PLIJEN IZ LIBIJE

Amerikanci u tajnosti ‘oteli‘ ruski raketni sustav, Rusi tvrde: ‘Ma, ništa neće otkriti!‘

Dmitrij Korenjev s ruskog portala MilitaryRussia.ru kaže da su ga Amerikanci dostavili na "mirno mjesto" kako bi ga potpuno rastavili
Pancir S1 ruske vojske
 -/Sputnik/Profimedia

U velikoj tajnoj operaciji transportnim zrakoplovom američke vojske C-17 Globemaster iz Libije u američku zračnu bazi Ramstein kod Kaiserslauterna u Njemačkoj dovezen je "zarobljeni" ruski raketni sustav Pancir S1, doznaje The Times.

Pancir su još u srpnju 2020. godine, u borbama za Tripoli, zarobili pripadnici provladinih snaga Fajeza Saradža od vojske feldmaršala Halife Haftara i njegove Libijske nacionalne armije, koju podržavaju Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija, dok iza Saradža stoje Turska, Katar, EU i SAD.

Inicijalno za Emirate

Prema pisanju ruskih medija, "zarobljeni" Pancir je Haftar dobio od Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su još od 2010. do 2013. godine od Rusije nabavili 50 tih raketnih sustava s 1000 punjenja po cijeni od oko 800 milijuna američkih dolara.

Britanski list navodi kako je čak devet Pancira uništeno u borbi, a većinu su uništili turski bespilotni zrakoplovi Bayraktar TB 5 (u zraku može letjeti 12 sati i u svom naoružanju ima četiri rakete) s visine od pet kilometara, i to zato što Haftarove snage nisu imale radare koji rade "u paru" s Pancirom.

S druge strane, ruski vojni list Zvijezda tvrdi da se Pancir, iako ih je toliko uništeno, ipak pokazao puno efikasnijim u borbi s turskim i provladinim zrakoplovstvom, odnosno snagama. Ruski portal Gazeta.ru, pak, navodi da je riječ o Panciru starije generacije koji koristi njemačku "šasiju" MAN SX 45 (8 x 8) te kako im kaže vojni analitičar Ruslan Puhov, "Amerikanci ga ne bi oteli da se ne radi o dobrom sustavu".

"Neće ništa otkriti na njemu"

No, dodao je da ništa novo neće otkriti na njemu jer se, prvo, radi o starijem modelu, a drugo, "mogli su ga proučiti kada je nabavljen u Emiratima, koji su njihovi saveznici". No, Dmitrij Korenjev s ruskog portala MilitaryRussia.ru kaže da su ga Amerikanci dostavili na "mirno mjesto" kako bi ga potpuno rastavili jer samo tako mogu proučiti sve njegove mane i prednosti, ali im je najvjerojatniji cilj, prema njegovu mišljenju, pronaći slaba mjesta i točke Pancira kako bi se to iskoristilo u neposrednoj borbi i pridonijelo diskreditaciji ruske vojne industrije na tržištu oružja.

U zapovjedništvu Američkih afričkih snaga (Africom) tvrde da u borbama u Libiji na strani Haftarovih snaga sudjeluje i 14 ruskih MiG-ova 29 koji su stigli u Siriju s prebrisanim ruskim oznakama, što Moskva to odbacuje. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan - saveznik Rusije u Siriji, ali protivnik u Libiji - tvrdi da se na strani feldmaršala Haftara bori najmanje dvije tisuće pripadnika ruske privatne vojske Vagner te da mu pomažu ruski vojni stručnjaci i savjetnici.

Kako navodi moskovski list RBK, Erdoğan je pokazao fotografiju na kojoj je feldmaršal Haftar s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, šefom Glavnog stožera Valerijem Gerasimovom i vlasnikom Vagnera te rekao kako oni stoje iza Vagnera u Libiji, na što je posebni Putinov predstavnik za Bliski istok i Afriku te zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov odgovorio da "to nema veze ni s čim", a sam Putin je rekao kako u Libiji "nema ruskih građana koji predstavljaju interese ruske države".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:13