. rujna.

Stručnjak za protuterorizam Sebastian Gorka, izjavio je za Free Beacon kako bi se oteti zrakoplovi mogli upotrijebiti na dva načina za napade na države u sjevernoj Africi i na naftna polja u Saudijskoj Arabiji.

- Prvo, oteti zrakoplovi bi se mogli upotrijebiti kao 11. rujna, doslovno pretvarajući ih u precizno pogonjene projektile neizmjerne jačine. Druga taktika bi bila ta da teroristi koriste civilne oznake za obmanu. Tako bi se zrakoplove napunili naoružanim teroristima koje bi mogli prevoziti po lokalnim zračnim lukama koje su uvijek otvorene za putničke zrakoplove - rekao je Gorka.

Američki dužnosnici, inače, nisu javno potvrdili nestanak 11 putničkih zrakoplova, ali navodno rade na njihovom pronalasku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:46