PORUKA KINI

Amerikanci ulažu stotine milijardi dolara u nove podmornice: ‘Najsmrtonosnije su na svijetu‘

Amerikanci tvrde kako su se bacili u ogromnu investiciju prvenstveno zbog Kine...

Američki nosač aviona klase Nimitz ”USS Ronald Reagan” i nuklearna podmornica klase Los Angeles

 Us Navy Photo/Alamy/Alamy// Us Navy Photo/alamy/alamy/

Američka mornarica planira proširiti svoju podmorničku flotu i to će platiti čak 200 milijardi dolara, što je jednako BDP-u Ukrajine. Amerikanci se hvale kako njihove jurišne podmorničke snage - tzv. borbene podmornice - progone neprijateljske podmornice i brodove, prisluškuju protivnike i podržavaju operacije specijalnih snaga.

A stvari zapravo stoje ovako - američka mornarica u bilo kojem trenutku može rasporediti jedva četvrtinu svojih napadačkih podmorničkih snaga, s tim da je prošle godine samo 10 posto njezinih podmornica djelovalo tajno provodeći više od 30 dana ispod površine mora/oceana. Tromjesečno istraživanje Newsweeka sad je pokazalo kako američke podmornice nikad nisu izašle u ono što mornarički časnici zovu "nalet protiv Rusije ili Kine", niti su njihove sveukupne snage ikad povećale svoju razinu operacija.

Program izgradnje mornarice vrijedan 200 milijardi dolara usmjeren je na povećanje broja njezinih jurišnih podmornica s 50 na 66. Taj broj je javan. Mornarica si, naravno, priželjkuje tiše podmornice s više umjetne inteligencije, kvantnog računalstva i sustava bez posade.

image

General Charles Flynn, američki zapovjednik na Pacifiku

Ted Aljibe/Afp

- Naše podmorske snage najsmrtonosnije su i najsposobnije u svijetu te su spremne voditi brze i ustrajne borbene operacije. Iskorištavamo naše asimetrične prednosti kako bismo odvratili rat i dominirali protivnikom. Naša mornarica, uključujući podmorničke snage, spremna je boriti se - i večeras ako treba - kako bi zaštitila i poduprla američki način života - rekao je Jackie Pau, glasnogovornik američke mornarice.

Na lanjski Dan sjećanja, u mornaričkoj podmorničkoj bazi New London u Connecticutu u službu je svečano puštena podmornica na nuklearni pogon USS Oregon (SSN 793), dugačka 115 metara (što je više od visine Kipa slobode), koja može ispaljivati projektile dugog dometa i otkrivati brodove udaljene 4828 kilometara. Ova podmornica može zaroniti ispod 244 metra i ploviti brže od 30 čvorova, a naoružana je s 12 krstarećih projektila Tomahawk, 40-ak torpeda, može nositi mine i protubrodske projektile te koristiti bespilotne letjelice i podvodna vozila bez posade.

Iste godine američka mornarica u pogon je pustila još jednu podmornicu - USS Montanu - dok je umirovila dva 35 godina stara broda. Prema tajnim evidencijama mornarice, samo 32 od 50 jurišnih podmornica bile su raspoređene tijekom 2022. godine. Te podmornice provele su kumulativno 151 mjesec na moru, četvrtinu od onoga što je teoretski moguće.

- Mislio sam da su stalno vani, jer Rusi dolaze, a kineska vojska raste - komentirao je Hans Kristensen, glavni nuklearni stručnjak u Federaciji američkih znanstvenika.

Amerikanci tvrde kako su se bacili u izgradnju podmornica prvenstveno zbog Kine. Naime, mornarica Xi Jinpinga sve će više prijetiti komercijalnom brodarstvu u indo-pacifičkoj regiji, ali i napadati američke ratne brodove, barem u to vjeruje američka mornarica. A tu je i Rusija sa svojim podmorničkim snagama. Iako se predviđa kako će operativna spremnost obiju mornarica ostati daleko ispod SAD-a, američka mornarica ipak zaključuje kako trenutačno nema dovoljno za pokrivanje oba suparnika. Newsweek piše kako će, čak i s povećanjem na 66 jurišnih podmornica, samo jedna četvrtina nastaviti s radom u bilo kojem trenutku, zbog čega su Sjedinjene Države i dalje u nedostatku.

image

Američka podmornica (arhivska fotografija)

AFP

No podmorničke snage i dalje rade ono što mornarica naziva "signaliziranjem", dajući Rusiji i Kini do znanja da će se Sjedinjene Države nametnuti kao globalna sila, da će podržati saveznike i biti prisutne tamo gdje djeluju neprijateljske podmornice.

- Moramo zadržati našu taktičku podvodnu prednost, sa sposobnošću da odgovorimo prikriveno i brzo - izjavio je tajnik mornarice Carlos Del Toro krajem prošle godine na godišnjem simpoziju Pomorske podmorničke lige.

U sljedećem desetljeću Pentagon planira potrošiti 200 milijardi dolara na nove podmornice, što predstavlja oko 60 posto ukupnog proračuna za brodogradnju. Četiri klase podmornica već su u izgradnji ili se planiraju graditi. Trenutačni cilj mornarice je modernizirati čamce za balističke rakete s nuklearnim oružjem, ali i proširiti flotu podmornica s napadnim i krstarećim raketama. No pitanje je kako će taj proces izgledati s obzirom na to da izgradnja novih brodova kasni mjesecima pa se u predviđeni raspored očito nije moguće pouzdati sa sigurnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:35