PROMJENA TAKTIKE

Amerikanci Ukrajini više ne šalju rakete i to jasno otkriva kakav je novi plan Kijeva

Ukrajinski dužnosnici otvoreno govore o ofenzivi na Herson, no pitanje je je li njihova vojska spremna za takvu operaciju

Ukrajinski vojnici na prvoj liniji fronte

 Anatolii Stepanov/Afp/Profimedia/Anatolii Stepanov/Afp/Profimedia

Vrsta oružja koje je Pentagon odlučio poslati u Ukrajinu otkriva američku namjeru da pripreme Ukrajince za borbu s ruskim trupama na manjim udaljenostima, piše Washington Post. To ukazuje da Kijev i saveznici, nakon tjedana teških artiljerijskih dvoboja, vide priliku za preotimanje okupiranih područja.

Ukrajinski dužnosnici otvoreno govore o ofenzivi na strateški lučki grad Herson, no pitanje je je li njihova vojska spremna za takvu operaciju. Gotovo 800 milijuna dolara nove vojne pomoći koje su SAD najavile u petak odnosi se među ostalim na slanje 40 oklopnih vozila MRAP, otpornih na bombe, opremljenih valjcima koji mogu detonirati mine, kao i lake haubice koje se lakše kreću od topova koje su Sjedinjene Države ranije slale. MRAP je kultno vozilo američkih snaga u ratovima u Iraku i Afganistanu, podsjeća Washington Post. Amerikanci također šalju ​​bestrzajne puške s dometom od nekoliko stotina metara i lansere projektila dometa do tri kilometara, što je mnogo bliže od trenutne udaljenosti između ukrajinskih i ruskih jedinica na mnogim mjestima. Iz toga analitičari zaključuju da se Ukrajinci pripremaju za napad na utvrđene ruske položaje, često zaštićene minskim poljima.

Posljednjih mjeseci Washington je slao u Ukrajinu uglavnom rakete dugog dometa i višecjevne raketne bacače HIMARS, no to nije promijenilo liniju bojišnice.

Ukrajinske trupe u lipnju su oslobodile područja oko Hersona, i od tada nisu mnogo napredovale. Našle su se na ravnici, izložene ruskom topništvu i izviđačkim snagama koje izvode napade kako bi ispitale ukrajinsku obranu.

Drugi analitičari smatraju kako izbor oružja koje SAD šalju u Ukrajinu nije motiviran planovima za ofanzivu, nego nesklonošću SAD da šalje skupo i napredno oružje. Umjesto toga, radije bi poslali borbena vozila spremna za rezalište, poput Humveeja i MRAP-ova te oružja poput TOW-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:28